Fala Português! newsletter #5 – Bem-vindo, Junho de 2020!

05/11/2021 11:33 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá a todos!

Sperăm că sunteți bine și că vă bucurați de venirea verii. Am amânat puțin trimiterea newsletter-ului, astfel încât să coincidă cu ziua națională a Portugaliei. Exact, astăzi sărbătorim, em semi-confinamento, ziua Portugaliei, a lui Camões și a Comunităților portugheze. Dacă de Portugalia și de comunitățile portugheze știți și v-am mai povestit, de data aceasta v-am pregătit un articol despre cine a fost Luís Vaz de Camões.

Probabil vă sună cunoscut numele și are și de ce: este scriitorul național al Portugaliei, a cărui operă este întrecută doar de personalitatea sa debordantă. Personaj atipic pentru mai marii literaturii, Camões a avut o viață plină de aventură. Mai multe puteți afla dând un click aici.

Dacă tot vorbim de literatură, vă dăm de veste că provocarea „Scriu o poveste în portugheză pentru copii” s-a încheiat. Am ales două povești pe care plănuim să le publicăm în format electronic până la final de an. Cele două titluri câștigătoare sunt „Povestea micului pescar cu barbă verde” de Diana I. și „Castelul de brânză” de Andrei S.; ne-am bucurat că am primit povești simpatice și interesante și sperăm ca la următoarea strigare să tot vină texte frumoase.

Am făcut și o selecție de recomandări, ca de obicei, pe care vi le prezentăm mai jos, în știrile pe scurt. Nelipsite sunt rubricile „Portret de cursant” și „Ilstrația lunii” de Andrei Busuioc.

Pregătiți? Să-i dăm drumul!

Filme, documentare, video în portugheză

Documentarul „José e Pilar“, în regia lui Miguel Gonçalves Mendes, e disponibil pe Youtube. Filmul este o incursiune sensibilă în imaginarul scriitorului José Saramago pe de-o parte și, pe de altă parte, o analiză fină a relației sale cu Pilar del Rio, cea care i-a devenit soție în 1988 și care l-a susținut până în ultimul moment. În prezent, Pilar del Rio este președinta Fundației José Saramago din Lisabona, găzduită de inegalabila Casa dos Bicos.

Alex Atala este unul dintre cei mai apreciați chefi la nivel internațional. Deschizător de drumuri și un împătimit al pădurii Amazoniene, Atala aduce adesea în discuție legătura omului cu natura, reutilizarea resurselor și aprecierea ingredientelor naturale.În această perioadă, care stă sub semnul pandemiei, a creat în colaborare cu MasterCard Brasil o mini-serie video online, pe care o puteți urmări, chit că doar din curiozitate dacă nu țineți neapărat să vă apucați de gătit. Mesajul campaniei este „Crie novos hábitos” – „Creează obiceiuri noi” și este o invitație să învățăm să apreciem lucrurile mărunte și timpul petrecut alături de cei dragi.

Cea mai bună muzică portugheză

Ne-am bucurat peste măsură să aflăm că una dintre cele mai longevive și frumoase trupe portugheze a revenit în forță cu un album de zile mari.

Clã, în frunte cu inegalabila Manuela Azevedo, au lansat albumul „Véspera”. Nu se dezic de stilul care i-a consacrat, dar țin pasul cu prezentul, iar albumul sună tare, tare bine, mai ales „Tudo no Amor“!

Se pare că luna mai a fost una prolifică pentru artiști, au apărut multe single-uri interesante, așa că vă mai spunem de:
– colaborarea Ritei Redshoes cu Camané – Contigo é pra perder – OK, videoclipul nu e cel mai reușit, dar pe timp de pandemie, atât s-a putut. Piesa în schimb merită toate laudele.
– albumul lui Janeiro – „Com tempo, sem tempo” – e vorba de un artist relativ tânăr, care experimentează destul de mult, în sensul bun. Amintește, pe alocuri, prin flexibilitatea cu care trece de la un beat la altul de Childish Gambino. Lăsăm aici piesa Desapego, numai bună de dans sau de road trip.

Cărți în limba portugheză

Dacă tot v-am povestit despre Luís Vaz de Camões, puteți să vă aventurați să citiți „Os Lusíadas”. Epopeea este disponibilă pe mai multe platforme, dat fiind faptul că nu intră sub incidența drepturilor de autor. Puteți accesa una dintre versiuni aici, pe platforma proiectului Gutenberg sau încă una pe pagina Institutului Camões. În limba română șanse sunt să găsiți epopeea în traducerea lui Aurel Covaci doar la anticariate.

Portret de cursant – Ionela D., din gașca intermediarilor mici

În 2017 am călătorit pentru prima oara în această țară minunată, Portugalia, situată la marginea vestică a Europei, despre care nu știam absolut nimic. Am fost mai mult decât plăcut impresionată și am asociat-o imediat cu o Românie perfectă. Am revenit an de an cu aceeași dorință de a vedea și de a cunoaște cât mai multe lucruri despre ea, dar am plecat de fiecare dată cu regretul că nu am putut comunica cu localnicii și de a mă face înțeleasă în limba lor. Așa că am decis să urmez aceste cursuri pentru a deveni un turist descurcăreț. În același timp, învățarea limbii portugheze a reprezentat pentru mine o oportunitate de avansare în carieră. Oamenii care știu și o altă limbă străină în afară de engleză sunt mult mai apreciați și șansele de a fi avansați sunt mult mai mari.

Odată cu înscrierea la acest curs, am realizat că mi-am îmbunătățit și cultura generală, cunoscând lucruri despre tradiția, oamenii și cultura Portugaliei. Un alt motiv care m-a împins către învățarea acestei limbi a fost și dorința de a cunoaște oameni noi care la rândul lor iubesc Portugalia.

Ilustrația lunii: The ceiling babushkas, de Andrei Busuioc @boosuioc

Gata și recomandările de lună iunie. Și ca să vă răspundem la întrebare, răspunsul este da! Organizăm cursuri și pe timp de vară! Revenim cu detalii curând.

Până atunci, parabéns Portugal!

Até breve!
Um grande abraço,
Cristina @falaportugues.ro.



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL