Fala Português! newsletter #36 – Bem-vindo, Setembro de 2023!

09/11/2023 12:25 pm Publicat de Cristina Nițu ,

Dragi cititori,

Como estão? Tudo bem? Sperăm că ați avut parte de o vară liniștită și că sunteți bine, dornici să vă reluați activitatea plini de voie bună! 

Suntem la butoane în continuare, gata să primim în curând bobocii și cursanții experimentați într-ale portughezei la cursurile online de limba portugheză. Înscrierile vor avea loc în perioada 18 septembrie – 4 octombrie pe shop.falaportugues.ro, iar orele se vor desfășura online în perioada 9 octombrie – 19 decembrie. Dar despre asta vă vom povesti mai pe larg într-un newsletter viitor, în care vom descrie și grupele pe care le-am pus la cale și surpriza, noutatea care și-a făcut loc în grila noastră de programe de toamnă. 

Până atunci vă ținem ocupați cu știrile pe scurt, prin care vă aducem mai aproape de universul limbii portugheze. 

Să vedem despre ce e vorba!

Seriale de văzut

Portuguese Soul se numără printre cele mai frumoase documentare pe care le-am văzut în ultima vreme. Găzduite de inegalabila Gisela João, una dintre vocile inconfundabile ale fadoului contemporan, producțiile ne poartă prin lumea mai puțin cunoscută a materiilor prime și a industriilor prelucrătoare. Fie că vorbim de sectoare ultramecanizate sau de sectoare care apelează la tehnici tradiționale de prelucrare, materialele ne poartă prin universul fascinant al transformărilor spectaculoase. În doar 20 de minute, cât are fiecare episod, aflăm despre toate procesele și procedeele suferite de materia primă până să ajungă la produsul final. Episoadele au și o componentă specifică economiei circulare, fiind subliniată importanța reciclării materialelor și utilizarea materialelor alternative. Episoadele se împart în două sezoane, dedicate unor materii ca mătasea, pielea, inul, plasticul, algele și lista continuă. Potrivite pentru avansați, dar și intermediari experimentați.

Dacă vă plac emisiunile de divertisment pentru că vă permit să cunoașteți realitatea de zi cu zi, să luați pulsul subiectelor hot și să experimentați limba portugheză fără exerciții de gramatică, avem o recomandare numai bună în acest sens. Emisiunea Praça da Alegria prezintă realitatea portugheză de la est la vest și de la nord la sud într-un format cu durată medie (aproximativ 40 de minute). Fiecare episod are o temă anume, dezbătută într-o manieră relaxată și se adresează publicului larg (așa că nu trebuie să vă faceți probleme de vocabular specializat sau tot felul de dificultăți gramaticale). Emisiunea este potrivită pentru cei care vor să exerseze la capitolul ascultare, să se familiarizeze cu pronunții și non-standard (invitații sunt din cei mai diverși, din diferite regiuni ale țării), să aibă contact cu expresii uzuale și să urmărească modul à portuguesa de a interacționa. Ce-i drept, trebuie să aveți măcar un nivel intermediar ca lucrurile să se lege, dar și începătorii pot să facă o încercare, măcar din curiozitate. 

Pentru cei care nu prea au mult timp la dispoziție și preferă materialele mai condensate avem o altă propunere, din zona PALOP (Países Africanos de Língua Oficial Portuguesa). Quem conta um conto? reunește povești africane tradiționale cu o durată de 2 până la 7 minute fiecare, în interpretare actoricească (deci nu oricum). Noi vă recomandăm episodul din 20 iulie, în interpretarea Anei Sofia Paiva, despre începuturile lumii, în care aflăm cum a fost timpul împărțit în zi și noapte și cum a apărut săptămâna. Povestea are doar două minute și jumătate, suficient cât să vă faceți o idee și să vă gândiți dacă dați o șansă și altor episoade. Potrivit pentru intermediari și avansați într-ale portughezei.

Muzică de ascultat în căști

Ce ziceți de Carolina Deslandes cu al său hit Saia da Carolina? O muzică și de dans, dar mai ales să ne pună pe gânduri, căci are niște versuri care pun pe foc patriarhatul. Noi zicem că e numai bună să facem trecerea de la beat-urile de vară spre cele mai tomnatice. 

Avem ceva și mai pe gustul tineretului – Ivandro cu a sa piesă Lua. Ceva mai romantică, cu versuri care nu dau prea multă bătaie de cap în privința interpretării. Csf. Ne-a plăcut tare ritmul, așa că am zis să-i dăm o șansă. Ne mai gândim dacă chiar ne place sau nu.  

Lecturi

Grupul Humanitas anunță o nouă apariție editorială în curând: „Lunga scurtime a vieții”, de António Lobo Antunes, în traducerea lui Dinu Flămând. Volumul constă într-o serie de cronici scrise de autor, prefațate de nimeni altul decât de președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa. Nu ne mai rămâne decât să așteptăm lansarea volumului și să stăm cu ochii pe vitrinele librăriilor sau pe paginile lor de socializare. (Nota bene: Cartea a devenit între timp disponibilă în librării.)

Dacă vă plac poveștile pentru copii și apreciați și formatul bilingv, puteți găsi mai nou pe shop.falaportugues.ro poveștile publicate de noi în urma provocării „Scriu o poveste pentru copii în portugheză”. Mai ușor de găsit și de citit, poveștile abordează diferite teme și sunt tare bune să vă îmbogățiți vocabularul și să exersați cititul în limba portugheză. În plus, dacă vă pasionează cititul cu voce tare, puteți face o încercare în limba portugheză, să vedeți cum stați și la capitolul pronunție. Titlurile vor rămâne permanent pe shop, le puteți descărca gratuit și le puteți accesa ori de câte ori aveți nevoie. 

Pe lângă poveștile pentru copii în limba portugheză și în limba română, o să mai găsiți și fișe de vocabular și un plan de studiu, care să vă ajute în demersul de învățare (îl puteți utiliza pentru orice studiați, nu doar pentru limba portugheză) – vă ajută să vă planificați învățarea, să vă stabiliți obiective clare de învățare și să vă urmăriți progresul.

Activități prin oraș

Festivalul Internațional de Poezie revine cu ediția a XIII-a în perioada 11-17 septembrie 2023, la București. De-a lungul celor 7 zile vor avea loc lecturi publice, discuții, proiecții de film în mai multe puncte culturale cheie ale orașului. Iubitorii limbii portugheze se pot bucura, la rândul lor, de invitați portughezi. Traducătorul Dinu Flămând va avea o dezbatere cu José Manuel de Vasconcelos și José Luís Peixoto pe data de 12 septembrie, de la 18:30, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8. Programul festivalului poate fi consultat accesând linkul disponibil aici

În altă ordine de idei, Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Fundația Bonte organizează în perioada 18 august – 29 septembrie 2023, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Bursa este un instrument strategic conceput de MNAR pentru încurajarea cercetării de specialitate în cadrul muzeului. Dacă vă numărați printre interesați sau cunoașteți doritori, puteți depune dosarele până pe 29 septembrie la sediul MNAR, urmând ca interviurile să aibă loc în perioada 16-27 octombrie. Pentru regulament și informații suplimentare puteți accesa linkul disponibil aici

Ceva fani ai muzicii fado printre cititorii noștri? Devenită deja o prezență tradițională în București, Mariza se întoarce pe scena Sălii Palatului pe 18 mai 2024. Probabil vă întrebați de ce vă spunem atât de devreme despre concert. Ei bine, pentru că biletele se vând ca pâinea caldă. Așadar, dacă vreți să prindeți un loc, ar fi bine să vă pregătiți din timp. Bilete disponibile aici. Noi vă încurajăm să mergeți, concertele Marizei sunt de bifat măcar o dată în viață. Vă vor ține cu sufletul la gură și cu batista aproape de ochii înlăcrimați, căci se va lăsa cu multă emoție și cu trăiri interioare răscolitoare.  



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL