Fala Português! newsletter #30 – Bem-vindo, Março de 2023!

03/10/2023 10:22 am Publicat de Cristina Nițu

Dragii noștri, 

Como estão, tudo bem? 

Înainte de toate, parabéns doamnelor care ne fac zilele mai frumoase, ne încântă prin gingășia și blândețea lor, și ne inspiră prin inteligență, farmec și curaj!

Venim la început de primăvară cu diverse vești și propuneri cu și despre universul limbii portugheze. 

Și pentru că tot este o zi de recunoaștere și de recunoștință adusă femeilor din lumea întreagă, vă propunem să (re)vedeți felul în care se sărbătorește data de 8 martie în Lusofonie, articolul despre „Portugheze deschizătoare de drumuri” și cel despre „Filipa de Lencastre, singura femeie de pe Padrão dos Descobrimentos”.
Nu ezitați să le împărtășiți și cu alți cititori, în cazul în care curiozitatea v-a fost satisfăcută. 

Cât despre recomandări em português, vă propunem să trecem la sesiunea știrilor pe scurt!

Seriale, filme de văzut

Pentru că tot am intrat ușor, ușor, într-o perioadă în care natura revine la viață, vă propunem materialele disponibile pe canalul Amigos do Parque – un adevărat festin pentru iubitorii de flori. Universul Amigos do Parque ne poartă prin grădinile paradiziace ale insulelor Madeira și Azore. Pe lângă informații cu privire la speciile specifice locului și istoricul lor, puteți afla o sumedenie de lucruri interesante legate de dezvoltarea acestor regiuni.

Materialele video sunt potrivite pentru un nivel intermediar. Vocabularul este unul accesibil, ritmul vorbirii este unul adecvat nivelului, pe alocuri poate de-a dreptul prietenos – trebuie menționat însă că se pretează pentru pasionați, altfel există posibilitatea să găsiți informația poate puțin prea specializată. 

Dacă preferați, în schimb, o recomandare de film, pe platforma RTP găsiți o ofertă mai mult decât generoasă. Noi ne-am lansat să vedem Listen/Ouve-me, în regia Anei Rocha de Souza, câștigătoare a premiului pentru debut în cadrul Festivalului de Film de la Veneția în 2020. Vă puteți aștepta la o poveste tulburătoare, despre o familie de emigranți portughezi, care își vede copiii luați de serviciile sociale britanice și trimiși spre adopție. Lupta împotriva sistemului, neajunsurile vieții de azi pe mâine, barierele de comunicare, toate aceste teme sunt atent integrate în firul narativ. 

Potrivit pentru intermediari-avansați și avansați, odată ce filmul nu este subtitrat. Ar fi bine ca limba engleză să nu vă fie străină, astfel încât să puteți să urmăriți și dialogurile purtate nesta língua.

Ce mai citim?

Sau, mai bine zis cine, ce ne citește? Ei bine, Adriana Calcanhotto, una dintre cele mai cunoscute voci braziliene, ne citește O Lagarto, de José Saramago – unul dintre puținele texte pentru copii scrise de autor. 

Materialul este excelent pentru începători mai mari, odată ce lectura este însoțită de fragmente animate din poveste și de text, care apare progresiv, ceea ce va fi de un adevărat sprijin în înțelegerea mesajului. Mas, de qualquer maneira, vocabularul nu e tocmai accesibil, așa că s-ar putea să fie nevoie să mai aruncați un ochi prin dicționar.

Muzică de ascultat pe repeat

Living Room Bohemian Apocalypse este un album vizual, care poartă semnătura artistului portughez David Fonseca, despre care v-am mai povestit și în newsletterul trecut. Albumul reunește șapte piese, redate în șapte scurtmetraje, care ne poartă într-o lume absurdă, bântuită de fantomele trecutului, în care iubirea se naște, crește și se stinge, rămânând în urmă regretul lui „dar dacă…”. 

Numele pieselor – Chasing The Light, Live It Up, I Gotta Learn How To Let You Go, Love Me or Leave Me, In The Zone, Not You, Falling Out of Love – redau, în fapt, evoluția poveștii și deznodământul ei. 

De ne-ra-tat!

Resurse de învățare

Dacă sunteți începători, învățăcei într-ale portughezei la început de drum, ei bine, Linghea – dicționarul online vă sare în ajutor cu o serie de exerciții pe diverse teme de vocabular. Nu aveți nevoie de cont, trebuie doar să accesați linkul și, odată ajunși pe pagină, să alegeți tema pe care doriți să o studiați. O să găsiți o serie de subiecte pe care le puteți diseca după bunul plac, de la cele de bază, cum ar fi timpul, numerele, culorile și până la subiecte ceva mai avansate, precum noțiuni de cultură, informații referitoare la stat și legislație.

Uma expressão a não perder:

«a pé firme»

Cu convingere, cu încredere.

Gata! Isprăvit-am! Ne auzim de novo în aprilie. Până atunci, vă dorim zile pline de bucurie și vă urăm distracție plăcută dacă vă numărați printre norocoșii care merg astăzi la concertul Marizei, de la Sala Palatului! Dacă încă nu v-ați hotărât, ar fi bine să vă grăbiți. Biletele s-au epuizat pentru majoritatea categoriilor.  

Um grande abraço

Cristina @Fala Português!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL