Fala Português! newsletter #13 – Bem-vindo, Fevereiro de 2021!

05/11/2021 11:40 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá queridos amigos!

Como estão, tudo bem? 

Începutul lunii februarie vine cu multe recomandări. 

Am tot scotocit prin lumea internetului și am cules o serie de lucruri care vă pot fi de folos, atât pentru rafinarea abilităților lingvistice în limba portugheză, cât și pentru îmbogățirea repertoriului cultural. 

La categoria la ce ne mai uităm vă propunem un film de lungmetraj, reportaje și trasee turistice prin Portugalia, dacă vreți să mai domoliți dorul de ducă și un program de divertisment, numai bun să vă pună zâmbetul pe buze. 

Pentru iubitorii de muzică avem o selecție ceva mai generoasă de muzici tura asta și, în plus, Liudmila a pus de-un playlist cu toate recomandările muzicale pe care le-ați tot primit în newsletter de-a lungul timpului. 

Dacă vă pasionează mai degrabă podcast-urile decât liniile melodice, avem și aici niscaiva piste interesante: un interviu cu Miguel Araújo, unul dintre cei mai iubiți muzicieni portughezi la ora actuală, altul cu Vhils, street artist care și-a lăsat marca artistică inclusiv în România și încă unul cu scriitorul mozambican Mia Couto, ale cărui cărți cu siguranță le-ați reperat și în librăriile de la noi. 

Pentru fanii lecturilor, avem o revistă foarte interesantă, realizată de interpreții de la Comisia Europeană – găsiți tot felul de explicații referitoare la limba portugheză. Tot aici adăugăm secțiunea Ouvido no Metro, din revista Time Out Lisboa, să ne mai și amuzăm, un articol ca pentru luna iubirii și un interviu cu Álvaro Siza Vieira, unul dintre cei mai apreciați arhitecți portughezi, într-ale cărui clădiri e posibil să fi pășit deja, dar să nu știți încă asta. 

Nu în ultimul rând găsiți și-o experiență virtuală de călătorie prin Lisabona, însă dintr-o perspectivă arheologică

Altfel, pe site-ul nostru găsiți articole noi despre azulejos, despre moștenirea maură în cultura și limba portugheză, povestea celor mai vechi fabrici de azulejos din Portugalia și, nu în ultimul rând, un profil generos al Marchizului de Pombal, cel care a dat forma Lisabonei pe care o cunoaștem astăzi. În caz că vreți să mai recapitulați la portugheză, lecția de portugheză 2.0 vă așteaptă să îi dați de cap, cu tot cu exerciții. 

Acestea fiind spuse, nu vă mai reținem, ci vă invităm să aflați mai multe despre toate aceste recomandări în știrile pe scurt.  

Filme, documentare, video în portugheză

Pedro e Inês (2018)
Un film inspirat dintr-o poveste adevărată de iubire care, în timp, s-a transformat în legendă. Deși tehnic Inês de Castro nu a fost niciodată rainha portuguesa, cu siguranță a fost regina inimii lui Dom Pedro. Filmul urmărește această poveste de dragoste pe trei planuri: la trecut, unde a început totul; în prezent, unde cei doi protagoniști simt o atracție irezistibilă și inexplicabilă unul pentru celălalt și într-un viitor distopic. Infelizmente, filmul e disponibil doar pe Amazon Prime. Puteți urmări trailer-ul să vă convingeți que vale a pena.
É preciso ter lata
Um programa desafiante e muito divertido. Ca să răspunzi la întrebările foarte directe și cam indiscrete e musai să ai curaj/tupeu, cam așa am traduce titlul. Această emisiune-concurs e prezentată de cuplul Pedro Ribeiro și Rita Rugeroni de la Rádio Comercial ?. Iar invitații sunt artiști, actori, umoriști portughezi care răspunzând la toate întrebările incomode pot oferi suma de 500 de euro persoanelor care au cea mai mare nevoie în aceste vremuri complicate. Um bom esforço! Până acum au participat: Ricardo Araújo Pereira, Carolina Deslandes, César Mourão e outros.Boa Cama Boa Mesa
O emisiune cu reportaje maravilhosas de prin Portugalia. Conține traseuri și recomandări turistice de explorat și de luat notițe pentru când o fi și s-o putea! Tesouro, nu alta!

Cea mai bună muzică portugheză

We find you – Metade, metade
Pentru romantici: „Sei que também tens teus defeitos/ Mas para mim são perfeitos”. Esta banda bracarense (din Braga) s-a lansat în 2015 și în doar 5 ani s-a transformat din passatempo într-o carieră muzicală de succes. Băieții au și o piesă tare simpatică în colaborare cu Bárbara Tinoco. Se numește Lembra-me și e numai bună de ascultat în cea mai romantică lună din an.

Cláudia Pascoal – Quase Dança
Para todos! Imposibil să rămâi indiferent la ritmul de Quase Dança. Cláudia Pascoal a reprezentat Portugalia la Eurovision în 2018, iar anul trecut a lansat primul album solo „!”. Noi zicem că e de ascultat cap-coadă.

Viviane – Oh! Meu pequeno país
Fado com un toque parisiense! Fantastică muzică și fiecare cuvințel este pronunțat suavemente. Cu această melodie Viviane a câștigat anul trecut premiul Portugal a descobrir Portugal. Parabéns!

Caio – Amanhã
Ai, ce bine sună viitorul muzicii portugheze! Amanhã, noul single al lui João Santos (Caio), este o baladă a sufletului tinereții. „Amanhã eu só quero dançar!” Sim, senhor!

Rogério Charraz – Quando nós formos velhinhos
Pentru nostalgici, que musica linda! O melodie care ilustrează perfeitamente dorința multor cupluri de a îmbătrâni frumos împreună.

Dengaz – Maria do Rosário
Pentru fanii rap & hip-hop. Dacă não é a vossa cena (adică nu sunteți fani ai acestui gen muzical), merită ascultată măcar și pentru observarea îndeaproape a fenomenului lingvistic tot mai răspândit hoje em dia: o portinglês, português+inglês.

Și cireașa de pe ?, pe contul nostru de Youtube puteți asculta toate aceste sugestii și multe altele în playlist-ul Newsletter muzical à portuguesa.

Podcast în limba portugheză

Pentru februarie vă recomandăm três podcasts marca Expresso. Și fiecare episod în parte este de fapt un interviu cu o personalitate fixe din lumea portugheză.

Posto Emissor – interviu cu Miguel Araújo: Da „vergonha de fazer música” à paixão pelos artistas de antigamente. Posto emissor este cu și despre muzică, industrie și inspirație artistică.

A Beleza das Pequenas Coisas – interviu cu Vhils: „Quero humanizar o betão das cidades”. A beleza das pequenas coisas este un podcast despre tudo e mais alguma coisa, frumusețea lucrurilor mici transpusă în audio.

Palavra De Autor – interviu cu Mia Couto: „Pobre é quem perdeu a capacidade de se contar a si próprio”. Acest podcast este geralmente este despre cărți, lectură și discuții despre lumea literelor.

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

A Folha – Boletim da língua portuguesa nas instituições europeias
Revista traducătorilor de limbă portugheză de la Comisia Europeană este o resursă extraordinară pentru traducători și nu numai. Chiar dacă limbajul e ceva mai specializat, nimic nu vă împiedică să o frunzăriți (??) și să vă informați direct de la sursă. Plus că are o secțiune de termeni traduși din engleză în portugheză. Sunt exact acele cuvinte care par aproape intraductibile și totuși há uma maneira de tornar isso possível.

Ouvido no Metro – Time Out Lisboa
Să mai descrețim nițel frunțile! Revista Time Out ne propune tot felul de activități pentru a ne menține o cérebro em forma și a ne distra, chiar și fără a părăsi domiciliul! De aici am aflat de exemplu că primele taxiuri din Lisabona se numeau palhinhas. Denumirea vine de la faptul că tapițeria cabinei cu paie împletite (palhas entrançadas). Fica a dica: pentru a citi mini-articolele dați scroll în jos.

Entrevista Público – Álvaro Siza Vieira
În continuare vă supunem atenției un interviu cu cel mai cunoscut arhitect portughez contemporan – Álvaro Siza Vieira. Fraze atât de frumos echilibrate n-am mai citit de ceva vreme, é mesmo uma raridade! Lăsăm mai jos și un fragment care să vă facă poftă de citit: „Público – Acha que é uma estrela?
Álvaro Siza Vieira – Ah, não. Naturalmente, acho que não. Sou um introvertido, como é que posso ser uma estrela? Uma estrela tem um desejo de extroversão. Eu pessoalmente não sou, humanamente não tenho o perfil psicológico de uma estrela, de maneira nenhuma. Passo despercebido em toda aparte.”

10 lugares em Portugal que foram palco de histórias de amor lendárias
?Și pentru că februarie e luna în care zboară inimoare în toate părțile. Avem pentru voi un scurt reportaj despre 10 locuri din Portugalia care au legătură cu tema în cauză: o amor! Incidentalmente dăm și aici peste locuri care au marcat iubirea legendară dintre Dom Pedro și Dona Inês de Castro.

Călătorie Lisabona Romană – Olisipo

Ne îndreptăm către Lisboa Romana, cunoscută în antichitate sub numele de Olisipo. Această exeriență virtuală conține informații istorice, o hartă pe care sunt marcate diverse obiective turistice și trasee interactive. Pe aceeași platformă aveți scurte interviuri video cu arheologi. Aproveitem de subtitrările în limba portugheză e boa viagem!

Bom! Chegamos ao final. Cam atât am avut să vă spunem pentru început de lună.

Ne auzim de Marțișor!

Până atunci spor la învățat limba portugheză!

Gata, am fugit la lecții!

Até breve!
Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL