Capul Verde: paradisul african în care înflorește arta urbană

04/30/2021 8:14 pm Publicat de Liudmila Cernat , ,

Tropical, vulcanic, spectaculos, artistic: acestea pot fi câteva dintre cuvintele-cheie care descriu Capul Verde. Cele 10 insule și 8 insulițe ce alcătuiesc Arhipelagul Capului Verde le sunt cunoscute turiștilor mai ales pentru minunatele plaje cu nisip alb, pentru muzica morna – inclusă pe lista Patrimoniului Imaterial UNESCO – și pentru peisajele deșertice care se întrepătrund cu cele mai cristaline ape ale Oceanului Atlantic.

Martin Widenka, Unsplash 

Aceste insule vulcanice nelocuite au fost descoperite în secolul al XV-lea de exploratorii Diogo Gomes și António de Nola. Apoi, prin anul 1462, portughezii stabileau pe insula Santiago primele așezări europene la tropice. În 1975 Capul Verde și-a câștigat independența și a ales portugheza drept limbă oficială. Prin urmare veți putea spune obrigado e bom dia chiar și pe aceste meleaguri îndepărtate.

Astăzi, Republica Capului Verde este una dintre cele mai stabile democrații ale Africii. Fiind supranumite „Caraibele Africane”, insulele Capului Verde se bucură de turiști tot anul împrejur datorită climei extraordinare: 350 de zile cu soare pe an și temperaturi de 28-30ºC. Uma maravilha!

Arhipelagul Capului Verde este o destinație ideală pentru pasionații de sporturi nautice (kitesurfing, windsurfing, scubadiving, snorkeling), pentru iubitorii de drumeții care pot admira vulcanul activ Pico do Fogo, dar și pentru vânătorii de artă urbană.

Jacques Yves-Cousteau în Capul Verde

surse foto: pt.euronews.com; Fernando de Pina lusojornal.com; 

Peisajul artistic capverdian este în continuă dezvoltare. În ultimii ani, Capul Verde a invitat mai mulți artiști vizuali internaționali pentru a ține workshop-uri pentru tinerii talentați de pe insule.

Un proiect similar este și transformarea sătucului pescăresc Porto Mosquito într-o referință turistică internațională cu ajutorul numelui lui Jacques Cousteau.

Artiștii capverdieni, în colaborare cu Ambasada Franței și Asociația Lantum, au transpus viața marină pe 13 clădiri din Porto Mosquito, documentând astfel timpul petrecut de exploratorul francez Jacques Cousteau în Baía do Inferno (Golful Iadului).

Cousteau a testat aici în 1948 primul model al batiscafului, un mic submarin autonom care a coborât fără echipaj la adâncimea de 1380 m. Scenele pictate pe fațadele din Porto Mosquito amintesc de aceste explorări marine și aduc minunile oceanului la suprafață pentru a fi admirate de toată lumea.

Achada Grande Frente – „Bairro da Arte Urbana”

surse foto: redylima.net

Obiectiv turistic în devenire, cartierul Achada Grande Frente din Praia, capitala Capului Verde, a beneficiat începând cu anul 2018 de intervențiile artiștilor Vhils, Nemo’s, Paula Plim, Ananda Nahú, Finok, Sabino, Fico, Falko One, Alexandre Keto și alții.

Potrivit organizatorilor proiectului Xalabas di Kumunidade, picturile murale au drept scop principal transformarea Achada Grande Frente într-un cartier-emblemă al artei urbane atât în Capul Verde, cât și în Africa. Și se pare că acest lucru le-a reușit!



Printre artiștii invitați s-a numărat și portughezul Vhils (Alexandre Farto), unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din lume. Vhils a ales să „sculpteze” chipul lui Amílcar Cabral, liderul carismatic care a luptat pentru independența Guineei-Bissau și a Capului Verde. Aceasta nu este însă singura operă semnată de Vhils în Capul Verde. Tot în octombrie 2019 artistul portughez a imprimat pe zidul Bibliotecii Municipale din Mindelo, São Vicente, portretul Cesáriei Évora – legenda muzicii morna.

Revenind la proiectul Achada Grande Frente vă mai spunem doar că cele 8 workshop-uri au culminat printr-un festival de street art organizat în ianuarie 2021. În total au fost realizate peste 80 de lucrări de artă urbană prin tot cartierul. V-am trezit interesul? Puteți admira toate picturile murale realizate în cadrul programului Xalabas pe site-ul curatorului Redy Wilson Lima.

Dacă pentru majoritatea capitalelor europene, arta urbană este încă o formă de a atrage privirile trecătorilor grăbiți, în Capul Verde arta urbană transformă nu doar fațadele clădirilor, ci întreaga societate.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL