Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

11/20/2023 11:36 am Publicat de Cristina Nițu

Caros leitores,

Cum mai merge studiul limbii portugheze? Ați mai progresat? Ați mai înfruntat din balaurii gramaticii? Nu că gramatica ar fi un bau-bau, dar știm că nici totdeauna prietenoasă nu este.

În cazul în care ne urmăriți pe paginile de pe rețelele de socializare probabil ați văzut proiectul nostru cu expresii idiomatice. În fiecare joi publicăm o nouă expresie, care este comună limbii portugheze și limbii române. Expresiile sunt de fiecare dată ilustrate, explicate și animate, cât să vă ajute la memorare. Le puteți revedea fără greș pe canalul nostru de YouTube. Proiect realizat cu sprijinul Catedrei Fernando Pessoa (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București) și al Camões – Instituto da Língua e da Cooperação.

Voltando à nossa vaca fria, v-am pregătit câteva resurse utile în știrile pe scurt, la care trecem numaidecât.

Muzică de ascultat în căști

Începem relaxat, cu recomandări de muzică. Avem următoarele indicații:

André Henriques – As janelas são de abrir. Trebuie să îi dați o șansă – începe după primul minut, portanto atenção. Nostalgică, melancolică, și cu toate astea ritmată, o să vă ducă cu gândul undeva departe – talvez pe meleaguri portugheze, quem sabe.

O alternativă mai dansabilă, ca de sfârșit de vară, chiar dacă suntem pe final de toamnă. În atenția dumneavoastră: GNR – Dunas. Cumva mai potrivit pentru fanii hiturilor oldies but goldies, dar s-ar putea să facă deliciul tineretului.

Într-o notă similară mai avem o propunere: Pólo Norte – Como uma onda. O alegere potrivită pentru o duminică liniștită, în familie, după o plimbare lungă. Sau după o masă copioasă, după preferințe. 

Ce mai citim

Valter Hugo Mãe, una dintre vocile puternice ale literaturii portugheze contemporane, ne povestește într-un articol Exame despre identitatea braziliană, care este practic de nepătruns pentru cineva care vine dinafară. O perspectivă interculturală asupra unui subiect care nu pare totdeauna evident, disponibilă aici. Material potrivit pentru intermediari și avansați.

Dacă vă simțiți aventuroși, Projeto Adamastor pune la dispoziția cititorilor săi o serie de cărți în format electronic. Printre noile titluri disponibile se numără O Crime de Padre Amaro de Eça de Queirós, un clasic al literaturii portugheze. Dacă urmați linkul pus la dispoziție vă va duce spre un scurt fragment, care să vă convingă (sau nu) să descărcați întreg materialul. Potrivit doar pentru avansați. 

Camões – Instituto da Língua e da Cooperação a lansat de curând un volum care reunește poveștile câștigătoare din cadrul concursului literar „Contos do Dia Mundial da Língua Portuguesa”. Dacă sunteți curioși să vedeți ce conține imaginarul literar al cursanților de limbă portugheză din toate colțurile lumii, dați o fugă până aici.

Resurse de învățare

Dacă aveți întrebări cu privire la gramatica limbii portugheze, vă ajută materialul Português num minuto care reunește zece cele mai frecvente probleme de exprimare (orală și scrisă) de la utilizarea há și à, havia vs. haviam, fala-se vs. falasse și altele de gen. Partea bună este că toate aceste dileme sunt prezentate într-un scurt material video, de aproximativ un minut, pe înțelesul (aproape) al tuturor, odată ce se adresează mai degrabă vorbitorilor nativi. De qualquer maneira le puteți accesa ca să clarificați problemele menționate și să vedeți și ce anume mai trebuie să mai puneți la punct în privința gramaticii.

Uma expressão a não perder:

«estar-se nas tintas»

a fi dezinteresat, indiferent

Acestea fiind spuse, am ajuns la final. Până la începutul lunii decembrie să aveți parte de zile liniștite, pline de inspirație.


Até breve!

Cristina @ Fala Português!
 

PS: Dacă v-a plăcut newsletterul nostru, nu ezitați să îl dați mai departe unei alte persoane, care credeți că s-ar putea bucura de el. 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Cursuri online de limba portugheză, ediția de toamnă 2023

    Cursuri online de limba portugheză, ediția de toamnă 2023

    09/12/2023 7:35 amCITEȘTE ARTICOLUL