Fala Português! newsletter #34 – Bem-vindo, Julho de 2023!

07/19/2023 7:51 am Publicat de Cristina Nițu

Caros leitores, 
Sperăm că sunteți bine! 

Ne gândim că sunteți mai degrabă cu gândul la vacanță, decât la lecții sau tarefas, așa că am pregătit un newsletter mai relaxat de data aceasta.

Până să trecem la știrile pe scurt, vă mai spunem că în urma deliberărilor a fost aleasă povestea care a făcut senzații în cadrul „Scriu o poveste pentru copii în portugheză”, un proiect pe care îl lansăm de Ziua mondială a limbii portugheze, prin care ne propunem să îi încurajăm pe cei care studiază limba portugheză să scrie…în limba portugheză. 

Și câștigătorul este…Mădălina Mistode! Povestea sa „Tangoul inimilor lusofone/O tango dos corações lusófonos” va fi ilustrată, înregistrată și publicată pe site-ul www.falaportugues.ro. Îi transmitem muitos parabéns Mădălinei și le mulțumim tuturor celor care au dat curs invitației de a scrie o poveste pentru copii în portugheză și în română. 

Și-acum să vedem ce v-am pregătit în știrile pe scurt.

Filme, seriale, interviuri de văzut

Serialul Rabo de Peixe/Turn of the Tide a făcut valuri încă de la lansare. Primul sezon, care numără șapte episoade, este disponibil pe Netflix. Povestea este una turbulentă, despre riscuri, dorințe, erori de judecată și lăcomie. Intriga pornește de la scufundarea unei bărci, care transporta substanțe interzise – cocaină mai exact. Prada este găsită de Eduardo, care vede tot acest episod ca pe o oportunitate. Ce se întâmplă mai departe vă lăsăm pe voi să descoperiți. 

Dacă vă surâde ideea unui film de lungmetraj, Irina (a nossa aluna fofa e simpática) recomandă Um Filme Falado/A Talking Movie, în regia inegalabilului Manoel de Oliveira. Dacă numele vă sună cunoscut, asta este pentru că Manoel de Oliveira este unul dintre cei mai longevivi și prolifici regizori portughezi. Cu o carieră fulminantă, încheiată la vârsta de 105 ani, Oliveira a semnat unele dintre filmele cult ale culturii portugheze, printre care Vale Abraão, Aniki Bóbó, Singularidades de uma Rapariga Loura, Um Estranho Caso de Angélica etc. 

Interviul Capazes cu Anália Torres, un nume greu în domeniul sociologiei, cu o carieră internațională de invidiat, este o alternativă mai mult decât potrivită pentru cine preferă altceva decât un material ficțional. Vă puteți aștepta la o conversație spumoasă despre egalitatea de gen, despre feminism și rolul femeilor în societate într-o perspectivă istorică. Punctul de pornire: oricine va contesta autoritatea, va vrea să facă o schimbare sau să pună sub semnul întrebării cutume va deveni o țintă sigură, va fi devalorizat, minimizat, demonizat și mai cu seamă ridiculizat în încercarea sa de a fi pionier, de a-i face pe ceilalți să vadă lucrurile diferit.

Muzică de ascultat în căști

Bom, la capitolul muzică avem câteva recomandări, destul de diferite am zice noi. Em primeiro lugar, Mimi Froes – Não Vás, cu versuri de Luísa Sobral. Surpreendente după primele măsuri. Cine are răbdare să asculte până la capăt va fi recompensat. Construită în stil minimalist care capătă corporalitate pe final, atât la nivel de versuri, cât și la nivel de linie melodică. Bună pentru exersat Futuro do Conjuntivo și verbe de mișcare. 

Propunem apoi Monda – Aurora. O alegere poate mai puțin așteptată. Versurile fac trimiteri parcă la o perioadă de compoziție demult încheiată. Probabil linia melodică optimist-nostalgică ne-a cucerit. Și peisajele alentejane prezente în videoclip. Potrivită pentru cei care vor să revadă formele specifice Futuro do Indicativo și Imperativo. În plus, abundă o vocabulário relacionado com crianças nos primeiros anos de idade.

E, não por último, Nuno Lanhoso, Bianca Barros e Rita Rocha – Esperava mais de Ti. Uma música leve, de verão, fără multă filozofie, dar cu un ritm alert, care să binedispună și să descrețească frunțile în zilele înnorate. Numai bună de revăzut formele de Imperfeito do Indicativo com valor de hipóteses, Futuro do Conjuntivo și, din nou, verbe de mișcare. 

O poveste de exersat imperfectul conjunctivului

Dacă vi s-ar da ocazia să fiți o carte pentru o zi, ce alegere ați face? Se eu fosse um livro este o poveste despre importanța și plăcerea lecturii, despre atenția pe care poate nu totdeauna o acordăm cărților ca obiecte de colecție, despre lumea cuprinsă în paginile protejate de copertă. 

Potrivită pentru cei mai avansați într-ale portughezei, nu de alta, dar peste tot apare regula lui Se condițional, construită cu forme de imperfect.

Uma expressão a não perder:

«ao céu aberto»

sub cerul liber

Chegamos ao final! V-am zis doar că e newsletter pe scurt!

Até à próxima!

Atentamente,

Cristina @ Fala Português!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL