Fala Português! newsletter #14 – Bem-vindo, Março de 2021!

05/11/2021 11:41 am Publicat de Liudmila Cernat
Olá, queridos amigos,

Nu știm cum sunteți voi, dar noi suntem în extaz că vine primăvara!

Tocmai de aceea împărtășim cu voi puțin din entuziasmul nostru reflectat într-o serie de recomandări ceva mai zglobii, am zice noi.

La ce ne referim? Să le luăm pe rând. Avem o recomandare de serial, una de emisiune culturală și una cu tentă umoristică, marca Ricardo Araújo Pereira. În secțiunea muzicală, avem o recomandare romantico-nostalgică de la Diana și una sentimentalo-melancolică de la Liudmila. Recuperăm pe zona de bună dispoziție printr-o emisiune de concerte ao vivo.

Categoria podcast vine la pachet cu informații pentru iubitorii de literatură, pentru amatorii de senzații muzicale tari și pentru călătorii fără stare. La capitolul recomandări literare ne-am limitat la două reviste pentru cei mari și una pentru cei mici. Și încheiem glorios cu o plimbare virtuală printr-una dintre cele mai frumoase expoziții care există în Lisabona.

Cât privește vrăjile pe care le-am mai făcut în luna care tocmai s-a încheiat, ei bine, aflați că ne-am dedat emoțiilor iubirii (că doar deh) și pe zona culturală, și pe zona lingvistică. Mai exact, Liudmila v-a povestit despre lenço dos namorados și despre Pedro și Inês, a pus inclusiv de un playlist cu muzici siropoase de dragoste în portugheză și ne-a dezvăluit și secretul simbolului coração de Viana.
Secțiunea lecția de portugheză 2.0 s-a îmbogățit cu informații despre cum vorbim despre dorințe (noțiuni despre conjunctivul prezent), la ce ne folosesc diminutivele, expresii idiomatice și proverbe despre iubire și modalități de exprimare a viitorului în portugheză (pe principiul ne facem planuri împreună sau…?).

Dar gata cu trecutul și cu viitorul, să ne concentrăm asupra prezentului!

Iată, deci, știrile pe scurt și desigur, recomandările de care v-am povestit há pouco.

Filme, documentare, video în portugheză

3 Mulheres – un minunat serial istoric bazat pe fapte și personaje reale. Serialul prezintă viața a trei femei deștepte, puternice și frumoase și rolul lor în Revoluția Culturală, urmată de căderea regimului dictatorial din Portugalia în 1974. Cine sunt cele 3 femei? Este vorba despre Natália Correia, prozatoare și poetă, Snu Abecassis, fondatoarea editurii Dom Quixote și jurnalista Vera Lagoa (pseudonimul Mariei Armanda Falcão), prima femeie prezentatoare de televiziune din Portugalia. Cele 13 episoade din primul sezon sunt disponibile acum pe RTP Play.

Rumos – o misiune de tip magazin cultural, o fereastră deschisă spre lumea multiculturală a lusofoniei. Are cam de toate: muzică, artă, poezie, diferențe și asemănări lingvistice din spațiul geografic al țărilor vorbitoare de limbă portugheză din Africa (Angola, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, São Tomé și Príncipe și Guineea Ecuatorială).

Isto é gozar com quem trabalha – emisiune umoristică prezentată de Ricardo Araújo Pereira. În principiu emisiunea este o critică a derapajelor sociale, prezentată cu foarte mult umor. Dacă ar fi să ne riscăm să dăm un echivalent românesc, am putea spune că stilul este similar emisiunii Starea Nației. În acest episod, de pe la minutul 16 aveți parte de un savuros interviu cu președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa. Divirtam-se!

Cea mai bună muzică portugheză

Purga – Rita Vian
O combinație ousada (curajoasă) de tradițional și modern, cu accente electronice. Într-un interviu despre muzica sa și despre acest nou single, Rita Vian spune că „Purga e despre eliberare, despre ambiția de a ne cunoaște pe noi înșine și de a descoperi o que importa”. Mai recomandăm și Sereia, o frumoasă melodie realizată în colaboare cu DJ Branko.

Quem Diria – João Só
Apesar da sua juventude João Só este un artist portughez extraordinar de talentat. A început să compună și să interpreteze propriile melodii la doar 15 ani și de-atunci au urmat multe proiecte, albume și muzici extremamente lindas. Iar această melodie îi este dedicată soției „porque nada é pequeno no amor”. Liiiindo de morrer!

Eléctrico – RTP 1 & Antena 3
Cui îi este dor de concerte ao vivo? De fapt întrebarea e cui nu-i este? Dacă tot nu putem participa fizic la concerte, emisiunea Eléctrico aduce artiștii portughezi la noi în case. Márcia, Tiago Bettencourt, HMB, Carolina Deslandes, Ana Moura, Camané, Clã, Branko, Miguel Araújo și mulți, mulți alții au susținut deja concerte în cadrul emisiunii. O atmosferă foarte specială, não percam!

Iar pe contul nostru de Youtube puteți asculta toate aceste sugestii și multe altele în playlist-ul Newsletter muzical à portuguesa.

Podcast în limba portugheză

O Essencial Sobre… – se bazează pe colecția omonimă a editurii Imprensa Nacional. Sunt episoade scurte despre personalități culturale, artistice și politice din Portugalia. Dacă vreți, e o mini-enciclopedie audio care merită ascultată „din scoarță-n scoarță”!

Os Cantos da Casa – o selecție de muzică portugheză cum nu te-ai așteptat. E ca și cum ai comanda vinul casei de la un restaurant tipic portughez: sempre muitíssimo bom!

Mundo Indefinido. Açores – să ne alinăm dorul de ducă ne întreptăm tocmai spre insulele Azore. În acest episod este vorba despre o vacanță în São Miguel. O discuție foarte relaxată, dar cu un debit verbal mai spre rápido, rapidinho. Așa că, tenham paciência!

Reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Esquerda – o platformă de stânga cu știri politice, sociale și culturale. Foarte utilă mai ales pentru cei care vor să exploreze întreg spectrul media portughez. În plus, articolele sunt redactate într-un stil ușor de parcurs și de înțeles.

A casa do João – zic ei că-i o revistă pentru copii, dar noi o recomandăm pentru miúdos e graúdos deopotrivă. Este o comoară plină de povești, interviuri, subiecte sociale prezentate extrem de abil pentru viitori cetățeni ai lumii. Ne mai place această revistă și pentru că încurajează curiozitatea și lectura de uma maneira muito divertida.

Blimunda – revista digitală a Fundației José Saramago este cireașa de pe tort, fără niciun fel de exagerare. Odată cu aniversarea a 100 de numere, revista Blimunda este disponibilă acum online, într-un format nou, mai ușor de parcurs și de explorat pe îndelete. Boas leituras!

Muzee din Lisabona, Portugalia

Următoarea noastră destinație virtuală este Museu Calouste Gulbenkian din Lisabona. Este un loc cu adevărat minunat și vă recomandăm să ajungeția acolo cu prima ocazie. Până atunci însă ne delectăm cu vizita virtuală 360º a colecției Idade do Vidro de René Lalique, bijutier și maestru incontestabil în arta sticlei. Aviz doamnelor și domnișoarelor: expoziția cuprinde niște bijuterii de o frumusețe extraordinară, vão ficar sem palavras!

Și-am ajuns și la final!

Până pe 1 aprilie, când ne auzim atât cu vești cu și despre limba portugheză, dar și cu noutăți despre ediția de primăvară a cursurilor de limbă portugheză, vă dorim cel mai frumos început de primăvară din câte s-au văzut până acum și vă trimitem beijinhos virtuali, câte 10 pe fiecare obrăjor!

Até breve!
Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL