Cele mai “bué fixe” cadouri pe care le poți aduce prietenilor din Portugalia – II

06/25/2021 3:46 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Bem-vindo, Verão! Bine ai venit, vară! Desigur, orice vacanță este o mângâiere pentru suflet, dar vacanțele petrecute în Portugalia sunt cu totul și cu totul speciale!

Nu o spunem doar noi, care suntem iremediabil îndrăgostiți de această țară, ci o afirmă cei de la European Best Destinations. Voturile vizitatorilor portalului turistic european au clasat Portugalia pe primul loc în topul celor mai bune destinații europene de vizitat în 2021.

sursa foto: Ivanperezz, Wikimedia Commons

Iar orașul Braga, supranumit „Roma portugheză”, a primit titlul de cea mai bună destinație europeană a anului 2021. Portugalia mai strălucește pe această listă și cu plajele minunate din Cascais și Algarve, precum și luxuriantele insule Azore și Madeira, unde puteți observa îndeaproape delfini și balene, degusta ceaiul din singura plantație de pe teritoriul european, savura ananașii extraordinari din Madeira și multe altele.

Eh, acum că știți care-i trendul în turismul european în anul de grație 2021, vă propunem să completăm lista cu Cele mai „bué fixe” cadouri pe care le poți aduce prietenilor din Portugalia și să vedem ce-ar mai putea încăpea în valiză la întoarcere din vacanță!

Ceaiurile din Azore

sursa foto: simbiotico.eco

Arhipelagul celor 9 insule vulcanice risipite în mijlocul oceanului Atlantic fascinează prin vegetație luxuriantă, peisaje incredibile și singurele plantații de ceai din Europa.

Pe insula São Miguel se află Gorreana, cea mai veche dintre cele două fabrici de ceai din Azore, care și-a început activitatea în 1883, și Chá Porto Formoso, care cultivă și comercializează ceai negru din 1920. Nu vă faceți griji dacă nu ajungeți în Azore, ceaiurile Gorreana și Porto Formoso pot fi găsite și în Portugalia continentală, atât în magazine specializate, cât și în supermarket-uri la prețuri accesibile (între 4-6 euro).

Lenço dos namorados, în varianta textilă sau ceramică

sursa foto: crivart.pt

Poate le-ați zărit deja prin magazinele de suvenire și v-ați întrebat ce reprezintă aceste desene viu colorate. Pot fi desenate pe obiecte decorative din ceramică precum căni, farfurii și vaze sau brodate pe piese vestimentare.

Porumbițele, inimioarele și florile sunt printre cele mai frecvente simboluri și cu siguranță vor fi un cadou extraordinar pentru cineva special, căci la origine aceste simboluri erau brodate pe o bucată de pânză numită lenço dos namorados (batista îndrăgostiților) și oferite alesului inimii.

Vinurile Portugaliei

sursa foto: Maksym Kaharlytskyi, Unsplash

Vinho verde, branco, tinto, da Madeira ou do Porto… aveți de ales dintr-o varietate extraordinară de vinuri căci Portugalia se află pe locul 7 în topul mondial al producătorilor de vinuri. Nici nu e de mirare, pentru că pe teritoriul țării se găsesc peste 250 de soiuri indigene de struguri.

Vinul de Porto este poate cel mai cunoscut vin al Portugaliei și se trage din regiunea Douro, declarată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. La capitolul recunoaștere internațională, vinho do Porto este urmat îndeaproape de vinho da Madeira și el fortificat și extrem de parfumat.

Urmează vinho verde, un vin care își trage numele de la vinurile tinere (verzi) și e caracterizat de un grad ridicat de aciditate, este ușor și proaspăt și poate fi alegerea perfectă pentru zilele toride de vară. Vinho verde este produs în nordul Portugaliei, mai exact în regiunea Minho și surpriză – poate fi și roșu, și rosé!

Regiunea Setúbal este renumită pentru vinul Moscatel, un vin foarte aromat, de culoarea chihlimbarului. Iar în jurul Lisabonei sunt alte 9 subregiuni viticole, fiecare cu specificul său inconfundabil. Așadar, cu siguranță nu aveți cum să dați greș, indiferent de alegerea făcută, căci toate vinurile portugheze sunt extraordinare!

Ciocolată din Portugalia

surse foto: evasoes.pt, ibersweet.com, aveiromag.pt

Știați că printre cele mai bune ciocolate din lume se numără și o marcă portugheză? Ciocolata produsă la Feitoria do Cacao în Aveiro a fost distinsă începând cu 2017 cu cele mai prestigioase premii din domeniu. Și nu este singura!

Imperial (ciocolata, nu berea) și-a deschis porțile fabricii din Vila do Conde în 1932 și de atunci se află în preferințele portughezilor cu ciocolatele Regina, Jubileu sau Pantagruel.

Un an mai târziu, în 1933, în Porto se deschidea Arcádia, o altă fabrică producătoare de ciocolată, care astăzi se află pe cel mai dulce podium din Portugalia. Sperăm că înarmați cu aceste informații, veți fi cumpătați și veți alege în cunoștință de cauză la raftul cu dulciuri!

Apropo, aviz amatorilor pofticioși! În fiecare primăvară, orășelul-cetate Óbidos este gazda Festivalului Internațional al Ciocolatei. Da, evenimentul este la fel de delicios precum sună!

Bijuteriile în filigran portughez

sursa foto: filigranaportuguesa.pt

Printre cele mai deosebite cadouri pe care (vi) le puteți oferi cu siguranță se numără și o Coração de Viana, bijuterie portugheză emblematică ! Piesele, lucrate manual în filigran, seamănă cu o broderie fină din fire de aur sau de argint.

Filigranul a început să fie produs în peninsula Iberică începând cu secolul VIII. De-a lungul timpului tehnica a fost perfecționată, iar bijuteriile din filigran au fost integrate în costumele populare portugheze din regiunea Minho.

Brincos Rainha, Coração de Viana, Colar de Conta și Brincos Arrecadas sunt cele mai populare modele realizate în filigran pe care le găsiți în orice ourivesaria și joalheria portugheză.

A Vida Portuguesa

sursa foto: timeout.pt

Nicio călătorie în Portugalia nu e completă până nu intrați măcar o dată în magazinul A Vida Portuguesa. Cu siguranță este unul dintre cele mai originale magazine din Lisabona.

A Vida Portuguesa promovează produse tradiționale portugheze care au trecut cu brio testul timpului și continuă să transpună sufletul portughez în bijuterii, broderii, produse din ceramică, țesături, parfumuri, săpunuri, cărți, jucării și multe alte obiecte deosebite care pot deveni cadouri extraordinare.

Lista rămâne deschisă! Căci minunății portugheze cu care să vă bucurați prietenii și apropiații la revenirea din Portugalia există din belșug.

Dacă v-au plăcut recomandările noastre nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL