Fala Português! newsletter #31 – Bem-vindo, Abril de 2023!

04/04/2023 10:31 am Publicat de Cristina Nițu

Olá a todos

Sperăm că sunteți bine și că vă pregătiți ușor, ușor de vacanța de Paște. 
Noi ne pregătim pentru înscrierile de primăvară, așa că din 20 aprilie și până pe 4 mai vă vom aștepta pe Shop cu noi module de limbă portugheză. Revenim cu vești când dăm startul înscrierilor!

Între timp, v-am pregătit pe www.falaportugues.ro o fișă de vocabular în ton cu explozia de verdețuri din piață. O găsiți aici, gata de descărcat, după bunul plac și de împărtășit cu doritorii și interesații.  

Vă mai spunem că înscrierile la Concursul de traduceri literare Mioara Caragea, organizat de Catedra Fernando Pessoa a Facultății de Limbi și Literaturi Străine,  Universitatea din București, tocmai s-au încheiat, așa că le urăm succes celor care și-au făcut curaj să facă o încercare și le dorim multă baftă! 

Trecem acum la selecția de programe de urmărit, articole de citit, muzici de ascultat și toate cele obișnuite ale casei în știrile pe scurt.

Emisiuni, seriale, filme de văzut

Educația financiară, pe înțelesul tuturor, em português, în compania lui Rui Unas. Proiectul realizat la inițiativa Casa de Investimentos reunește 10 materiale educative scurte, de aproximativ 5 minute, în care sunt explicate noțiunile de bază referitoare la economisire, instrumente financiare și investiții. Scopul materialelor este familiarizarea publicului cu informații fundamentale privitoare la alocarea unei părți din bugetul personal pentru investiții pe termen lung. Prezentate într-o notă umoristică, videoclipurile sunt numai bune pentru cei care vor să se familiarizeze cu un vocabular specific em português (poupar dinheiro, investir na bolsa, comprar ações, juros compostos etc.). Sau, cine știe, poate apoi vă veți gândi serios să aprofundați subiectul și să deveniți voi înșivă investitori!

Dacă subiectul finanțe personale nu vă pasionează, poate vă e mai degrabă pe plac un concert ao vivo, cu momente de pauză de tip interviu. Gisela João, una dintre vocile puternice ale fadoului contemporan, povestește despre procesul creativ care a dus la apariția albumului AuRora și despre provocările unei cariere în muzică într-un showcase aparte – Live at the office, pentru Vogue Portugal. Mai mult interviu decât concert, materialul aduce în prim-plan o personalitate poate mai puțin cunoscută publicului din afara Portugaliei, dar pe care sperăm să o putem cunoaște mai îndeaproape în viitor. 

Pentru fanii lui José Saramago avem o propunere inedită: ecranizarea romanului O Ano da Morte de Ricardo Reis, în regia lui João Botelho. Filmul are o durată de aproximativ două ore, așadar este recomandat mai degrabă avansaților, care pot urmări materiale lungi, fără să obosească și care pot urmări videoclipuri nesubtitrate în limba română/engleză. Interesant din mai multe puncte de vedere, filmul merită văzut chiar dacă (nu) ați citit romanul și vreți să faceți o comparație între ecranizare și materialul original.

Recomandări de lectură

Secțiunea Brain snack a Revistei A Nossa Prima e numai bună dacă vreți să aflați lucruri inedite, ca de exemplu cum au apărut șervețelele de masă. Informația este prezentată succint, însă cuprinde suficiente noțiuni cât să fie greu de uitat și, în plus, dimensiunea neașteptată a subiectelor prezentate are cu adevărat impact asupra cititorilor. Potrivit intermediarilor și celor cu un nivel avansat de limbă. 

Vă mai propunem și articolul de pe Ciberdúvidas – O paixão, o amor, o namoro e tantas outras relações e ralações – despre vocabularul actual privitor la relații. Se pare că, odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare și a interacțiunilor virtuale, nici dragostea nu mai e ce-a fost. Dar ghosting, fazer dumping/zumping/pocketing sunt doar câteva dintre fenomenele lumii de azi, care au găsit exprimări inedite în limbă.

Muzică de ascultat în căști

Se pare că vom auzi destul de des Mimicat și al său Ai coração, uma vez que este hitul care va reprezenta Portugalia la Eurovision anul acesta. Încă nu știm dacă ne place sau nu. Ce putem spune fără doar și poate este faptul că este o piesă ritmată, veselă, care cu siguranță va descreți multe frunți și va binedispune mulți ascultători. 

Ne-a atras atenția, în schimb, Tomara, al cărei fondator – Filipe Cunha Monteiro – a fost multă vreme cunoscut pentru colaborările cu nume mari din industria muzicală portugheză, de tipul Rita Redshoes și Márcia. A Velha Canção pare mai degrabă un hit indie american, în stilul Sufjan Stevens, dacă sunteți fani. În caz că vreți să aflați mai multe, inclusiv despre începuturile acestei formații, articolul de prin 2017 din Público poate fi de ajutor.

Recomandări de podcast

Episoade scurte, cu apariție săptămânală, despre evenimentele actuale care merită reliefate și aduse în atenția publicului larg. Le găsiți în seria Destacável, un podcast recent, care numără în prezent 10 episoade. De la Navalny la Mimicat și TikTok, vă puteți aștepta la tot felul de subiecte, pe toate gusturile. 

Resurse de învățare

Pe platforma Português mais Perto găsiți, în secțiunea Auto-aprendizagem Português Língua Estrangeira, o serie de momente interactive, de la exerciții de receptare a mesajului oral la exerciții de receptare a mesajului scris. E suficient să vă alegeți nivelul de competență lingvistică (A1, A2, B1, B2) și veți avea aproximativ 17 pagini de parcurs. Nivelul de dificultate nu este unul ridicat, însă exercițiile necesită atenție. În plus, vă puteți verifica răspunsurile imediat, astfel încât să vedeți cât de bine v-ați descurcat. Força aí! 

Călătorii virtuale și…locale

Vizitele virtuale la muzeu pot fi o modalitate numai bună de a vedea și citi informații despre exponatele din colecțiile permanente. Muzeul Virtual este o astfel de platformă, care prilejuiește contactul cu o serie de muzee din lumea întreagă. Printre ele se numără și Muzeul Național de Arheologie din Portugalia. Este suficient să accesați linkul și ajungeți direct în sălile muzeului. Înainte puteți face o oprire la secțiunea descriptivă, care oferă câteva informații despre muzeu. 

O călătorie ad-hoc, prin București, vă poate duce mai aproape de Portugalia și ale ei minunate tarte portugheze. Bread Community este o apariție nouă în Cotroceni, mai exact pe Șoseaua Cotroceni nr. 18, la 2-3 minute de mers pe jos de la Grădina Botanică. Găsiți la ei o selecție de produse de brutărie și patiserie, printre care și pastéis de nata și, în plus, a famosa bifana, sandvișul portughez prin excelență, pe care îl recomandăm în varianta clasică, cea testată până la momentul redactării acestui newsletter.

Uma expressão a não perder:

«levantar voo»

A-și lua zborul.

Și-am ajuns la final. Dar, fiți pe față, revenim pe 20 aprilie cu vești despre înscrierile la cursurile de limbă portugheză.
Până una, alta, vă dorim sărbători liniștite, în compania celor dragi!  

Um grande abraço

Cristina @Fala Português!

Te-ar mai putea interesa

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL