Fala Português! newsletter #21 – Bem-vindo, Outubro de 2021!

10/26/2021 6:03 pm Publicat de Cristina Nițu
Ilustrația lunii octombrie 2021, de Andreea Macovei

Ilustrația lunii octombrie, de Andreea Macovei

Olá, fofinhos queridos!
Como estão, tudo bem?

Nu știm voi cum sunteți, dar nouă parcă-parcă nu ne vine să credem că suntem deja în luna octombrie! Partea bună este că astăzi începem lecțiile! 

Da, da, chiar astăzi începem cursurile de toamnă, ceea ce ne bucură peste măsură! Ne-a fost dor tare, tare de os fofos e simpáticos care au fost în vacanță pe timp de vară!

Ne-am ocupat între timp și de newsletter, nu numai de lecții pentru ei și avem o serie de recomandări pentru categoriile deja consacrate: muzică, podcast, seriale/documentare, lecturi și multe altele. 

În caz că vă întrebați ce s-a mai întâmplat pe www.falaportugues.ro, ei bine, dacă îl vizitați o să vedeți că are o înfățișare nouă, mai prietenoasă cu cititorii. Categoriile sunt la vedere, astfel încât să găsiți mai ușor lecțiile de portugheză și articolele culturale em romeno e em português.

Din septembrie și până acum v-am mai povestit despre unde puteți să învățați limba portugheză în București, v-am supus atenției paravanele care spun povestea sosirii portughezilor în Japonia, iar Mariana ne-a povestit, em português, despre lacul Snagov, un paradis neașteptat la o aruncătură de băț de București. 

Și-acum, pentru cei nerăbdători să vadă ce le-am pregătit în newsletter-ul de octombrie, știri!

Filme, documentare, seriale în portugheză

MATURA este un documentar, pe cât de scurt, pe atât de profund, realizat de Jéssica Areia. Materialul a fost lansat odată cu albumul omonim al artistei, cel de-al doilea din carieră. Jéssica Areia este de origine angoleză, la vârsta de 17 ani s-a mutat în Portugalia, iar în 2009 s-a stabilit în Brazilia. Cu MATURA ne poartă într-o călătorie muzicală menită să îi facă cunoscute originile, în cele mai mici detalii. Atenção, documentarul  o să vă asalteze toate simțurile, iar vocea Jéssicăi vă va face sufletul să vibreze. 

Interviurile Capazes sunt numai bune dacă vreți să vă familiarizați cu personalitățile contemporane ale societății portugheze. Noi am ales să vi-l prezentăm pe cel în care invitată este Maria Elisa, una dintre cele mai notabile figuri jurnalistice portugheze, care a cochetat inclusiv cu lumea politică. Veți cunoaște uma mulher bem imponente, căreia nu îi este teamă să răspundă sincer la întrebările mai puțin comode. Vă puteți aștepta la un interviu elegant, în care sinceritatea și vulnerabilitatea fac casă bună. 

Canalul video al Museu Coleção Berardo este perfeito pentru cei care caută să cunoască arta contemporană prin ochii specialiștilor. Veți întâlni artiști care explică conceptele din spatele propriilor opere și critici de artă care prezintă perspectiva lor în ceea ce privește anumite opere disponibile în colecția Berardo. Joana Vasconcelos, Ângela Ferreira, Jorge Molder, Cristina Ataíde sunt doar câțiva dintre artiștii pe care puteți să îi vedeți pe canalul video al muzeului. Aproveitem!

Cea mai bună muzică portugheză

O Material Tem Sempre Razão de Joana Espadinha este melodia perfectă pentru după-amiezile de duminică, atunci când nu mai faci distincția între lumina soarelui și culoarea mierii. Dacă ați fost la un moment dat fani Sky Ferreira, cu siguranță o să vă placă propunerea noastră. De asemenea, dacă vreți să mai repetați verbele la Pretérito Perfeito Simples, e o variantă de lucru numai bună. 

V-am povestit puțin mai devreme despre albumul și documentarul MATURA, care poartă semnătura artistei angoleze Jéssica Areia. Pentru cei care sunt pasionați de concerte live (și știm că sunt printre voi câțiva ?) lăsăm aici recomandarea de a vedea o show de lançamento do álbum. Și dacă vi se pare foarte familiar, este pentru că aduce mult cu concertele MTV unplugged de odinioară. 
Romanticii se pot delecta cu Nem desgosto do amor de Nuno Lanhoso, uma canção perfeita pentru cupluri, îndrăgostiți, namorados etc. Tonalități armonice, rezolvări luminoase de fraze muzicale și versuri dulci, mai ceva ca strugurii fără sâmburi. Dacă linia melodică nu e tocmai pe gustul vostru, profitați de a letra, vocabularul din zona lexicală a căminului e bine reprezentat, o să vă simțiți ca atunci când stați la căldurică în zilele răcoroase de toamnă.

Dacă doriți să ascultați toate aceste melodii la un loc, precum și toate celelalte recomandări muzicale oferite de noi de-a lungul timpului, vă invităm să urmăriți canalul de YouTube Fala Português! și să vă lăsați purtați prin lusofonie pe ritmurile din playlist-ul Newsletter muzical à portuguesa.

Podcast în limba portugheză

Conversas de Fim da Tarde este un podcast marca Rádio Observador pe teme culturale. Episoadele au o durată de aproximativ 20 de minute, iar formatul este asemănător cu știrile de la radio. Sunt excelente pentru cei care au un nivel avansat de limbă portugheză – ritmul vorbirii este destul de accelerat, intervențiile intervievaților sunt via telefon (așadar calitatea sunetului suferă pe alocuri), iar multe dintre temele abordate trebuie văzute în perspectiva evenimentelor recente din societatea portugheză. 


Cruzamentos literários este un proiect realizat de Instituto Camões din Brasília și Associação Oceanos. Proiectul își propune să sprijine și să promoveze literatura de expresie portugheză, astfel că în fiecare episod vă veți întâlni cu câte un autor din țările membre CPLP. Printre invitați se numără deja Ondjaki, José Eduardo Agualusa, Dulce Maria Cardoso, José Luís Peixoto, Pepetela, Mário de Carvalho e muitos outros. Pe lângă întâlnirea cu autorii preferați, avem ocazia să ne familiarizăm cu sotaques e pronúncias din toate colțurile Lusofoniei. Uma delícia!

Cărți, reviste și articole în limba portugheză

Cărți, cărți, cărți despre… Rio de Janeiro! Biblioteca Carioca ne pune la dispoziție în format electronic cărți de ficțiune și non-ficțiune, materiale de arhivă, materiale fotografice, toate despre Rio de Janeiro. Fiecare titlu dispune de o scurtă prezentare, iar materialele de descarcă extrem de ușor doar dând click pe imaginea copertei. 


Articolul As origens do sebastianismo. Sebastianismul este unul dintre cele mai puternice mituri culturale portugheze. Pe scurt, legenda spune că în urma bătăliei de la Alcácer-Quibir, de la finalul secolului al XVI-lea, trupul tânărului rege D. Sebastião nu a fost de găsit. Presupusul deces a fost învăluit vreme de secole într-o aură de mister, care nu a făcut nimic altceva decât să alimenteze credința că D. Sebastião va reveni și va salva Portugalia, readucând-o pe culmile gloriei. Articolul semnat de istoricul Andrei Belo demistifică sebastianismul și ne spune pas cu pas cum realitatea bate mitul.

Provocări în limba portugheză

Pentru cei care vor să cunoască mai îndeaproape limba portugheză, în întreaga ei complexitate, un bun punct de pornire este programul Páginas de Português. Cele aproape 40 de episoade disponibile pe site-ul RTP ne pun în temă cu actualitatea limbii portugheze, din perspectivă academică. Printre invitați se numără cercetători, lingviști, profesori universitari, toți promotori ai limbii portugheze în lume. 


Pe platforma veche a Institutului Camões mai găsiți încă o serie de exerciții prin care să vă exersați cunoștințele în portugheză. Propunerea de data aceasta constă în proverbe! Sim, senhora! Puteți să vedeți cât de bine stați la capitolul proverbe apăsând pe cele care vi se par interesante și verificând apoi dacă le cunoașteți sensul. Nu vă impacientați, proverbele apar în contexte care să vă ajute să vă dați seama de sens. Nouă ne-au plăcut Festa acabada, músicos a pé și Dá Deus nozes a quem não tem dentes.

Pe unde mai călătorim în Lusofonie?

Aflată în inima orașului Rio de Janeiro, Real Gabinete Português de Leitura este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Ideia cabinetului de lectură s-a cristalizat în 1843 când, în urma unei întâlniri informale, 43 de imigranți portughezi aflați în Rio de Janeiro au decis că atât ei, cât și rezidenții portughezi din oraș aveau nevoie de un loc care să le permită să își îmbogățească cunoștințele. Bijuteria arhitectonică, construită în stil neomanuelin, adăpostește astăzi peste 350.000 de volume și deține o serie de ediții princeps notabile, printre care și un exemplar din 1572 al epopeii Os Lusíadas de Luís de Camões.


Pentru toți fofos e simpáticos care se pregătesc pentru Clubul de lectură din 11 octombrie, avem o mică surpriză: a Rota Memorial do Convento. Itinerarul prezintă, în linii mari, coordonatele geografice pe care se desfășoară acțiunea romanului „Memorialul mănăstirii”, semnat de José Saramago. Portanto, dacă vreți să aveți o imagine cât mai clară despre spațiul în care se desfășoară acțiunea romanului, site-ul este de neratat. De asemenea, veți afla o sumedenie de informații, numai una și una, despre toate clădirile de patrimoniu care și-au făcut loc în țesătura narațiunii. A não perder!

Cabinetul de curiozități

Probabil că ați aflat deja, de prin presa portugheză, că artistul Ai WeiWei de origine chineză a lansat o serie de expoziții în Portugalia. În materialul pe care vi l-am propus aflăm misterul din spatele instalației care a luat suflarea tuturor vizitatorilor Fundației Serralves, care găzduiește una dintre expozițiile artistului: un copac pequi (originar din Brazilia) din fontă, cu o înălțime de 32 de metri și o greutate de 60 de tone. Artistul explică întreaga logistică din spatele realizării unei astfel de sculpturi, relația apropiată cu Brazilia și conceptul din spatele câtorva dintre operele care îi poartă semnătura.

Citat care nu ne dă pace

«Dentro de nós há uma coisa que não tem nome, essa coisa é o que somos.» 

José Saramago

Acestea fiind spuse, ne auzim luna viitoare cu noi și noi recomandări!

Dacă aveți la rândul vostru recomandări pe care vreți să le împărtășiți cu noi și să ajungă, mai departe, în newsletter, dați de veste la contact@falaportugues.ro.


Um grande abraço,
Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL