Fala Português! newsletter #28 – Bem-vindo, Janeiro de 2023!

01/10/2023 9:49 am Publicat de Cristina Nițu

Dragii noștri,

La mulți ani, în primul și primul rând! Vă dorim un An Nou plin de experiențe frumoase, oportunități de învățare și multe bucurii mărunte în fiecare zi!

Începem 2023 în forță, cu module noi de limba portugheză. Știm că este principala știre care vă interesează, așa că vă spunem că informațiile despre calendarul anului 2023 sunt deja disponibile, în cazul în care vreți să vedeți cum se potrivește cu programul vostru.



Despre grupele pentru ediția de iarnă vă spunem că se vor desfășura astfel:

  • A1 – Lunea și Miercurea, 18:30 – 20:30, 30 ianuarie – 4 aprilie
  • A1A2  – Lunea și Miercurea, 16:00 – 18:00, 30 ianuarie – 4 aprilie
  • A2B1 – Marțea și Joia, 18:30 – 20:30, 31 ianuarie – 11 aprilie (cu excepția zilei 23.02)
  • B1.2 – Marțea și Joia, 18:30 – 20:30, 31 ianuarie – 11 aprilie (cu excepția zilei 21.02)
  • B2.3 – Marțea și Joia, 16:00 – 18:00, 31 ianuarie – 6 aprilie
  • Só gramática 2 – Vinerea, 16:00 – 18:00, 3 februarie – 7 aprilie
  • Só gramática 1 – Vinerea, 18:30 – 20:30, 3 februarie – 7 aprilie
  • Só Conversação – Miercurea, 18:30 – 20:30, 1 februarie – 12 aprilie (cu excepția zilei 22.02)

Mai multe detalii puteți afla aici. Înscrierile le facem online, pe shop.falaportugues.ro între 9 și 25 ianuarie, iar orele încep în săptămâna 30 ianuarie – 3 februarie.

Ne-am propus ca anul acesta să ne vedem și offline mai des, la cluburi de lectură și la jantarurile em português de care ne este atât de dor. Stați pe-aproape, vă vom da de veste pe grup.

Cât despre știrile pe scurt, pentru ianuarie avem o serie de recomandări, din cele mai diverse, como sempre. Să le vedem!

Seriale, emisiuni de văzut

Vă propunem două episoade marca Visita guiada, una dintre cele mai frumoase emisiuni realizate de RTP. Este vorba de episoadele referitoare la Sanatório de Sant’ Ana din Parede, Cascais și Chalet Biester în Serra de Sintra. Cele două clădiri de final de secol XIX, început de secol XX, se remarcă nu doar din punct de vedere estetic, ci mai ales prin faptul că au fost concepute ca edificii inteligente. Chalet Biester (despre care puteți citi mai multe aici) prezintă poate cele mai frumoase decoruri interioare, realizate de Luigi Manini (1848-1936), scenograf italian, care și-a petrecut primii ani din carieră la Teatrul Scala din Milano. Se numără printre primele clădiri care au dispus de un ascensor propriu (o curiozitate, la vremea respectivă), cu tracțiune manuală. Sanatório de Sant’ Ana, creat pentru tratarea tuberculozei în rândul pacienților tineri și foarte tineri proveniți din familii modeste, a fost construit având la bază un sistem de ventilație care să permită recircularea constantă a aerului. A dispus, de asemenea, de un sistem de vagonete care să preia lenjeria de pat a bolnavilor și să o ducă în exteriorul clădirii principale pentru a fi curățată, astfel încât să fie prevenită orice posibilitate de contaminare. Familia Biester a fost implicată direct și indirect în construcția ambelor edificii. Cum? Ei bine, pentru asta va trebui să urmăriți materialele. 

Vestea bună este că ambele episoade pot fi urmărite chiar și de începătorii mai curajoși, odată ce ritmul vorbirii este unul lent, pronunția este clară, iar cuvintele necunoscute pot fi identificate din context sau, în cazul celor mai problematice, pot fi verificate ulterior (dacă vă luați un carnețel și un pix lângă voi să le notați). În plus, puteți opri oricând materialul și îl puteți relua ulterior dacă obosiți. Intermediarii și avansații se pot bucura de conținut fără probleme.

Podcasturi de ascultat

Dacă sunteți în căutare de senzații tari, vă propunem Ficções Itaú Cultural– teatru radiofonic pentru pasionați, cunoscători și curioși. Episoadele săptămânale aduc în căștile publicului producții special create pentru a fi ascultate, iar temele sunt din cele mai variate. Vă puteți aștepta, cu precădere, la producții care pun reflectorul pe probleme de rasă, origine și identitate. În plus, vă puteți familiariza cu scena dramaturgică braziliană contemporană. Podcasturile au o durată de aproximativ 25 de minute, nici prea lungi, nici prea scurte. Cât privește nivelul, dat fiind faptul că presupun multe cunoștințe de ordin socio-cultural, poate că se pretează cel mai bine pentru avansați, care după se pot lansa în lumea vastă a internetului să afle mai multe despre piesă, autor, actori, teme abordate etc. 


Dacă audio-dramele nu sunt tocmai pe gustul vostru și nici podcasturile prea lungi, avem o altă propunere, mai ales că știm că sunt mulți amatori de vin printre voi (da, Ioanelor, Diana, Alex etc.): 5 Minutos de Vinho. Pentru cei care vor să se familiarizeze cu originile vinului, istoricul său, regiunile viticole portugheze, metodele de preparare, modalități de descriere a unui vin, informații despre cum se degustă un vin sau despre cum să oferim un vin, cum să asociem mâncarea cu vinul, vinurile spumante și câte și mai câte, este podcast é ótimo! Ar fi bine să aveți măcar un nivel intermediar dacă vă aventurați să-l ascultați, pentru că apar mulți termeni tehnici, specifici viticulturii și viniculturii, precum și proceselor fizico-chimice care rezultă în prepararea vinului. Sau, poate să fie um bom incentivo să vă îmbunătățiți nivelul de língua portuguesa!

Lecturi, lecturi diverse

Cei trei grei s-au reunit, și ne referim aici la Camões, Instituto da Língua e da Cooperação, IP, Porto Editora și Programa Nacional de Leitura do Governo de Portugal, și-a ieșit un proiect literar cu ocazia Zilei internaționale a limbii portugheze. Este vorba de volumul Contos do Dia Mundial da Língua Portuguesa, ediția 2021, care poate fi accesat gratuit. Veți găsi 15 povestioare, care mai de care mai simpatice și mai interesante, scrise într-un limbaj accesibil, excelente pentru cei care vor să le folosească să își îmbunătățească nivelul de limbă portugheză. Vă puteți aștepta la titluri de tipul A árvore de vidro, Náufrago, Os amigos e o polvo gigante, O comboio fantasma, A menina do guarda-chuva amarelo. După cum ne spun și titlurile, se pare că va fi o incursiune prin lumi fantastice, numai bune să ne facă să visăm cu ochii deschiși. Se potrivesc celor care au un nivel intermediar, pentru o lectură lină, dar cu acces la dicționarul electronic, odată ce apar cuvinte noi, datorită multelor metafore și comparații folosite ca mijloace stilistice. La urma, urmei, vorbim de povești, não é?

Muzică de ascultat în căști

Vă propunem ultimul album (da, da, de data asta e un album întreg) al Anei Moura, Casa Guilhermina, lansat în noiembrie anul trecut și care a devenit în scurtă vreme unul dintre cele mai bune albume ale lui 2022. Puternic influențat de ritmuri africane (printre care cele mai evidente sunt cele de kizomba), care în definitiv au contribuit la forma fado-ului, așa cum îl cunoaștem astăzi, albumul pare mai degrabă o călătorie în zonele rurale cele mai îndepărtate ale Portugaliei, urmată de revenirea pe teren urban, în care modernitatea și tradiția se completează reciproc în cel mai interesant mod cu putință, fără să pară nici neaoș, nici forțat, nici încă o încercare ratată de a revitaliza un stil muzical asociat mai degrabă cu un set de ritualuri bine păstrate, la care nu trebuie atentat în niciun fel. 

Ne-au plăcut în mod deosebit Arraial triste și Agarra em Mim în colaborare cu Pedro Mafama, pe care le-am ascultat pe repeat, de vreo 10 ori, de fiecare dată când le-am dat play. Dacă vreți să îmbinați utilul cu plăcutul, vă puteți opri asupra versurilor și asupra pronunției. La Arraial triste e interesant de urmărit modul în care este folosit pronumele vós urmat de forma verbală corespondentă, mai ales că mulți dintre voi încă aveți această curiozitate cu privire la dispariția persoanei a II-a, plural din exprimarea curentă. Îl puteți vedea aici, însă vă sugerăm să vedeți în ce context e folosit (aspect extrem de important). În ceea ce privește Agarra em Mim, aici e interesant de urmărit pronunția prepoziției para (cu forma prescurtată p’ra), respectiv a verbului estar (cu forma prescurtată ‘tar) pentru a vedea cum se reflectă în vorbirea curentă. De conjunctiv nu mai zic nimic, nu de alta, dar cred că momentan toată lumea e la dietă, por assim dizer

Și, mai avem o mică recomandare muzicală, Nena cu al său Segui  – nu vă așteptați la nimic grandios, e mai degrabă o melodie de ascultat când vă relaxați și vreți să se audă ceva pe fundal. Ce ne-a plăcut în schimb la ea e faptul că poate fi foarte utilă să vedeți cum funcționează formele de Pretérito Perfeito Simples și de Presente do Indicativo. De asemenea, apar mai multe expresii uzuale, care pot fi foarte utile în conversații, ca de exemplu dar que falar, dizer de volta, não saber de alguém, não interessar. V-am făcut curioși? Então le puteți căuta pe infopedia.pt.

Călătorii virtuale

Vă propunem o călătorie până în Goa, através de Google Arts and Culture, cât să vedem picturile realizate de António Xavier Trindade, născut în Goa, în 1870 și trecut în neființă în Mumbai, în 1935. Expoziția a fost posibilă cu ajutorul delegației Fundației Oriente în India, al cărei sediu central, din Lisabona, vă recomandăm călduros să îl vizitați cu prima ocazie. Voltando à nossa vaca fria, expoziția vituală aduce în prim-plan picturi realizate în stil occidental, îmbinând mai multe tehnici specifice unor curente ca Naturalismul, Impresionismul, Clasicismul, care surprind realități ale Orientului. Pictorul a fost supranumit Rembrand al Estului ca urmare a măiestriei tehnicilor utilizate (în special a clarobscurului) și a profunzimii care se reflectă în operele sale. Vă puteți aștepta la un autoportret, la o serie de portrete și câteva peisaje. Picturile surprind, într-adevăr, prin alăturarea neașteptată între tehnicile europene și temele orientale. Cel mai bine aruncați o privire!

Resurse de învățare

V-ați gândit cum ar fi să vă predea însuși președintele Marcelo Rebelo de Sousa? Cunoscut pentru calitățile sale oratorice și pentru îndelunga experiență de predare (a fost profesor universitar în cadrul Facultății de Litere, Universidade de Lisboa și Universidade Católica Portuguesa), președintele portughez s-a alăturat #EstudoemCasa în timpul pandemiei de Covid-19, program de televiziune menit să sprijine școala online. Timp de aproximativ treizeci de minute, o famoso convidado vorbește despre cele mai importante lecții ale pandemiei, care pot fi văzute în termeni largi drept lecții de viață. Noi vi-l recomandăm pentru că, în general, expunerile domniei sale nu sunt cele mai simple, au un nivel de dificultate sporit, dat de construcții complexe și de un ritm verbal atipic, în care frazele lungi, livrate rapid, alternează cu pauze scurte și/sau emfatice. Dacă veți asculta cu atenție veți vedea, de altfel, că nu totdeauna articulează toate sunetele, ceea ce face ca exercițiul de ascultare să nu fie unul ușor pentru începători. Além disso, e interesant de urmărit cum pronunță /R/, sunet pe care îl recunoașem scris drept dublu r sau r în poziție inițială și pe care îl știm mai degrabă ca pe un r gutural. De urmărit sobretudo de către avançados, por favor.

Podcastul de Neuroștiințe, un podcast realizat de doi cercetători din Cluj-Napoca, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, ne ajută să scăpăm de o serie de prejudecăți. Deși nu are legătură cu limba portugheză, are de-a face cu abilitățile noastre de învățare. Vi-l recomandăm pentru informații, certificate de statutul de cercetători ai gazdelor, odată ce pot clarifica anumite aspecte referitoare la modul în care învățăm și la capacitatea noastră de a conștientiza anumite comportamente care vin în completarea procesului de învățare. Podcastul este la început de drum, având doar 2 episoade și un episod 0, de testare. Durata fiecărui episod este de aproximativ 20 de minute, ceea ce îl face optim de ascultat când aveți de rezolvat mici sarcini prin casă, când mergeți cu mijloacele de transport în comun sau când sunteți la volan și v-ați plictisit de playlist-ul de la radio.

Uma expressão a não perder:

«para inglês ver»

Să faci lucrurile doar în aparență.

Gata! Am ajuns la final! V-am cam ținut de vorbă de data aceasta, ce-i drept, însă sperăm ca informațiile de față să vă fie nu doar plăcute, ci și utile. Ne auzim de novo în februarie.

Um grande abraço

Cristina @Fala Português!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL