Fala Português! newsletter #12 – Bem-vindo, Janeiro de 2021!

05/11/2021 11:39 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, queridos,

Tudo bem? Bine v-am regăsit în anul 2021. Sperăm să fie bine, să nu fie rău, vorba ceea.

Punem de ceva timp țara la cale și vă invităm la cursurile de limbă portugheză, ediția de iarnă. Avem cursuri atât pentru începători, cât și pentru intermediari. Informații, detalii și alte delicatețuri găsiți aici. Înscrierile sunt deschise până pe 28 ianuarie, iar cursurile încep pe 1 februarie. Dacă sunteți deja puși pe treabă și știți tot ce e de știut, click pe butonul maaaare de mai jos și ajungeți direct pe pagina de înscrieri. Dacă încă mai ezitați dacă să vă înscrieți acum, poate vă face cu ochiul altă perioadă. Vă lăsăm aicicalendarul pe tot anul.

Cât despre recomandări, ei bine avem vrute și nevrute, pentru toate gusturile și toate interesele. Vă propunem un scurtmetraj de animație, un album al unei formații braziliene, pe armonii tipice bossa-nova, dar pe beaturi electronice. La capitolul podcasturi avem mai multe recomandări, de la o Lado Sombra, la o listă întreagă cu cele mai reușite podcasturi din anul 2020.

Pentru cei care au tot felul de curiozități referitoare la limba portugheză avem o recomandare de blog, iar pentru pasionații de lectură avem o recenzie de carte și un articol foarte interesant despre diferențele lingvistice între Brazilia și Portugalia. Iar pentru cei care vor să treacă la fapte avem o lecție nouă de portugheză pe site, cu tot cu exerciții, variantă audio și chiar și o mini-animație. Dacă încă nu e cazul de lecții, poate vă trezește curiozitatea articolul Liudmilei despre azulejos.

Dacă n-aveți chef de text, dar nu vreți să renunțați la literatură, vă propunem o serie de milioane disponibilă pe RTP Play.

N-am epuizat lista, dar poate c-ar fi mai bine să descoperiți și restul recomandărilor în știrile pe scurt.

Pronto, vamos avançar!

Filme, documentare, video în portugheză

Filmul scurtmetraj Os Olhos do Farol este o poveste tulburătoare despre două singurătăți diferite și totuși atât de asemănătoare: marea suferință a unui faroleiro(paznic de far) și suferința fiicei sale care nu-l înțelege. Fiecare alege să facă față suferinței în singurătate până când o furtună năprasnică îi apropie. Morala: Tehnam esperança, depois da tempestade o sol voltara a brilhar!

Herdeiros de Saramago este un fel de serial literar ce conține 11 reportaje despre autorii portughezi câștigători ai premiului José Saramago. Acest premiu este atribuit încă din 1999 pentru opera literară scrisă în limba portugheză și publicată într-o țară din Lusofonie. Fiecare episod are în jur de 25 de minute și ne poartă prin lumea imaginară sau reală a autorilor em destaque. Încadrăm emisiunea la capitolul iguarias literárias.

Pentru pasionații de fotbal recomandăm Canal 11. Veți găsi aici video scurte despre fotbal, dar cu o întorsătură narativă foarte interesantă. Conținutul aduce în prim-plan mai mult latura umană a fotbalului. Aveți parte și ceva joculețe haioase, un fel de triviadespre fotbalul portughez. Uma coisa está certa: oamenii din platou se distrează pe cinste!

Cea mai bună muzică portugheză

Carne Doce – albumul Interior. Trupa braziliană Carne Doce abordează în acest album-introspecție una dintre cele mai importante provocări ale timpurilor noastre – schimbările climatice. Pe coperta albumului se află pequi, un fruct al cărui sâmbure este înconjurat de țepi, și prin urmare trebuie consumat cu mare atenție. Metaforă excelentă pentru tema albumului.

Tiago Bettencourt – albumul 2019 Rumo Ao Eclipse. Cel de-al șaptelea album al artistului portughez Tiago Bettencourt conține 12 melodii, un labirint – „uma viagem de ida e volta”. În album apar și vocile altor cântăreți extraordinari precum Mariza, Cláudia Pascoal și actorul Ivo Canelas. Albumul este disponibil în întregime pe Spotify, iar pe YouTube puteți asculta melodia Viagem.

Mariza – albumul Mariza canta Amália. Și că tot v-am zis de Mariza mai devreme, să știți că fadista a lansat anul trecut un album în care cântă melodiile Amáliei Rodrigues, în anul aniversării centenarului reginei fado. Uma maravilha!

Podcast în limba portugheză

Cele mai bune podcasturi ale anului 2020 au fost desemnate în cadrul Festivalului Podes.  Au fost selectate 15 podcasturi portugheze super interesante din categorii precum conversa ou debate, ciência e tecnologia, cultura, storytelling e humor. Juriul a ales Brandos Costumes drept podcastul anului, iar Nada de mais a fost alegerea publicului. Conhece todos os vencedores Podes 2020.

Pentru pasionații de muzică avem o recomandare specială de podcast – Toca Brasil. Ajuns la al patrulea sezon, acest podcast prezintă informații din industria muzicală a Braziliei. Interviurile le găsiți pe site-ul Itaú Cultural.

Iar dacă nu doriți să ascultași neapărat episoade pe o anumită temă, avem și ceva la categoria sem categoria. Așadar, aruncați un ochi pe playlist-ul Lado Sombra, un segment din podcastul Era o que faltava (Rádio Comercial). Sunt fragmente scurte cu întrebări și răspunsuri și aveți acolo și subtitrările în portugheză. Aproveitem!

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Recenzia cărții O Livro do Deslembramento, ultimul roman al scriitorului angolez Ondjaki. După 20 de carieră literară Ondjaki se întoarce prin intermediul acestei cărți în copilăria lui Ndalu, în Luanda de la sfârșitului anilor ‘80. Narațiunea se umple de viață și farmec datorită celor 3 verbe care însuflețesc memoriile naratorului: contar, viver e rir. Criticul literar Agripina Carriço Vieira descrie O Livro do Deslembramento astfel: „um exercício de puro encantamento”. Iar noi abia așteptăm să citim cartea și să-i dăm dreptate!

„O que o casamento com uma brasileira pode ensinar a um português sobre a sua própria língua”. Rodrigo Tavares scrie acest articol de opinie despre cum este privită diversitatea lingvistică în Portugalia pornind de la o simplă discuție cu soția sa. Un fapt aparent banal – uma broa de milho – trezește dileme lingvistice mesmo muito interessantes. Apropo, uma broa de milho este același lucru cu pão de milho (pâine cu făină de mălai). Articol publicat pe TSF.pt și preluat de Ciberdúvidas da Língua Portuguesa.

João Cutileiro (1937 – 2021) – grande escultor português. Fiind unul dintre primii bursieri ai Fundației Gulbenkian, João Cutileiro a studiat la Slade School of Fine Art. Întors în Portugalia, João Cutileiro a lăsat o amprentă inedită în sculptură, lucrările sale fiind destul de provocatoare pentru anii ‘60-‘70. Pe site-ul Fundação Gulbenkian puteți vedea câteva dintre operele artistului și urmări un interviu-video cu sculptorul portughez João Cutileiro, care a încetat din viață pe 5 ianuarie 2021.

Urmărim cu foarte mare interes blogul Certas Palavras al lui Marco Neves. Aici găsiți articole despre particularitățile limbii portugheze, despre punctuație, gramatică și vocabular, toate scrise într-un stil ușor de digerat și plăcut. De explorat și de citit în voie oricând aveți curiozități lingvistice.

Călătorim în São Paulo, Brazilia

Sătui de stat în casă? Aruncați un ochi în interiorul Teatrului municipal din São Paulouma joia! Construcția acestuia a fost sponsorizată de trei administratori ai plantațiilor de cafea, care la rândul lor au primit de la autoritățile locale scutiri de taxe pentru 50 de ani. Afacerea cu siguranță a meritat din plin, căci astăzi putem admira această clădire chiar și de acasă, cu ajutorul Google Arts & Culture.

Pronto! Cam asta am avut să vă spunem la început de an.

Să vă fie 2021 ca o zi însorită pe plajele din Algarve sau pe Copacabana, cu uma capirinha bem fresca na mão!

Abia așteptăm să ne revedem cu os fofos e simpáticos  la cursuri și să îi cunoaștem pe cei mai noi fofos e simpáticos!

Până atunci avem Carne Doce pe repeat și visăm cu ochii deschiși!

Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL