Fala Português! newsletter #29 – Bem-vindo, Fevereiro de 2023!

02/10/2023 10:06 am Publicat de Cristina Nițu

Dragii noștri, 

Sperăm că sunteți bine și că ați trecut cu bine peste prima lună a anului. De când nu ne-am auzit, multe s-au mai întâmplat și multe recomandări am cules pentru voi, să vă încânte și să vă ajute în experiența voastră de învățare a limbii portugheze. 

Ianuarie a marcat perioada de înscrieri la cursurile de limbă portugheză, pe care tocmai ce le-am început. Dacă ați ratat ediția de iarnă și aveți totuși gânduri de studiu, mai avem două ediții anul acesta, una în primăvară și alta în toamnă. Puteți afla mai multe din calendarul disponibil aici

Tot în ianuarie au fost publicate două articole pe www.falaportugues.ro care să vină în întâmpinarea voastră și să vă ajute să studiați mai bine și mai ușor limba portugheză. Unul dintre articole face referire la cum să ne facem un plan individual de studiu – cum să ne stabilim niște obiective și să avem în vedere un orizont de timp realist. Articolul îl găsiți și în variantă audio, iar la final puteți descărca un plan de studiu în format pdf pe care să îl completați direct și un fișier editabil, în care am inclus o serie de comentarii care să vă ajute să vă completați planul cât mai bine și mai ușor. 
Dacă ne-ați urmărit pe paginile de social media poate ați văzut o serie de filmulețe explicative cu privire la prepozițiile uzuale în limba portugheză. Cel de-al doilea articol publicat pe site reunește toate aceste materiale video sub titlul Prepoziții uzuale în limba portugheză. Prepozițiile de, em, a, para și por. La final veți găsi un minitest care să vă ajute să vedeți cât de bine ați înțeles modul de folosire a acestor prepoziții. Dacă îl completați o să primiți apoi un e-mail cu feedback de la noi. Dacă vreți să primiți notificări atunci când încărcăm materialele video pe YouTube, vă puteți abona la canalul nostru aici.

Să vedem acum recomandările pe care le avem pentru voi, care fac referire, ca de obicei, la articole, seriale, podcasturi, lecturi și câte și mai câte.

Seriale, interviuri de văzut

RTP a lansat de curând o nouă serie de interviuri reunite sub numele Primeira Pessoa. Realizate de jurnalista Fátima Campos Ferreira, interviurile aduc în prim-plan figuri importante ale societății portugheze, din diverse domenii de activitate. Noi vă propunem ca punct de plecare interviul realizat cu Vhils, un street artist atipic, de care v-am mai povestit noi, cunoscut pentru portretele sale realizate pe fațadele clădirilor cu ajutorul materialelor pirotehnice sau prin decapare și cioplire. Arta lui a făcut deja înconjurul lumii, ajungând inclusiv în câteva orașe din țara noastră. Măiestria cu care redă esența personajelor reprezentate pe clădiri este egalată de filosofia din spatele fiecărei opere în parte și de abilitatea de a ajunge în miezul, în profunzimea subiectelor abordate. A não perder!


Pentru relaxare avem o propunere diferită – seria Os Nossos Dias, foarte ofertantă din punctul de vedere al episoadelor deja disponibile. Episoadele sunt perfecte pentru după-amiază, când vreți să vă deconectați puțin, sunt ușor de urmărit, iar intriga nu dezamăgește niciodată. Limbajul este accesibil, apar multe expresii do quotidiano, pe care le puteți înregistra cu succes. Vă puteți aștepta la situații umoristice, care se împletesc cu cele dramatice și scenarii de tip „el era, în fapt, verișorul pierdut al Donei Maria care moștenește în final casa”. Pentru diversitate și pentru urmărit conjunctivul în acțiune e numai bun!

Podcasturi de ascultat

Extremamente Desagradável este una dintre emisiunile de referință hoje em dia în ceea ce privește subiectele de actualitate. Ceea ce o face foarte populară este gazda emisiunii, Joana Marques, care abordează temele de discuție cu foarte mult umor și cu multă inteligență. Nu de puține ori am râs în hohote în urma ironiilor și a modului de a pune problema. Episoadele au o durată medie de aproximativ 15 minute, însă aveți nevoie de un nivel de limbă destul de avansat să țineți pasul și să nu obosiți – schimbul de replici este rapid, suprapunerile sunt un lucru obișnuit. 


Un podcast la fel de interesant, dar într-un registru foarte diferit este Isto faz-se por aqui, în care sunt prezentate afaceri, inițiative și mișcări portugheze care încearcă să schimbe jocul. Tonul este semnificativ diferit, mult mai așezat și mai degrabă informativ decât umoristic. Partea bună este că puteți afla o mulțime de informații inedite despre tot soiul de subiecte, de la ambalaje reciclabile inteligente la aplicații care îți arată în timp util unde se află mijloacele de transport pe care le cauți și până la programe sustenabile de cultivare a măslinilor pentru producția uleiului de măsline.

Recomandări de lectură

Ce părere aveți despre…banda desenată? Poate sunteți deja fani, poate încă vă mai gândiți dacă să îi acordați o șansă. Cert este că sunt resurse numai bune de învățat o limbă străină, nu doar limba portugheză, odată ce textele sunt scurte, ca atare nu au structuri extrem de complexe cum se întâmplă în cazul unui roman și, în plus, au un echivalent vizual care poate să simplifice neclaritățile.
Noi vă propunem două povești scurte, cât să vă stârnească mai departe apetitul pentu lectură em português. Ar fi bine să aveți măcar un nivel intermediar.


Prima prounere: O Menino Triste, o Sorriso redux, de João Mascarenhas, o alegorie despre lucrurile cu adevărat importante în viață. A doua propunere: Arbítrio, de Marcello Quintanilha, o poveste inedită despre dragoste, dor și impactul lucrurilor mărunte în viața de zi cu zi. Ce ziceți? Le dați o șansă?

Muzică de ascultat în căști

L-am redescoperit, de curând, pe inegalabilul David Fonseca, despre care nu v-am povestit prea multe pentru că versurile lui sunt, de regulă, în engleză. Ei bine, am găsit de curând o piesă în portugheză, lindíssima, din toate punctele de vedere. É-me igual este în topul playlistului de iarnă și nu va părăsi prea curând poziția fruntașă!  La fel de mult ne-a plăcut și Milhanas – Mais que ao Sol – o piesă ceva mai ritmată, cu nuanțe specifice muzicii fado, dar cu un beat foarte actual, care o aduce într-o zonă foarte modernă. Confesso que mi-a plăcut poate chiar mai mult versiuneaao vivo, în care armoniile și vocea tinerei artiste sunt puse mai bine în valoare. Ne-am trezit bine cu Cassete Pirata – Ser diferente, care aduce cu un pop-rock britanic asemănător cu Blur în vremurile bune. O piesă numai bună de dans pentru o petrecere de vineri seara. Și, ca oferta să fie diversificată cât să fie ceva pe placul tuturor, propunem și Iolanda – Lugar Certo, potrivită pentru când vreți să vă mobilizați sau aveți multe sarcini de dus la capăt.

Călătorii virtuale sau…locale

Mariza (nu uităm să pronunțăm Mariza cu /z/, și nu Marița cu /ț/) va fi prezentă, din nou, în București, pentru un concert de zile mari la Sala Palatului, chiar pe 8 martie, de Ziua femeii (care încheie triada groazei pentru domni formată din 14 februarie-1-martie-8 martie). Biletele sunt de ceva timp puse la vânzare și dacă vă bate gândul să mergeți, îndrăznim să vă sugerăm să le achiziționați din timp. Nu de alta, dar din experiența noastră, concertele Marizei au fost, mai totdeauna, cu casă închisă. Biletele se pot achiziționa online aici
 

Noi vă încurajăm să mergeți. Chiar dacă nu sunteți poate mari fani ai muzicii fado, Mariza este o artistă fără seamăn, cu un timbru aparte, o voce foarte puternică și o prezență scenică unică. E o experiență pe care nu o veți uita, cu siguranță, prea curând.

Resurse de învățare

Dacă vă plac expresiile idiomatice, vă recomandăm dicționarul vizual Portuguesices, alături de varianta brasileira, Brasileirices. Vă puteți aștepta la o sumedenie de reprezentări grafice ale celor mai frecvente expresii idiomatice și expresii colocviale em português. Expresiile sunt însoțite de explicații sintetice referitoare la uz și la origine. Butonul de căutare din partea de sus a paginii vă permite să căutați expresiile disponibile de la un cuvânt-cheie. Vă recomandăm să vă abonați la paginile corespondente de pe rețelele de socializare pentru a fi la curent cu ultimele apariții.

Uma expressão a não perder:

«Nem pai morre, nem a gente almoça.»

Când tot aștepți să se întâmple ceva, iar acel ceva nu se mai întâmplă.

Am ajuns la final, queridos. Revenim tocmai de Mărțișor! Ce bine sună! Abia așteptăm!

Um grande abraço

Cristina @Fala Português!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL