Fala Português! newsletter #9 – Bem-vindo, Novembro de 2020!

05/11/2021 11:36 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá a todos!

Então, como estão? Tudo beleza?

Nu știm alții cum sunt, dar noi, când vedem cum plouă romantic afară, ne gândim tot mai mult la bârlogeală. Adică la statul pe fotoliul preferat de lângă geam, cu o carte excelentă în brațe, un articol interesant sau un podcast numai bun de ascultat, alături de um pastel de nata bem quentinho și um cafezinho forte, sem açúcar.

Ne-am gândit că poate sunt și alții ca noi, așa că v-am pregătit o serie de recomandări în acest sens. Să vă spunem puțin ce-avem în tolbă: podcast-ul O lado bom da vida, ca să ne reamintim de lucrurile minunate de zi cu zi, o serie de articole splendide pe teme culturale para matar as saudades de Lisboa, o revistă online cu totul și cu totul fabuloasă, un catalog digital dedicat naturii, Mensagem de Fernando Pessoa în varianta audiobook și ne oprim aici pe partea de text.

Nu puteam lăsa gurmanzii pe dinafară, așa că avem un mini-playlist cu rețete propuse de nimeni altul decât José Avillez, cel mai tare bucătar portughez din vestul extrem al Europei. Iar pentru că după o masă copioasă e indicat să facem și niscaiva mișcare, am pus de recomandări de muzici, ca pentru toate gusturile.

Nu lipsește nici filmul din peisaj, iar pentru premianți și studioși avem, claro, și un pont pentru exersarea vocabularului pe repede-înainte.

Acestea fiind spuse, să trecem așadar la știrile pe scurt și ne reîntâlnim la final, cu o ilustrație nouă (spoiler alert pentru un proiect la care lucrăm), respectiv pupici, beijinhos și alte dulcegării.

Então…

Film în portugheză braziliană

DJ Cinderella/Cinderela Pop. Acțiunea filmului urmează scenariul clasic al poveștii până la un punct și de-acolo aterizăm în realitatea internetului! Așadar, Cenușăreasa fuge de pe scenă la miezul nopții din motive foarte actuale: e minoră și n-are voie la petrecere/club după ora 00:00! Doar că în loc de pantofiorul minunat, DJ Cinderella lasă în urma sa un tenis dintr-o pereche bué fixe! Nelipsite din peisaj sunt și a madrasta(mama vitregă) și surorile nesuferite.

Toată acțiunea se petrece într-un iureș al rețelelor de socializare, influenceri adolescenți și youtuberi în devenire. Greu să mai ții pasul cu tinerii din ziua de azi, dar filmul e tare simpatic și disponibil pe Netflix. Valeu! Beleza! ?

Cea mai bună muzică portugheză

Noua melodie a lui Virgul (Bruno Silva) – Dividir Amor este um encanto musical și suntem foarte de acord cu versurile refrenului: “Não é questão de quem dá mais. Não tem como dividir amor.” Dacă tot suntem aici, vă mai zicem și faptul că Virgul a făcut parte în perioada 1997-2010 din una dintre cele mai marcante trupe de hip-hop din Portugalia – Da Weasel. Și se pare că formația (Carlão, Virgul, Jay, DJ Glue, Quaresma și Guilherme Silva) se va reuni la festivalul NOS Alive din 2021. Subiectul e de urmărit!

Recomandare pentru hipsteri și nu numai – o músico lisboeta Benjamim, cu melodia Incógnito din albumul Vias de Extinção. Benjamim a lansat acest album la începutul lunii aprilie, iar acum când virusul a devenit omniprezent și totalitar, titlul devine din ce în ce mai relevant atât pentru industria muzicală, cât și pentru omenire em geral.

Din garda nouă a hip-hopului (hip-hop 2.0) vi-l recomandăm pe Papillon – Fala bonito. Versatilitatea artistului l-a pus în doar câțiva ani în primele rânduri ale scenei muzicale portugheze. Muzica sa este fluidă și ne transpune în scenarii foarte diferite, de la durere și înfrângerea fricii, la celebrarea dragostei. Papillon are foarte multe colaborări interesante cu alți artiști portughezi, una dintre acestea fiind cu Agir – Nevoeiro. Aproveitem!

Locul dedicat fado-ului îi revine Cristinei Branco – Quando eu quiser. Dacă sunteți printe cei care credeți că jazz-ul și fado n-au nici în clin, nici în mânecă, vă rugăm să vă reconsiderați atitudinea ! Căci atunci când vorbim despre Cristina Branco termenul «fado-jazz» faz mesmo muito sentido! Să ne spuneți ce părere aveți despre treaba asta, tá bom?

Podcast în limba portugheză

Podcasturile sunt o sursă excelentă de informații pe domenii foarte diverse, iar stilul conversațional ajută foarte mult în procesul de învățare și fixare a vocabularului. Prin urmare, vă recomandăm să ascultați activ cât mai multe podcasturi sau emisiuni radio și sperăm să găsiți ceva pe placul vostru în acest newsletter sau pe conturile noastre de Instagram și Facebook.

O lado bom da vida este un podcast marca Observador și este numai bun pentru cei care aleg să vadă partea plină a paharului. Fie că vorbim de muzică, filme și seriale sau de locuri de văzut, plimbări de făcut sau mâncăruri de experimentat, toate sunt no lado bom da vida. Puteți asculta cele peste 100 de episoade direct pe site-ul publicației sau pe platformele de streaming iTunes, Spotify, Google ș.a.

Fonoteca do Porto deține o colecție impresionantă de discuri pe vinil: peste 35.000 de discuri din perioada 1950-1995, toate editate înainte de apariția CD-ului. Pe lângă sediul fizic pe care-l puteți vizita când ajungeți în Porto, Fonoteca are și un podcast pentru iubitorii muzicii de pretutindeni. Primul episod este dedicat muzicii morna din Cabo Verde, declarată patrimoniu imaterial al UNESCO în 2019. Momentan, podcastul are doar două episoade, dar are un potențial enorm și cu siguranță, în timp, veți putea acompania îndeaproape Fonoteca pe acest nou drum muzical.

Audiobooks în portugheză

Anul acesta editura Imprensa Nacional a anunțat că va înregistra o colecție de cărți audio cu operele marilor clasici ai literaturii portugheze în cadrul proiectului Portugal #Entra em Cena. Au început cu “Mensagem” de Fernando Pessoa, care este deja disponibilă aici. Stați pe-aproape, căci în 2020 urmează și alte titluri importante precum “Amor de Perdição” de Camilo Castelo Branco și “O Mandarim” de Eça de Queirós.

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Înainte de toate, com o cafezinho da manhã citim în fiecare sâmbătă articolele scrise de Liudmila pe site-ul Fala Portugês! pe care le găsiți la rubrica Hai hui prin oraș. Pe lângă faptul că ne alină puțin as saudades de Lisboa, articolele sunt o sursă numai bună de inspirație pentru următoarele călătorii și conțin tot felul de informații interesante și bine documentate despre istoria și cultura portugheză.

Știm că aveți o poftă de lectură nestăvilită, așa că vă mai recomandăm să continuați cu Revista o Bica. Revista este mai întâi de toate o oază de idei lisboetas, dar conține și viagens pelo mundo lusófono. Puteți citi online sau puteți descărca și răsfoi revista pe îndelete. În cele aproape 200 de pagini veți găsi rubrici dintre cele mai interesante: interviuri, teatru, muzică, grădini, azulejos și multe-multe călătorii. É uma fonte maravilhosa de inspiração!

Și mai scoatem din mânecă o comoară pentru iubitorii naturii: site-ul MUHNAC Digital (Museu Nacional de História Natural e da Ciência). Aici veți găsi un catalog digital cu sunete ale naturii, diverse cataloage din arhiva muzeului, o secțiune de istorie naturală cu și despre pești, reptile, păsări etc., toate însoțite de fotografii și o scurtă descriere în portugheză. Preferata noastră este rubrica Jardim Botânico care conține informații interesante și fotografii cu flori și arbori atât din Portugalia, cât și din alte țări vorbitoare de limba portugheză. Mesmo muito fixe! 

Jocuri de vocabular în portugheză

Pentru a vă pune la încercare memoria și cuvintele deja cunoscute în portugheză, recomandăm Dosarele tematice de vocabular de la Linghea.ro. Sunt organizate sub formă de jocuri în care avem cuvântul în limba română și patru variante de răspuns pentru echivalentul din portugheză din care trebuie să alegem varianta corectă. Muito fácil!

Temele sunt foarte diverse și pornesc de la indicarea timpului și a zilelor săptămânii sau a culorilor și continuă cu flora și fauna, mâncăruri și băuturi, părțile corpului și piese de îmbrăcăminte. De asemenea, vă puteți testa cunoștințele de vocabular și în ceea ce privește statul și legea sau sportul. Câte ceva să placă la toată lumea, adică găsiți la Linghea.ro joculețe de vocabular cu de toate și pentru toți.

Gastronomie portugheză

Chef José Avillez împărtășește rețete noi în fiecare vineri dimineață la Rádio Comercial. Não se preocupe, nu e nevoie să vă treziți dis-de-dimineață. Puteți asculta episoadele întregi pe site-ul Rádio Comercial la rubrica O chef sou eu sau puteți urmări rețetele video adunate într-un mini-playlist pe contul de YouTube aici. Bom apetite!

Ilustrația lunii: Piticul verde, de Andrei Busuioc @boosuioc

E chegamos ao final!

Ne reauzim în decembrie, când avem vești despre cursurile de limbă portugheză pe anul 2021 și recomandări simpatice, zicem noi, care să vă stârnească și mai mult curiozitatea și interesul pentru universul limbii portugheze.

Nu uitați, dacă v-au plăcut veștile de la noi, nu ezitați să le povestiți și prietenilor voștri despre newsletter-ul nostru. Se pot abona cât ai zice portugheză!

Até breve!
Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL