Fala Português! newsletter #2 – Bem-vindo, Março de 2020!

05/11/2021 11:30 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, viva! Como estão?

A venit primăvara, vă vine să credeți? Poate nu în practică, dar calendaristic, ce să mai! Noi ne-am tot preocupat de lecții cu exerciții și de recomandări. Dacă încă nu le-ați văzut, puteți să vă aruncați un ochi pe Lecția de portugheză 2.0 și peste recomandările Liudmilei de pe Insta (cele care apar duminica, lembram-se?).

Am ajuns la jumătatea cursurilor de limbă portugheză, ceea ce înseamnă că în curând vom avea noi înscrieri! Iupiii! O să publicăm toaaaate informațiile în săptămâna 16-20 martie, așa că stați pe aproape. Dacă vreți să fiți siguri, siguri că nu ratați momentul înscrierilor vă puteți înscrie și la alertele de curs.

Tocmai pentru că ne-am gândit că poate sunteți curioși cine vine dom’le la cursurile Fala Português!, inaugurăm o secțiune nouă în newsletter, pe numele ei „Portret de cursant”. O să puteți afla informații prețioase despre colegii de la portugheză, toți fofos e simpáticos, pe care veți avea ocazia să îi cunoașteți la jantar-urile în portugheză pe care le organizăm pentru cursanții noștri. Dar despre asta puțin mai încolo.

Altfel, în știrile pe scurt v-am pregătit o sumedenie de recomandări: includ și de citit, și de ascultat, și de văzut.

Ilustrația lunii, semnată de @boosuioc, nu lipsește nici ea și se adresează, cu precădere, iubitorilor de pisici.

Acestea fiind spuse, trecem la știrile pe scurt!

Filme, documentare, video în portugheză

Un scurtmetraj animat muito simpático, de care vă puteți bucura alături de cei dragi. Nu trebuie să știe portugheză, mesajul îl vor înțelege negreșit. Animația 3DAquametragem, regizată de Maria Logo și produsă de Lisboa E-Nova, a câștigat numeroase premii, printre care și premiul la categoria „Protejarea planetei noastre” în cadrul Festivalului de Cinema al Națiunilor Unite pentru Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă. Scurtmetrajul prezintă impactul utilizării necorespunzătoare a apei potabile și a risipei acesteia, totul într-o notă umoristică. Mesajul, însă, este unul cât se poate de relevant în contextul actual. Desfrutem!

Cea mai bună muzică portugheză

Buuuun, avem trei piese noi de recomandat, nu neapărat în ordinea preferințelor pentru că sunt foarte diferite și ne e foarte greu să alegem. Depinde de stare, știți cum e. Așa că vă prezentăm:
1. Noiserv – Neutro – pentru iubitorii de muzică electro cu note de acustic și tot felul de note experimentale, peste care se adaugă versuri criptice pe alocuri, dar de o sensibilitate aparte (mulțumim, Marius!);
2. Stereossauro & Maria Liz & Carão – A Noite – un mix cum numai Stereossauro știe să facă, aducând împreună tradiția și inovația, tradiționalul și modernul, în niște combinații care te surprind mereu (mă rog, pe noi ne surprind mereu);
3. Pedro de Tróia – Nunca falo demais – o piesă foarte potrivită pentru amatorii de piese din categoria oldies but goldies, pentru care măsura de patru pătrimi e sfântă. Nu vă imaginați că o să vă plictisiți, piesa și interpretul amintesc de excentricitatea lui António Variações pe alocuri.
PS: Dacă vreți să fiți la curent cu tot ce mișcă în lumea industriei muzicale din Portugalia nu ratați site-ul MIP Música – v-am mai povestit noi de el, dar îl agățăm și pentru nou-veniți.

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

După recomandările făcute pe Facebook, am rămas cu inima neîmpăcată că nu am spus mai multe despre scriitorii brazilieni traduși în limba română. Așa că ne luăm revanșa aici cu o recomandare bilingvă chiar, semnată de Vinicius de Morães, acest monstru sacru brazilian, ale cărui versuri ne vor însoți multă vreme de acum încolo.

Dacă numele vi se pare vag familiar este pentru că a compus, alături de Tom Jobim, coloana sonoră a multor generații – Girl from Ipanema/Garota de Ipanema.

Antologia „Tristețea-dans/Tristeza feita dança”, în traducerea lui Dinu Flămând, a apărut la Editura Baroque Books în 2018. Încă o mai găsiți în librării, dacă nu offline, online cu siguranță. Formatul bilingv română-portugheză o să vă permită să urmăriți textele în paralel. Boa leitura!

Mai avem și o expoziție virtuală, semnată de artiști angolezi contemporani – Angola: Wisdom is like a Baobab. Expoziția poate fi accesată online pe pagina Google Arts & Culture. O ocazie numai bună să vă familiarizați nu doar cu modalități diferite de reprezentare, ci și cu platforma care pune la dispoziție o sumedenie de alte expoziții, din toate colțurile lumii. Aproveitem!

Portret de cursant – Diana I., din gașca intermediarilor

Așa… Nu mai știu exact de unde a pornit, da-i cert că după ce m-am întors din prima mea călătorie în Azore, n-aș mai fi putut altfel dacă nu m-aș fi apucat să învăț portugheză. O fac ca să mi se umple gura de bucurie când pronunț „saudade” sau „madrugada”, să râd atunci când confund „frigideira” cu „frigorífico”, să pot cere o „romã” sau un „maracujá” atunci când ajung no Mercado da Ribeira în Lisabona, să-l pot citi într-o zi pe Saramago în limba lui, să mai plâng la câte-o piesă de fado, să pot înțelege de la un madeirez cum se pregătește peștele spadă cu banane prăjite sau care este povestea din spatele băuturii căreia-i zice poncha. Totul vine mai aproape atunci când înțelegi. De aceea. 

Redirecționează 3,5%

Reluăm apelul de redirecționarea impozitului pe venit, nu neapărat pentru Asociația Fala Português!, cât pentru orice organizație pe care vreți să o sprijiniți. Sunt multe organizații care dezvoltă o grămadă de proiecte interesante și utile pentru comunitățile din care fac prte. Nu ezitați să le dați o mână de ajutor. Nu vă costă nimic, banii merg fie la stat, fie la organizații. Dacă alegeți să îi redirecționați contribuția voastră cu siguranță va fi apreciată și folosită cu cap.
Pe noi ne găsiți pe Redirecționează.ro, unde trebuie să urmați 3 pași simpli. Dacă nu ajungeți să depuneți formularul la sediul ANAF de care aparțineți, ne puteți trimite nouă formularul completat și semnat la adresa de corespondență (Fala Português!, Bd. Iuliu Maniu, nr.6, Campus 6, Spaces, et.1, sector 6, București), urmând ca noi să ne ocupăm de depunerea acestuia.
Ilustrația lunii: Big Friendly Giant, de Andrei Busuioc @boosuioc
Gata deocamdată! Revenim după jumătatea lunii martie cu vești despre cursuri.

Până atunci vă recomandăm să aveți un consum responsabil de ciocolată, căci vorba ceea, numai mâine nu-i 8 martie!

Até breve!
Beijinhos mil,
Cristina @falaportugues.ro.



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL