Fala Português! newsletter #19 – Bem-vindo, Agosto de 2021!

08/20/2021 1:57 pm Publicat de Cristina Nițu

Ilustrația lunii august, „Cuptorul cu răcoare”, de Andreea Macovei

Olá, fofinhos,

Ce mai faceți? Cum vă descurcați cu temperaturile de foc?

Sperăm că nu ați pus portugheza în cui, ci că v-ați reorientat spre activități mai puțin intense de învățare: mai un podcast, mai un serial, mai o muzică…

Noi vă sărim în ajutor și venim iar cu o tolbă plină de recomandări, ca o briză numai bună să vă întețească umpique curiozitatea.

Între timp, pe www.falaportugues.ro, au mai apărut niște articole interesante: Liudmila ne-a povestit despre plajele din jurul Lisabonei și despre castelele din Sintra, de care parcă nu ne mai săturăm. Pentru cei care vor să se refamiliarizeze cu plaiurile noastre, în portugheză de data asta, Mariana ne-a povestit despre Cluj-Napoca, iar Alex Bobic, student în cadrul Universității de Vest din Timișoara ne-a luat cu el la plimbare, tot în portugheză, prin Timișoara.

Altfel, ne ocupăm de os fofos e simpáticos care au vrut să-și petreacă vacanța studiind limba portugheză și ne gândim cu drag la perioada de toamnă, când îi așteptăm cu brațele deschide pe începători și pe os fofos care au fost în vacanță.

Bun, să trecem acum la lucrurile serioase și să vedem ce am pregătit pentru luna august.

Știri pe scurt, așadar!

Filme, documentare, seriale în portugheză

Caravelas e Naus um Choque Tecnológico no século XVI – Începem cu ceva numai bun pentru pasionații de istoria, cultura și invențiile portugheze din Epoca Marilor Descoperiri Geografice. În acest documentar veți găsi răspunsul la una dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la victoriile portughezilor din acea perioadă: cum a reușit o țară atât de mică să deschidă calea către explorări de neimaginat până atunci? Aparent, secretul constă în designul inovator al caravelelor, dar vă lăsăm să descoperiți mai multe în acest documentar.

Portuguese with Leo – resursele pentru învățarea limbii portugheze se înmulțesc pe zi ce trece, ceea ce ne bucură enorm! De această dată vă prezentăm canalul de YouTube al lui Leo – un portughez get-beget care s-a hotărât să ne destăinuie din tainele portughezei europene. Pe lângă tips and tricks pentru învățarea limbii portugheze, Leo mai are și niște invitați tare simpatici cu care discută tudo e mais alguma coisa! O resursă extraordinară pentru intermediari spre avansați.

Portugueses em Timor-Leste – Timorul de Est este una dintre cele 9 țări în care portugheza este limbă oficială. Din documentarul realizat de Instituto Camões veți cunoaște comunitatea portugheză din Timorul de Est care contribuie activ la dezvoltarea economică a unuia dintre cele mai tinere state din lume, căci Timorul de Est și-a redobândit independența pe 20 mai 2002.

Programa Cautelar este recomandată tuturor celor care-și doresc să cunoască actualitatea portugheză trecută prin filtrele umorului și ale ironiei. Filomena Cautela explică realitatea într-un mod simplu, distractiv și factual alături de invitați precum președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, prezentatorul și realizatorul TV Fernando Mendes, ministrul justiției Francisca Van Dunem precum și artiști, umoriști și personalități portugheze de seamă.

Cea mai bună muzică portugheză

Rita Vian – Trago

V-am mai spus cât de mult ne place Rita Vian? Ei bine, această combinație curajoasă de muzică fado și muzică instrumentală este irezistibilă! Este fascinant cum datorită artiștilor precum Rita Vian muzica tradițională portugheză se reînnoiește și capătă noi valențe culturale, devenind populară și în rândul tinerilor.

Os Quatro e Meia – Olá, Solidão

Supranumiți și „os Coldplay portugueses”, trupa Os Quatro e Meia are melodii numai una și una, ceea ce face foarte dificilă sarcina de a alege o singură melodie pentru acest newsletter! Versurile „Olá, Solidão” sunt de o profunzime remarcabilă, o adevărată raritate în zilele noastre, și atrag atenția asupra faptului că fiecare dintre noi poate fi cuprins de singurătate și „nimeni nu trebuie lăsat în urmă, trebuie să avem grijă unul de celălalt”. Uma mensagem tão linda!

IRMA & Tiago Nacarato – Vejo-te aqui

Pentru romantici & co recomandăm o melodie încărcată de emoțiile a doi artiști extraordinar de talentați. IRMA a avut ideea după ce a citit scrisoarea unor îndrăgostiți separați de distanța pandemiei. Piesa este practic o oglindă a iubirii în timpul pandemiei, o realitate prin care au trecut și în care încă se regăsesc multe cupluri.

Branko + Eu. Clides – Tempo Torto

Această excelentă colaborare între Branko și Eu.Clides parcă ne transpune într-o altă dimensiune. Numai bună de ascultat în weekend-urile călduroase petrecute sub umbreluțele de pe plajă!

Silva e Ludmilla – Um Pôr do Sol na Praia

Combinația dintre vocea energică a Ludmilei și suavitatea lui Silva este absolutamente incrível! Și tot cu gândul la acea minunată vacanță vă lăsăm în compania unui melodios apus de soare pe plajă! Aproveitem!

Vă reamintim că în playlistul Newsletter muzical à portuguesa veți găsi toate melodiile pe care vi le-am recomandat de-a lungul timpului, potrivite pentru toate gusturile și stările sufletești.

Podcast în limba portugheză

Já que Perguntas este un podcast realizat de Catarina Cascabulho, absolventă de Jurnalism și Științele Comunicării. Curioasă din fire, Catarina a vrut să afle în acest podcast răspunsurile direct de la sursă, adică de la invitații săi artiști, oameni din radio și televiziune, actori și creatori de conținut online.

É Desta Que Leio Isto – Enquanto clubul de lectură Fala Português! este în vacanță, vă prezentăm un podcast numai bun pentru a vă menține „în formă”. Cu siguranță nu vă veți plictisi, căci discuția din jurul cărtiților recomandate este de fiecare dată foarte animată (aproape ca la cluburile noastre de lectură). Ultima recomandare din acest podcast este cartea O Principezinho (Micul Prinț), o carte potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari căreia îi vei descoperi noi sensuri pe măsură ce o recitești!

Histórias assim mesmo – Cultura populară joacă un rol extraordinar de important în procesul de învățare a unei limbi străine, iar legendele și povestirile sunt o sursă inepuizabilă de cunoaștere! Cu acest podcast împușcați doi iepuri dintr-o lovitură: într-un minut sau două vă îmbogățiți vocabularul și aflați și povestea locurilor călătorind peste mări și țări.

Blitz Posto Emissor este un podcast marca Expresso cu peste 70 de episoade-interviuri cu muzicieni, producători, compozitori și subiecte despre industria muzicală din Portugalia. Și pentru că avem așa o bănuială că vă este cam dor de festivalurile muzicale, vă recomandăm interviul cu Luís Montez, fondatorul festivalurilor MEO Sudoeste, Super Bock Super Rock și creatorul celui mai nou concept cultural de pe piața portugheză: Jardins do Marquês – Oeiras Valley.

Cărți, reviste digitale, bloguri și audiobooks în limba portugheză

Boa Cama, Boa Mesa – saber viver bem! Dacă ați început să căutați inspirație pentru următoarele călătorii, ați ajuns în locul potrivit: „Boa Cama, Boa Mesa” vă oferă o listă inepuizabilă cu obiective turistice din Portugalia. Fie că vorbim despre gastronomie, trasee prin natură, plaje și hoteluri superbe, aici veți găsi tot ce vă poftește inima și o tonă de inspirație!

Mapas do Confinamento este o revistă online gratuită dedicată artei și literaturii din lusofonie. Fondată de scriitorii Gabriela Ruivo Trindade și Nuno Gomes Garcia, revista este un produs frumos născut în pandemie care sperăm să-și continue povestea și dincolo de ea. În paginile acestei reviste veți găsi diverse texte ale autorilor contemporani de expresie portugheză, versuri de Ondjaki (aviz amatorilor) și Deusa D’África, proză scurtă de Natalia Timerman și multe-multe altele!

„O ato de ouvir exige humildade de quem ouve”, de Rubem Alves. N-am putut rămâne indiferenți la acest text, cu idei atât de frumos scrise de Rubem Alves, povestitor desăvârșit, poet, pedagog, eseist și filosof. Chiar dacă este o lectură scurtuță, este un exercițiu foarte util pentru noi toți. Aproveitem e boas leituras!

Provocarea limbii portugheze

Provocarea limbii portugheze din acest newsletter vine direct de la Observatório da Língua Portuguesa și se numește „Falar português no Brasil ou em Portugal”. Textul scris de Ruth Manaus pentru cotidianul O Estado de São Paulo (Estadão) este practic o trecere în revistă a diferențelor lingvistice dintre portugheza europeană și portugheza vorbită în Brazilia. Textul este tare simpatic și sperăm să vă fie de folos. Força!

Pe unde mai călătorim? Vizităm virtual orașul Porto 

Datorită aplicației digitale Explore Porto, acum puteți explora în voie orașul Porto de oriunde din lumea largă. Harta conține toate punctele de interes din oraș, informații generale despre obiectivele turistice și orarul de funcționare, unde este cazul.

Tot aici veți găsi o sumedenie de opere de artă presărate prin oraș și povestea lor: statui, instalații artistice, picturi murale, obiective turistice de neratat, toate se regăsesc în Explore Porto. Pentru a vizualiza harta apăsați butonul Start Exploring e boa viagem!

Cabinetul de curiozități

V-ați întrebat vreodată cum am putea hrăni în mod sustenabil populația mondială aflată în continuă creștere? Plantagon este propunerea ambițioasă susținută de Vodafone Future ca răspuns la problema de mai sus. Viitorul imaginat de Hans Hassle, promotorul acestei inițiative, este despre agricultura pe verticală în clădiri-sere construite în imediata apropiere a clădirilor de birouri din marile orașe ale lumii.

Tehnologia despre care vorbește Hassle reprezintă un mod inovator de a asigura simbioza dintre oameni și plante. Pe de-o parte, plantele au nevoie de dioxidul de carbon produs de oameni, iar pe de altă parte, oamenii au nevoie de oxigenul furnizat de plante.

Așteptăm cu mare interes să vedem cum va arăta și cum va funcționa prima clădire a Plantagon care va fi construită în orașul suedez Linköping. Voi ce părere aveți despre acest proiect futurist?

Citação que não sai da cabeça

«O livro é aquilo que se olha de frente, que se vê de frente. Não podemos ler pelo canto do olho. Ler é, antes de mais, virar todo o corpo para as letras.» 

Gonçalo M. Tavares

Bom, și uite-așa am ajuns la final de scrisorică.

Să ne-auzim cu bine la început de septembrie!

Până atunci vă transmitem beijinhos de la distanță, nu de alta, dar e prea cald!

Até breve!
Beijinhos
,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL