Fala Português! newsletter #35 – Bem-vindo, Agosto de 2023!

08/16/2023 9:07 am Publicat de Cristina Nițu ,

Dragi cititori,

Sperăm că sunteți în vacanță sau că vă pregătiți ușor, ușor să trageți pe dreapta. Noi v-am pregătit câteva recomandări relaxate, ca de vară, care să vă ajute să vă mai amintiți dintr-ale portughezei cât vă destindeți.

Avem știri foarte pe scurt, nu vrem să vă deranjăm prea tare de la plajă sau din drumeții.

Interviuri de văzut

Vă propunem în prima fază un interviu cât se poate de interesant, cu unul dintre cei mai cunoscuți și totodată iubiți fizicieni din Portugalia. Carlos Fiolhais este invitatul programului Primeira Pessoa, despre care v-am mai povestit la un moment dat într-unul dintre newslettere. Vă puteți aștepta la o conversație spumoasă despre știință, evoluția tehnologiei, dar și despre…cărți. La ce altceva să v-așteptați? Că suntem făcuți cu toții (și) din praf de stele și că religia, spre deosebire de știință, operează cu conceptul de credință. 

Pentru nostalgici avem o altă recomandare, un interviu cu Camané, despre fado, tot în cadrul interviurilor Primeira Pessoa. Dacă numele vă sună cunoscut asta este pentru că Camané a fost un copil-minune al fado-ului, urcând pe scenă de la o vârstă foarte fragedă și cucerind inimile celor din public. Conversația candidă despre fado va face deliciul tuturor pasionaților care vor descoperi că această muzică este un mijloc de a elibera de sine, de ego și nu un mod de a-l înălța. Printre altele, artistul vorbește despre perioada în care a colaborat cu Humanos, grup constituit în amintirea regretatului António Variações, prin care a vrut să facă, și i-a și reușit, casă bună între fado și alte stiluri muzicale.

Muzică de ascultat în căști

Dacă întâlnirea cu Camané v-a (re)adus în atenție apetitul pentru muzica portugheză, avem câteva recomandări și în acest sens.

Branko feat. Biab – Nuvem. Un beat diferit, specific lui Branko în toate colaborările surprinzătoare pe care le are cu artiști de peste tot din Lusofonie. Nu e pentru studiu (decât sub aspectul oralității).

Mai avem o recomandare. Cláudia Pascoal feat. Manuela Azevedo – Precaução, cu participarea inedită a lui David Fonseca. Versurile tare mai sunt ermetice, trebuie citit totul printre rânduri. O muzică de gustat, nu de dansat. Videoclip interesant, tonic și ocazie numai bună de revăzut idoli de necontestat ai muzicii portugheze. 

Podcast, podcast

De la muzică sărim direct la podcast. Dacă v-ați întrebat cum afectează schimbările climatice producția de vin, ei bine, episodul P24 disponibil aici poate da multe răspunsuri. Știm, poate că nu sunteți neapărat mari băutori de vin, însă din punct de vedere cultural e un subiect pe care nu îl putem rata când vine vorba de Portugalia. Lăsând de-o parte conținutul, care oricum e interesant, podcastul poate fi un motiv numai bun de actualizare (pasivă, ce-i drept) a vocabularului în domeniu. Nu știi niciodată când va trebui să faci distincția între bago și baga, não é?

Lecturi interesante

Avem o propunere de lectură tot în sfera vinului. Público online a pus la cale un dosar tematic numai bun pentru pasionații de vinuri, mână de aur pentru cei care vor să își lărgească bagajul de cunoștințe, vocabularul, ideal pentru interpreți și traducători. Não há canto de Portugal onde não se faça vinho este o platformă cu un conținut de invidiat pentru oenologi și pasionați. Găsiți informații despre regiunile în care se cultivă vița de vie, tipurile de sol, soiurile de struguri și câte și mai câte. Potrivit pentru intermediari, dar mai ales avansați, portalul nu îi va lăsa indiferenți nici măcar pe cei mai pretențioși într-ale conținutului, mai ales ale vinului!

Uma expressão a não perder:

«ir pentear macacos»

Sau ce să spuneți cuiva care nu vă dă pace și căruia vreți să îi dați de înțeles că nu e cazul să mai insiste. A se folosi cu forma de imperativ și cu moderație.

Gata, gata. Am ajuns la final. În septembrie ne-auzim cu vești. Tot atunci vă povestim pe larg despre sesiunea de toamnă a cursurilor de limbă portugheză. Până atunci, vacanță frumoasă și bom descanso!

Até breve!

Cristina @ Fala Português!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL