Fala Português! newsletter #15 – Bem-vindo, Abril de 2021!

05/11/2021 11:41 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, queridos amigos, 

Como estão? Cum vă mai bucurați de primăvară? Ce mai faceți, cu ce vă mai delectați, pe unde mai călătoriți cu vorba, cu gândul?

Acum că s-au oprit ploile, a ieșit soarele, au înflorit magnoliile bucurie mare, mare pe capul nostru! V-o transmitem și vouă prin tot felul de recomandări care vă să descrețească frunțile, să vă pună zâmbetul pe buze și să vă provoace să descoperiți lucruri noi. 

Primul punct pe ordinea zilei: cursurile de limbă portugheză, ediția de primăvară. Știm că sunteți nerăbdători să aflați informații despre cursuri. O parte dintre voi le-ați primit deja, dacă sunteți înscriși la alertele de curs. Dacă nu, vă invităm să intrați pe site sau direct pe shop.falaportugues.ro unde vă puteți și înscrie. 

Primim înscrieri până pe data de 15 aprilie inclusiv, orele urmând să înceapă pe 19 aprilie. Dacă faceți parte din comunitatea noastră de fofos e simpáticos, adică ați făcut deja cursuri la noi, politica de plată extinsă se aplică în continuare. 

Revenind acum la recomandări: avem 3 bucăți materiale video, 8 bucăți piese muzicale (știm, ne-am dat puțin în petic, dar zicem noi că o să vă placă), 3 bucăți podcasturi, 2 bucăți reviste online și 1 bucată blog, 1 bucată platformă de testare a cunoștințelor de limbă portugheză și 1 bucată călătorie în timp și spațiu prin Lisabona începutului de secol XX. 

Pe Fala Português! o să găsiți o serie de articole interesante, scrise de a nossa fantástica Liudmila. Luna aceasta atenția ei s-a îndreptat cu precădere către descoperirea femeilor de seamă, care au contribuit la formarea Portugaliei așa cum o cunoaștem astăzi. 

Pentru studioși, Lecția de portugheză 2.0 a vizat pronumele reflexiv, complement direct și indirect, cât să mai facă lumină într-un capitol gramatical cu o complexitate destul de mare. Exercițiile nu lipsesc nici ele din peisaj! 

Înainte de a vă lăsa în compania știrilor pe scurt, vă mai spunem că rubrica ilustrația lunii a revenit! Ilustrația din încheierea newsletter-ului nostru este semnată de această dată de Andreea Macovei, a noastră cursantă voioasă și simpatică. Andreea este o ilustratoare debutantă, care a dat viață colorată poveștii „Castelul de brânză”, de Andrei Scridon. Noi îi spunem parabéns pentru curaj, o încurajăm să se perfecționeze și să dea curs impulsurilor creatoare. De rezultate ne vom putea bucura noi, în fiecare lună. 

Iepurașul pentru luna aprilie vine și cu dedicație pentru cei care urmează să sărbătorească Paștele catolic, cărora le urăm Feliz Páscoa!

Și-acum, știri!

Filme, documentare, video în portugheză

Morte e Vida Severina – una dintre cele mai cunoscute opere ale poetului și diplomatului brazilian João Cabral de Melo Neto – a prins viață într-o animație 3D realizată de ilustratorul Miguel Falcão. În căutarea unei vieți mai blânde, fugind din calea sărăciei și a foametei, țăranul Severino se îndreaptă spre litoral, către Pernambuco. Întâlnește în calea sa multă suferință și când e gata să renunțe… alege totuși viața! Vă lăsăm să descoperiți ce anume îl determină pe Severino să ia această decizie.

Com uma Lenda por dia não sabe o Portugal que descobria! Datorită acestui proiect marca BLX – Bibliotecas de Lisboa – putem cunoaște un pic mai bine cultura populară portugheză. Playlist-ul conține vreo 40 de episoade narate chiar de personalul bibliotecii. Un exercițiu foarte bun de audiție!

Fronteiras do Pensamento. Pe această platformă digitală veți găsi pastile din reflecțiile celor mai cunoscuți gânditori ai modernității, culese din diverse interviuri și conferințe. Noi vă propunem să începeți cu scriitorul portughez Valter Hugo Mãe care vorbește despre tudo e mais alguma coisa: libertate, viață și moarte, educație, curaj, iubire și umanitate.

Cea mai bună muzică portugheză

Pentru iubitori de fado: Sara Correia – Porquê Do Fado

Chiar și cei mai aprigi dintre voi vor fi atinși la coração de această voce extraordinară! Fun fact: știți cine a scris versurile melodiei? Nimeni alta decât Carolina Deslandes!

Pentru iubitori de soare: Elisa – Na Ilha

Elisa dedică această melodie locului în care s-a născut – insula Madeira, un mic paradis pe Pământ! Videoclipul este ilustrat cu amintiri din copilăria artistei și este tão fofinho!

Pentru romantici: Anavitória, Lenine – Lisboa

Ana Caetano, Vitória Falcão și Lenine – ce combinație fascinantă de talent, voce, tinerețe, curaj, senzualitate!

Pentru petrecăreți: Tiago Iorc, Duda Beat – Tangerina

Ritmurile Tangerinei ne invită la dans și ne este peste putință să le rezistăm! Așadar, punem pe repeat melodia și o ținem minte pentru playlist-ul de petrecere.

Pentru nostalgici: Gui Held e Rubel – Pra Bem Perto de Mim

O melodie ca un curcubeu de senzații, dulce și armonios. Despre amintiri, despre saudades și cu ilustrații simpatice realizate de artista Lola Ramos.

Iar pe final, combinăm plăcutul cu utilul și vă recomandăm următoarele trei melodii: primeiro, pentru că sunt lindas de mais; segundo, pentru că vă ajută să rețineți mai ușor timpurile verbale!

Rubel – Medo Bobo
Se Condicional / Imperfeito do Conjuntivo / PPS do Indicativo și totul ambalat în vocea suavă a lui Rubel. Cum să nu-ți placă să înveți verbele cu așa bunătate de muzică?!

Mariana Froes – Moça

Imperativo! La numai 18 ani Mariana Froes este un diamant brut al muzicii braziliene. Viitorul sună foarte-foarte bine cu vocea Marianei pe fundal!

Bryan Behr – De todos os amores 

Se Condicional și Futuro do Conjuntivo îmbibate de o doză generoasă de romantism. Cu greu am ales o singură melodie din cele compuse de Bryan. Dar vă lăsăm să vă convingeți singuri că odată ce l-ați ascultat nu mai e cale de întoarcere  – vão a-do-rar!

Iar pe contul nostru de Youtube puteți asculta toate aceste sugestii și multe altele în playlist-ul Newsletter muzical à portuguesa.

Podcast în limba portugheză

Mensagem de Lisboa este un podcast despre Lisabona, despre sunetele sale, despre simboluri, locuri și oameni. În primele episoade veți cunoaște sunetele orașului din perspectiva locuitorilor săi. Cei de la Mensagem de Lisboa au lansat de curând și un interviu super interesant cu muzicianul angolez Kalaf Epalanga, care a făcut parte din formația Buraka Som Sistema.

Tanto Mundo com José Luis Peixoto. Un podcast despre lumea privită prin cuvintele scriitorului José Luis Peixoto. Fiecare episod este un fel de cronică de călătorie citită chiar de autor. Informațiile sunt de neprețuit, iar descrierile lui Peixoto ne transpun imediat în atmosfera locului.

Maus Hábitos. Un artist și un psiholog intră într-un bar, pardon – într-un podcast! Martim Torres și Hugo Zagalo discută despre dezvoltare personală, natura ființei umane și obiceiuri care mai de care. Așa aflăm, de exemplu, în episodul 29, că există și um lado bom da preguiça (o parte bună a lenevelii)!

Reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Cartas de BucaresteUm olhar português sobre a Roménia. Sunteți curioși să aflați cum se vede România prin ochii unui străin? Acest blog vă oferă ocazia să citiți în portugheză despre viața de zi cu zi a unui expat în București. Alberto da Cruz Chaves scrie despre societate, despre evenimente politice și despre călătoriile sale prin România.

Mensagem de Lisboa. Dacă puțin mai sus v-am recomandat podcastul omonim, acum vine și rândul acestei reviste online proaspăt scoase din cuptorul digital. Mensagem de Lisboa aduce în prim-plan oamenii Lisabonei și poveștile lor. E un tip de jurnalism mai personal și apropiat de comunitate, cu reportaje, cronici și interviuri despre un oraș care are tot atâtea fațete câte coline!

Revista Macau. Știați că Macao este supranumit și Las Vegas-ul Asiei? Aici se află unele dintre cele mai mari cazinouri din lume! Iar prin intermediul limbii portugheze aveți acum acces și la această regiune a lumii. În paginile acestei reviste digitale cu siguranță veți regăsi informații culturale și tot felul de curiozități care să merite efortul învățării conjunctivului din portugheză!

Jocuri de vocabular în portugheză

Știm că înveți cel mai bine distrându-te, așa că îți lansăm această provocare: rezolvă cât mai multe din joculețele de vocabular de pe pagina Sapo. Cele 8 jocuri fac parte din programul Plano Nacional de Leitura și ca să fie treaba și mai palpitantă există și un cronometru!

Călătorie prin Lisabona, Portugalia

Hai să călătorim împreună prin Lisboa de antigamente cu ajutorul fotografiilor din alte vremuri. Imaginile sunt însoțite și de o scurtă descriere, plus curiozități topografice. Dacă ai vizitat deja Lisabona, vei vedea că multe dintre locurile ilustrate nu s-au schimbat aproape deloc, doar au mai prins ceva culoare!

Ilustrația lunii aprilie, de Andreea Macovei

Sim, senhora! Muito bem! Dar ce maraton! Vă lăsăm să vă trageți sufletul.

Până când ne reauzim, pe data de 1 mai, vă dorim zile supercalifragelistice și aventuri spectaculoase!

Até breve!
Beijinhos
,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL