Fala Português! newsletter #11 – Adeus, 2020! Bem-vindo, 2021!

05/11/2021 11:38 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, queridos amigos!

Și iată-ne pe final de an 2020! A fost un an cu multe provocări, un an în care ne-am mutat în casă nouă, în mediul online, am învățat împreună să folosim noile tehnologii în scop educativ, am interacționat aproape exclusiv prin intermediul platformelor digitale și am învățat cu mult spor limba portugheză.

În acest an mascota Fala Português! – o Ouriço-Chouriço și-a luat vânt din pupă și a devenit erou de poveste în paginile revistei Fabulafia. Dacă încă nu l-ați cunoscut, aveți șansa să o faceți printr-un click aici.

Tot în acest an, de Ziua internațională a limbii portugheze v-am lansat o provocare: să scrieți povești pentru copii. Juriul, din care au făcut parte Ana Sipciu – Librăria pentru copii Asteroiul B612, Andrei Busuioc – ilustrator și Cristina Nițu – Fala Português!, a ales două povești cu mesaje valoroase atât pentru micii, cât și pentru marii cititori. Ne-ați tot întrebat unde le puteți citi. Ei bine, așteptarea a luat sfârșit și acum le puteți răsfoi virtual pe site-ul nostru aici și aveți posibilitatea să le și ascultați în română și în portugheză.

Și pentru că tot suntem pe final de an, v-am adus vești despre calendarul de cursuri pe anul 2021, câteva recomandări de interviuri pe care să le citiți în tihnă, în zilele de vacanță. Am inclus și cele mai populare postări și articole care v-au fost pe plac în anul care se încheie.

Să vedem, așadar, despre ce e vorba, în știrile pe scurt.

Povești ilustrate pentru cei mici și cei mari

povesti copii portugheza

Pentru că ați fost muito fofos e queridos în acest an, o Pai Natal v-a pus sub brăduț tocmai două povești ilustrate foarte simpatice.

În primul rând, permiteți-ne să oferim uma salava de palmas autorilor și ilustratorilor. Parabéns, Diana și Andrei! Vă mulțumim că ați acceptat provocarea noastră și ați împărtășit cu noi „Călătoria micului pescar cu barbă verde” și aventura Clarei în „Castelul de brânză”. Muito obrigado, Andrei și Andreea! Ilustrațiile voastre minunate ne transpun cât ai zice portugheză în cele două lumi vesele și colorate. Vă mulțumim pentru această călătorie!

Așa cum v-am obișnuit deja, textele sunt potrivite pentru miúdos e graúdos deopotrivă. Ba chiar de această dată poveștile sunt însoțite și de versiunea audio în limba română și în portugheză.

Pe scurt, micul nostru pescar cu barbă verde primește o șansă unică, își primește libertatea! Călătoria lui fantastică ne învață câte ceava despre visare, dor (saudade) și prietenie. Ca și în cazul autoarei Diana I., călătoria micului pescar cu barbă verde s-ar putea să nu se oprească aici.

Despre prințesa Clara din „Castelul de brânză” vă spunem doar atât: adoră ciocolata caldă cu scorțișoară! Cum se împacă treaba asta cu brânza vă lăsăm să descoperiți în paginile poveștii scrise de Andrei S. Povestea este despre acceptare, prietenie și lecțiile învățate alături de Solitária.

Dacă v-am trezit curiozitatea, vă invităm să lecturați și să ascultați cele două povești aici.

Calendar cursuri de limba portugheză 2021

curs portugheza

Pentru 2021 v-am pregătit 4 sesiuni de cursuri pe timp de iarnă, primăvară, vară și toamnă. Dat fiind faptul că încă suntem pe tărâmul incertitudinii și al restricțiilor de tot felul, cursurile vor avea loc în continuare în mediul online.

Ca să vă puteți face planurile, cât de cât, de pe-acum și să vedeți ce perioadă vă surâde mai cu spor, consultați calendarul aici.

Interviuri interesante în portugheză

De cele mai multe ori în acest newsletter vă recomandăm cărți sau reviste întregi pe care le puteți răsfoi în voie. De această dată însă schimbăm formatul și vă lăsăm în compania unor oameni de excepție și vă invităm să citiți cele 3 interviuri în limba portugheză care ne-au inspirat în acest an.

Pilar del Rio: “José foi uma maldição”
Interviu cu Pilar del Rio, soția lui José Saramago, care și-a dedicat viața și energia creatoare Fundației José Saramago.

“É um disparate as pessoas convencerem-se de que a inteligência vem do cérebro”
Interviu cu celebrul neorolog portughez António Damásio în ziarul Diário de Notícias.

“Nunca fui nem nunca serei uma revolucionária. Canto o fado que sinto”
Interviu cu Amália Rodrigues realizat în 1985, când regina muzicii fado avea 65 de ani.

Cel mai citit articol pe site-ul Fala Português!

zilele saptamanii in portugheza

Unul dintre marile șocuri culturale pe care mulți începători îl au atunci când încep să învețe limba portugheză are de-a face cu zilele săptămânii. Asta pentru că limba portugheză folosește un sistem numeric pentru a denumi zilele săptămânii.

Așadar, cel mai citit articol al anului face parte din campania „Lecția de portugheză 2.0” și se numește „Zilele săptămânii în limba portugheză”.

Cea mai îndrăgită recomandare pe Facebook

Semn clar că toate gândurile duc către mare, soare și plajele în Portugalia! În acest an plimbarea Liudmilei prin Cascais, la plajă și la restaurant a atras cele mai multe simpatii ale publicului nostru de pe pagina de Facebook. Dacă doriți să revedeți, găsiți fotografiile aici.

Cea mai îndrăgită recomandare pe Instagram

Cu bucurie vă anunțăm că oamenii încă mai citesc! Ne bucură foarte mult faptul că recomandările studenților care și-au desfășurat practica la noi v-au plăcut într-o asemenea măsură. O să le transmitem toate ❤️ voastre și sperăm că asta îi va determina să continue cu acest viciu plăcut al lecturii și să-și împărtășească opiniile fără frică. Găsiți articolul integral aici.

Cea mai populară meme

Cea mai populară meme rămâne în continuare de sezon! Publicul a decis:

Pronto! Já está!

Vitória, vitória, acabou-se a história!
Și am încălecat pe-o șa și am trecut prin 2020 așa! Vă mulțumim că ați fost alături de noi!

Feliz Natal e votos de um bom Ano Novo!

Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL