Fala Português! newsletter #20 – Bem-vindo, Setembro de 2021!

09/01/2021 2:47 pm Publicat de Cristina Nițu

Ilustrația lunii septembrie, de Andreea Macovei

Olá, queridos amigos fofos e simpáticos,

Como estão, tudo bem?

Sperăm că ați avut parte de o vacanță minunată și că v-ați încărcat bateriile așa cum se cuvine.

În cazul în care abia acum plecați la drum, vă dorim o experiență cât se poate de frumoasă și să reveniți plini de inspirație!

Newsletter-ul de septembrie vine cu o sumedenie de recomandări, atât în zona culturală, cât și în zona de învățare a limbii portugheze.

Înainte, însă, de a trece la știrile pe scurt, avem două lucruri importante să vă comunicăm.

Para os estudiosos, înscrierile la ediția de toamnă a cursurilor de limbă portugheză vor începe pe 15 septembrie și vor dura până pe 30 septembrie. Prin urmare, dacă învățarea limbii portugheze se califică pentru agenda voastră, vă așteptăm cu drag și vă spunem că toate informațiile referitoare la cursuri vor fi publicate chiar pe 15 septembrie pe www.falaportugues.ro, pe shop.falaportugues.ro și pe conturile noastre din rețelele de socializare. Ah, și desigur, dacă sunteți deja înscriși la alertele de curs, va ajunge știrea despre cursuri și în inbox-urile voastre.

Al doilea lucru important pe care avem să îl comunicăm este că, după o perioadă de 1 an maravilhoso, Liudmila se îndreaptă către noi orizonturi profesionale. Noi îi urăm mult succes și ne bucurăm că am putut să îi citim articolele în tot acest timp. Muita sorte, querida Liudmila, îți dorim să devii cel mai tare UX Writer din Univers!

Ne-am gândit că poate ar vrea să vă spună câteva cuvinte, de rămas-bun așa că aqui estão:

Queridos, chiar dacă de luna viitoare nu ne vom mai întâlni în paginile acestui newsletter, să știți că mă găsiți oricând pe Instagram, unde voi continua să vă iau cu mine la pas prin Lisabona sau pe oriunde voi ajunge prin Portugalia continentală și nu numai!

Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru călătoria extraordinară în lusofonie și sper să ne regăsim online sau poate chiar offline la um cafezinho em Lisboa. Até à próxima!

Beijinhos, Liudmila.

Și-acum, recomandări!

Filme, documentare, seriale în portugheză

Bairro Português de Malaca. Într-un mod absolut fascinant, în orașul Melaka din Malaysia încă mai există o comunitate portugheză bine închegată. Melaka, supranumită și „Veneția Orientului”, le-a garantat portughezilor accesul și, mai ales, controlul rutei comerciale dintre Oceanul Indian și Orientul Îndepărtat între 1511 și 1641. Tradițiile deprinse acum mai bine de 500 de ani sunt transmise din generație în generație, iar cartierul portughez, Kampung Portugis, face parte astăzi din patrimoniul mondial UNESCO. În aceste părți îndepărtate încă puteți auzi emblematica melodie „Uma casa portuguesa” cântată în creolă portugheză și se poate mânca „caldu pescador” (supă de pește) la restaurantele din cartier.

Fugiram de Casa de Seus Pais este o emisiune de stat la taifas cu Miguel Esteves Cardoso, Bruno Nogueira și invitații lor de seamă din showbizul portughez. Emisiunea curge de la sine când ai invitați mișto și subiecte de discuție care nu-și pierd niciodată din actualitate. Printre oamenii faini pe care-i puteți urmări se numără artista Gisela João, jurnalistul și comediantul Nuno Markl sau José Avillez – unul dintre cei mai renumiți bucătari portughezi și mulți, mulți alți invitați bué fixe! 

Sophia de Mello Breyner Andresen: O Nome das Coisas. Acest documentar schițează viața unuia dintre cei mai importanți poeți portughezi ai secolului XXI. O poetă sensibilă și înzestrată cu o imaginație și un talent literar ieșite din comun, Sophia de Mello a fost prima femeie din Portugalia care a primit premiul Camões, cel mai important premiu al literaturii de expresie portugheză. Documentarul conține mărturii inedite ale persoanelor apropiate Sophiei de Mello Breyner Andresen și scene din culisele vieții sale boeme.

Começar de Novo este o emisiune emoționantă despre începuturi și despre viața migranților care-și găsesc refugiul în Portugalia. În cadrul acestor episoade veți auzi mărturii care vă vor face pielea de găină și în același timp veți fi expuși și la povești ieșite din comun, care pot deveni o veritabilă sursă de inspirație!

Experiencia du Chef. Cu siguranță ați auzit deja de brigadeiro, tradiționala pralină braziliană, dar de brigadeiro făcut din coajă de banane ce ziceți? Noi am aflat această rețetă de la Andreea, care s-a mutat tocmai în Brazilia de unde ne încântă cu rețete tradiționale delicioase și sănătoase, cu explicații scurte și la obiect în portugheză claro! Bom apetite!

Cea mai bună muzică portugheză

Isabella Bretz – Canções Para Abreviar Distâncias
Un album în care cele 8 poezii scrise de autori de expresie portugheză din lumea largă sunt transformate în melodii extraordinare! Printre autorii poemelor se regăsesc Adelia Prado (Brazilia), José Luís Peixoto (Portugalia), Mia Couto (Mozambic), Conceição Lima (São Tomé și Principe), Vera Duarte Pina (Capul Verde), Odete Semedo (Guineea-Bissau), Ana Paula Tavares (Angola) și Crisódio T. Araújo (Timorul de Est).

Rodrigo Amarante – Maré
Melodia face parte din Drama, cel de-al doilea album solo al artistului brazilian care mai face parte și din formațiile Los Hermanos, Orquestra Imperial și Little Joy. Ce este libertatea, dar visele? Sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă Rodrigo Amarante prin muzica sa care ne face să ne mișcăm în pași de dans!

Amor Electro – Miuda do Café
Miuda do Café este un single lansat în 2018 de trupa portugheză Amor Electro a cărei vocalistă este inconfundabila Marisa Liz. Melodia are o vibrație proprie, căreia cu greu îi poți rezista, așa că pe repeat cu ea!

Benjamim – Ângulo Morto
Recomandare de la Marius pentru hipsteri și nu numai! Muzica lui Benjamim (Luís Nunes) se potrivește numai bine cu serile din ce în ce mai scurte de septembrie. O melodie despre memorie, trecut și alegeri, împachetate într-un ritm electro hipnotizant.

B Fachada – O Anti-Fado
Încheiem seria recomandărilor muzicale cu o melodie din albumul Rapazes e Rapozasde Bernardo Fachada. Compozitor, multi-instrumentalist și producător portughez consacrat, cu o carieră muzicală de aproape 15 ani, B Fachada chestionează în stilul propriu convențiile culturii portugheze și-și sintetizează descoperirile în acest album-revelație.

Dacă doriți să ascultați toate aceste melodii la un loc, precum și toate celelalte recomandări muzicale oferite de noi de-a lungul timpului, vă invităm să urmăriți canalul de YouTube Fala Português! și să vă lăsați purtați prin lusofonie pe ritmurile din playlist-ul Newsletter muzical à portuguesa.

Podcast în limba portugheză

TEATRA 
Acest podcast este un spațiu deschis în care artiștii sunt invitați să-și expună viziunea despre cultură, teatru și oamenii care fac posibilă această experiență esențială societății. Emisiunea este realizată de jurnalista Mariana Oliveira cu sprijinul Teatrului Național Dona Maria II din Lisabona.

Bibliotecas André de Gouveia de Évora
Pasionații de lectură vor fi încântați să descopere podcastul Bibliotecii din Évora, o versiune proprie de audiobooks cu fragmente din cărți în limba portugheză. Vocile limpezi ale bibliotecarilor vă vor purta prin întreaga literatură portugheză și nu numai. Uma verdadeira maravilha!

Say it in Portuguese
De câte ori nu v-ați dorit să găsiți rapid și ușor explicația expresiilor portugheze? Și să existe acolo și exemple din care să înțelegeți de ce, cum și în ce context se pot acestea folosi! Say it in Portuguese este resursa pe care v-o recomandăm cu drag ori de câte ori aveți dubii cu privire la vreo expresie idiomatică în limba portugheză!

Tradições de A a Z
Portugalia este o țară extrem de bogată atât în atracții turistice dintre cele mai diverse, cât și în cultură, tradiții și obiceiuri inedite. După cum spune și titlul, această emisiune difuzată pe RTP Internacional adună și explică tradițiile și obiceiurile portugheze în pastile scurte și  în limbaj accesibil. Un podcast numai bun pentru a satisface doza zilnică de cultură portugheză!

Isto faz-se por cá
Podcastul promovează proiectele și inițiativele antreprenoriale inedite dezvoltate în Portugalia. Așadar, veți putea afla direct de la sursă, de la oamenii care inventează, gândesc și ajung să pună în practică cele mai inovatoare idei, care sunt provocările și satisfacțiile unei asemenea aventuri.

Cărți, reviste digitale, bloguri și audiobooks în limba portugheză

Contos e outras narrativas de autores portugueses
Site-ul Institutului Camões este o comoară la capitolul resurse educaționale, doar că trebuie să săpați ceva mai adânc pentru a ajunge la ele! Cele 20 de fragmente de texte conțin versiunea audio, un quiz cu întrebări care testează înțelegerea textului, câteva date din biografia autorului și diverse curiozități adunate în secțiunea „Sabia que”. P.S. Fiți îngăduitori cu versiunea învechită a site-ului.

Roteiro Literário „Levantado do Chão”
În anticiparea cenenarului José Saramago din 2022, Fundația Saramago din Lisabona propune o un traseu literar prin cele mai marcante locuri în care are loc acțiunea romanului  „Levantado do Chão” publicat pentru prima dată în 1980. Călătoria ne poartă prin Lisabona, localitatea Lavre din Montemor-o-Novo, unde a locuit Saramago în timpul scrierii romanului, și Évora, capitala regiunii Alentejo. Există chiar și o aplicație mobilă disponibilă pentru utilizatorii de Android. Boa viagem!

„Cristal do tempo”, um novo estado de matéria
Dacă până acum „cristalul timpului” era doar o metaforă frumoasă, iată că realitatea întrece din nou limitele imaginarului uman. Cercetătorii de la Universitățile Princeton și Stanford din Statele Unite au descoperit o nouă stare a materiei pe care au numit-o „cristalul timpului”. Acest lucru a fost posibil datorită computerului cuantic Google! Fascinant, não é? 

Provocarea limbii portugheze

Cuidado com a Língua!
Iată o emisiune informativă și distractivă în același timp prin intermediul căreia vă puteți șlefui și aprofunda cunoștințele de limbă portugheză! Fiecare episod combină scene fictive, imagini de actualitatede cu imagini de arhivă, grafică, animație și efecte sonore menite să vă ajute să asimilați cât mai ușor temele abordate. Ca să vă fie mai ușor, puteți activa subtitrările în portugheză.

Dúvidas de Português
Încă o resursă extraordinară de folosit în momente de cumpănă este secțiunea „Dúvidas de português mais lidas” a dicționarului online Dicio. Sunt câteva zeci de pagini cu tot felul de întrebări de tipul „cum e corect: mau ou mal?” pentru care aveți explicații și exemple. Tot aici găsiți o secțiune se sinonime și antonime care s-ar putea să vă prindă bine la un moment dat. Aproveitem!

Pe unde mai călătorim în lusofonie?

The Passion of Portuguese Language
Museu Virtual da Lusofonia vă invită într-o călătorie în jurul lumii prin toate țările în care vă puteți saluta cu olá! Puteți asculta diferitele accente ale limbii portugheze prin emisiuni radio locale sau puteți explora bogăția și diversitatea literară sau muzicală a popoarelor din lusofonie. Și cum se spune că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, aveți acces la o sumedenie de imagini inedite din Brazilia, Mozambic sau Guineea-Bissau. Toate aceste tururi virtuale sunt disponibile pe platforma Google Arts & Culture, așadar doar un simplu click vă desparte de următoarea călătorie!

Macau Património Mundial
Centrul istoric din Macau se află din 2005 pe lista scurtă a locurilor excepționale din lume care constituie Patrimoniul Mondial UNESCO. Prin intermediul acestei platforme veți afla care sunt edificiile istorice din Macau care i-au adus această distincție și cum le puteți vizita. Pentru unele obiective există și ghid audio în portugheză, cum este cazul Ruinelor  Catedralei São Paulo.

Cabinetul de curiozități

The Power of Believing That You Can Improve
Ne-a plăcut mult prezentarea profesoarei de psihologie Carol Dweck despre capacitatea creierului nostru de a învăța și de a rezolva problemele prin efort, persistență și mai ales învățând din greșeli. Doar că se pare că de cele mai multe ori suntem atât de fixați pe rezultat, încât uităm să apreciem procesul în sine – călătoria prin care ajungem la rezultatul dorit. Voi ce părere aveți despre acest subiect, v-a convins discursul lui Carol Dweck?

Citação que não sai da cabeça

«Águas passadas não movem moinhos.» ditado popular

Acestea fiind spuse, ne auzim de novo pe la jumătatea lunii cu informații detaliate despre cursurile de toamnă!

Și, foarte important, fiți cu ochii pe www.falaportugues.ro! Avem o surpriză, care sperăm să vă placă!

Um grande abraço,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL