Fala Português! newsletter #10 – Bem-vindo, Dezembro de 2020!

05/11/2021 11:37 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá a todos!

Como estão, tudo bem?

Câtă vreme ne-am ocupat de limba portugheză, hop, a venit și iarna.
Ne-am pregătit cu ceaiuri, cafele și tot felul de iguarias și petiscos ca să avem ce să ronțăim cât culegem recomandări în portugheză pentru voi.

Ne-am oprit la niște muzici să ne binedispună când sunt mai mulți nori decât soare afară, ceva reviste digitale interesante de frunzărit, un podcast interesant de ascultat și ceva emisiuni educative de urmărit.

Dacă n-ați apucat să aruncați un ochi pe site-ul Fala Português! în noiembrie, vă lăsăm un mic update cu ce vești a mai publicat Liudmila. Avem așa: recomandări de cadouri de adus din Portugalia pentru prietenii fofos e simpáticos, 10 cele mai spectaculoase miradouros din Lisabona pentru cei care vor să aline dorul de Portugal cu imagini spectaculoase, câte ceva despre Joana Vasconcelos, probabil cea mai cunoscută artistă portugheză în momentul de față și, nu în ultimul rând, 5 seriale în portugheză de văzut online.

Dacă vă bate gândul să vă înscrieți la cursuri de limba portugheză în 2021, stați pe-aproape, urmează calendarul cu toate sesiunile pe care le organizăm, online, în anul care vine.

Entretanto, vă lăsăm în compania știrilor pe scurt, care să vă sporească și mai mult apetitul pentru limba portugheză.

Força!

Filme, documentare, video în portugheză

Pentru pasionații de istorie recomandăm Caminhos da História – o emisiune săptămânală cu episoade de aproximativ 25 de minute pe care o puteți viziona direct pe site-ul Porto Canal. Am putea spune chiar că Drumurile istoriei portugheze este și ea o emisiune cu istorie pentru că în curând aniversează 10 ani!

În tot acest timp jurnalistul Joel Clito face popas în diverse locuri din Portugalia și le descifrează semnificațiile istorice aproape uitate. Urmărind Caminhos da História vă veți putea familiariza atât cu monumentele portugheze de patrimoniu, cât și cu diverse legende și mituri populare. Vizionare plăcută!

Cea mai bună muzică portugheză

O Terno – Bielzinho, o melodie care întruchipează muzicalitatea e a doçura da língua portuguesa! Vorbim desigur despre sonoritatea plăcută a portughezei braziliene. O Terno este o trupă paulista (din São Paulo) care a ajuns de referință în stilul rocknroll-pop-experimental din Brazilia.

Tainá – Senti ?dedicație specială ce sperăm să fie pe gustul Teodorei. Tainá este o tânără artistă braziliană cu descendență indigenă care a fost distinsă cu Prémio Lusofonia 2020 (Prémios da Música Portuguesa). Senti este cel de-al treilea single din albumul său de debut și este inspirat dintr-o poveste adevărată de iubire… Nu uitați să ascultați și celelalte două melodii din același album: Caminho și Sonhos.

Milton Nascimento é uma lenda da Música Popular Brasileira! Este recunoscut la nivel mondial drept unul dintre cei mai influenți și talentați cântăreți brazilieni din toate timpurile. A lansat 34 de albume și a câștigat 5 (cinci!) premii Grammy, pe lângă alte premii și distincții naționale. La cei 78 de ani nu se satură de cântat, e foarte activ pe Instagram și se înregistrează cântând acasă!

Podcast în limba portugheză

Paiol Literatura este un podcast în portugheză braziliană realizat de organizația ITÁU Cultural în parteneriat cu revista literară Rascunho. Fiecare episod este o incursiune în viața unui scriitor/poet/traducător portughez, o conversație intensă sobre tudo e mais uma coisa!

“Acho que quando a gente não tem inquietação deve ficar preocupado. (…) Mas inquietação é outra coisa. É um estímulo para a gente pensar. Questionar. É isso que eu chamo inquietação.” – scurt fragment din interviul acordat de către autorul Rubens Figueiredo jurnalistului Yuri Al’Hanati în 2018.

Nu vă lăsați intimidați de durata fiecărui episod (cam 50 de minute), căci timpul trece foarte repede când participi la așa conversații interesante.

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Citim Aventurile lui Ouriço-Chouriço – Ariciul-Cârnat din Portugalia în numărul 17 al revistei ilustrate pentru copii Fabulafia. Mascota Fala Português! le povestește piticilor despre călătoriile sale în țările în care se vorbește limba portugheză. Prin joculețe simple de vocabular copiii fac cunoștință cu limba portugheză într-un mod interactiv și practic, iar Ouriço-Chouriço le este mereu aproape și îi însoțește în această aventură de la cârma caravelei portugheze. Ilustrațiile au fost realizate de artistul portughez João Vaz de Carvalho.
Pe site-ul nostru găsiți înregistrările cuvintelor care au făcut deliciul micuților exploratori.

La capătul diametral opus, recomandăm adulților revista digitală Entreler, dedicată scrisului, scriitorilor și lecturii em geral. Numărul zero al revistei a apărut în luna octombrie și are aproximativ 100 de pagini cu recenzii de cărți, interviuri și o secțiune de articole redactate în stil științific. Este o resursă extraordinară pentru cei care doresc să exploreze și să aprofundeze limba portugheză la nivel avansat. O puteți citi online sau descărca de aici. Nouă ne-a plăcut foarte mult interviul „Tornar-se leitor é como apaixonar-se” cu scriitorul de origine argentiniană Alberto Manguel.

Am descoperit recent blogul de călătorii al Iuliei Condrea, scris în portugheză, claro! Julia da Roménia recomandă tot felul de itinerários virtuais pela Roménia, experiențe culinare și culturale. Vă recomandăm să aruncați un ochi pe articolele scrise de Julia mai degrabă pentru a vedea cum sunt descrise experiențele culturale românești în portugheză. Mas prestem atenção, nu e material redactat în scop didactic.

Gastronomie portugheză

Que tal umas sardinhas la masa de Crăciun? Pentru fanii Fala Português! pasionați de sardine și alte minunății enlatadas avem o reducere de 7% aplicată la coșul de cumpărături pe Conservas.ro. Tot ce trebuie să faceți este să utilizați codul promoțional „sardinhas” și să plasați comanda până pe 31.12.2020. Reducerea se aplică doar la produsele care nu au deja discount pe site. Aproveitem!

În continuare vă invităm într-o călătorie gastronomică excepțională cu Paulo Salvador prin toată Portugalia în căutarea celor mai bune rețete tradiționale. Episoadele Mesa Nacional sunt scurte, cam de 12-15 minute fiecare, și au o componentă delicioasă și una educativă. Vă recomandăm totuși să nu vă uitați pe stomacul gol, mâncați măcar o sardină de la Conservas.ro să vă potoliți dorul/pofta de Portugalia. Ca să puteți urmări această emisiune trebuie să vă faceți cont gratuit pe tviplayer.iol.pt, durează mai puțin de 3 minute, am verificat noi!

Apel la candidaturi – program de studii doctorale în literatura lusofonă

Pentru studenții în an terminal și foștii studenți ai Facultății de Limbi și Literaturi Străine, secția portugheză, avem un anunț special. Departamentul de Studii portugheze și spaniole din cadrul Universității Massachusetts Amherst, SUA, este în plin proces de recrutare pentru studiile doctorale (Ph.D).

Programul poate fi accesat atât de cei care au un master la activ, cât și de cei care termină licența. Programul dedicat studiilor lusofone oferă o bursă completă, care acoperă taxa pentru toți anii de studiu, asigurare medicală și subsidiu pentru orele predate ca Teaching Associate (asistent universitar).

Cei interesați pot afla mai multe informații accesând pagina programului aici.

Aplicațiile sunt deschise până pe 31 ianuarie 2021, timp suficient să vă pregătiți candidatura.

Dacă aveți nelămuriri puteți lua legătura cu Patrícia Ferreira, pmartinhofer@umass.edu, Portuguese Program Advisor, care vă poate oferi toate detaliile.

Ilustrația lunii: When Cats Fly, de Andrei Busuioc @boosuioc

Pronto! Já está!

Ne mai auzim o tură cât să ne luăm rămas-bun cum se cuvine pe anul acesta de la dragii noștri cititori și să vă povestim despre cursurile de limbă portugheză pe care le organizăm în 2021.

Până atunci, dacă v-au plăcut veștile de la noi, nu ezitați să le povestiți și prietenilor voștri despre newsletter-ul nostru. Se pot abona cât ai zice portugheză!

Até breve!
Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!

PS: Parabéns, Roménia!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL