Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

10/17/2023 10:18 am Publicat de Cristina Nițu

Caros leitores, 

Como estão? Tudo bem?

Noi am început cursurile online de limbă portugheză și tare ne mai bucurăm!

Trecem repejor la știrile pe scurt, căci avem recomandări de filme, de muzici, de podcasturi și de articole de împărtășit cu voi.

De văzut

A nossa aluna, Rigoleta, recomandă călduros A portuguesa/The Portuguese Woman în regia Ritei Azevedo Gomes. Scris în colaborare cu romanciera Agustina Bessa-Luís, filmul este o reinterpretare a mitului Penelopei. Filmul este disponibil aici și îl puteți urmări subtitrat în limba engleză. 

Pentru cei care vor să fie la curent cu agenda culturală portugheză, não percam Folha de Sala. Episoadele sunt actualizate zilnic. Vale a pena, mai ales dacă urmează să vă faceți drum pe meleaguri portugheze. 

Poate vreți, în schimb, să fiți la curent cu știrile internaționale, dar nu aveți neapărat timp să parcurgeți toate jurnalele. Spam Cartoon rezumă principala știre a săptămânii într-o animație de sub 30 de secunde, care să descrețească frunțile și să pună mințile pe gânduri. Găsiți toate episoadele disponibile aici

E, por fim, avem și o serie de interviuri la feminin, care sperăm să vă fie pe plac și să vă inspire. Episoadele Viriato no feminino aduc în prim-plan voci puternice, din toate domeniile, cu povești impresionante despre un parcurs profesional ieșit din comun. În plus, ne ajută să cunoaștem societatea portugheză mai îndeaproape prin intermediul numelor care fac performanță. Episoade disponibile aici.

Muzică de ascultat în căști

O propunere pentru optimiști și una pentru nostalgici. Dacă încă vă mai zboară gândul la vacanță, Sorri, sou Rei de Natiruts cu siguranță vă va face să vă transpuneți pe o plajă însorită, cu un mocktail savuros în mână. Dacă tonurile tomnatice v-au prins din urmă și simțiți nevoia de mai multă interiorizare, vă ajută ultimul single lansat de David Fonseca – Get Of My Heart. Nouă ne-au plăcut ambele propuneri, dar recunoaștem că rezonăm o idee mai mult cu propunerea mai optimistă.

Recomandare de podcast

Episoadele podcastului Palavras cruzadas sunt un deliciu pentru cei care vor să afle tot felul de curiozități de sorginte istorică și socială.  Mai bine de 150 de episoade îi așteaptă pe curioșii care vor să afle diverse, de la cum a devenit bacalhau-ul peștele național și la avantajele și dezavantajele democrației. Podcastul Palavras cruzadas satisface cele mai exigente gusturi în materie de informație, cu avantajul că episoadele au o durată scurtă, de aproximativ 6 minute în medie.

De citit

Vrem să ne atingem obiectivele, să ne împlinim aspirațiile, însă uneori organismul ne semnalează că trebuie să îi acordăm mai multă atenție. În definitiv, dacă nu avem grijă de noi, planurile vor deveni în scurtă vreme greu de pus în practică. Despre importanța rutinei și a grijii de sine ne vorbește articolul din revista Visão. În aceeași notă, a cunoașterii de sine, de data aceasta prin prisma emoțiilor pe care le simțim, articolul disponibil aici ne explică principalele emoții pe care le putem simți și cum trebuie să ne raportăm la ele. Lecturi potrivite pentru cititori intermediari și avansați, mai puțin începători.

Prin oraș

Festivalul Național de Teatru găzuiește spectacolul produs de Teatro Nacional „Dona Maria II” (Lisabona) – „Catarina și frumusețea de a ucide fasciști”, în regia lui Tiago Rodrigues. Reprezentațiile vor avea loc în zilele de 20 octombrie, respectiv 21 octombrie pe scena Sălii Ion Caramitru (Sala Mare) a Teatrului Național din București. Detalii despre producție puteți găsi accesând linkul disponibil aici. Programul este în curs de actualizare, prin urmare datele se pot modifica. Biletele vor fi puse în vânzare la începutul lunii octombrie. 
Reprezentația de două ore și jumătate (fără pauză) se va ține în limba portugheză, cu traducere în limba engleză și în limba română.

Uma expressão a não perder:

«toda a vida e mais dois tempos»

vreme îndelungată

Acestea fiind spuse, am ajuns la final. Până la începutul lunii noiembrie să aveți parte de zile liniștite, pline de inspirație.


Até breve!

Cristina @ Fala Português!
 

PS: Dacă v-a plăcut newsletterul nostru, nu ezitați să îl dați mai departe unei alte persoane, care credeți că s-ar putea bucura de el. 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Cursuri online de limba portugheză, ediția de toamnă 2023

    Cursuri online de limba portugheză, ediția de toamnă 2023

    09/12/2023 7:35 amCITEȘTE ARTICOLUL