Pedro e Inês – o poveste de dragoste devenită legendă

02/19/2021 11:10 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Această legendară poveste de dragoste se bazează pe fapte și personaje cât se poate de reale, din vremuri foarte îndepărtate. Iubirea dintre Dom Pedro I și Inês de Castro este pe cât de frumoasă, pe atât de dramatică. Nu degeaba cei doi sunt deseori supranumiți Romeo și Julieta ai Portugaliei.

sursă fotografie: portugaltravelguide.com

Firul poveștii pornește undeva pe la mijlocului secolului XIV, pe vremea când căsătoriile regale erau aranjate potrivit alianțelor și intereselor statale. Tinerii nici măcar nu se cunoșteau înainte de dia do casamento, ce să mai zicem de flacăra iubirii! Întocmai s-a întâmplat și în cazul lui Pedro, fiul regelui Afonso al IV-lea al Portugaliei.

În 1339, tânărul Pedro se căsătorește cu Constança Manuel, fiica unei familii de nobili din Regatul Castiliei. Aparentemente, toate bune până aici, însă se crede că în momentul nunții inima lui Pedro deja bătea pentru o altă femeie.

Pentru prima dată Pedro o vede pe Inês de Castro cu câteva zile înainte de nuntă, în alaiul damelor de companie ale viitoarei lui soții. Há quem diga că frumusețea adolescentei Inês (avea doar 14 ani!) era atât de tulburătoare încât lui Pedro i-a fost peste putință să-i reziste. Inês tinha cabelo loiro, olhos azuis e pele muito branca. Blondă, cu ochi albaștri și piele albă, ca de porțelan, Inês l-a cucerit din prima pe viitorul rege. Trata-se aqui de amor à primeira vista!

Așa că mariajul lui Pedro cu Constança este unul nefericit mesmo do início. În scurt timp, Pedro începe o relație extraconjugală cu Inês. La curtea regală n-ar fi fost nici primii și nici ultimii în această situație. Doar că Pedro își neglijează peste măsură soția și acordă din ce în ce mai mult timp iubitei sale și familiei acesteia. Prin urmare, este pusă în pericol însăși alianța cu Castilia, ceea ce-l neliniștește pe Dom Afonso al IV-lea.

Pentru a pune capăt acestei relații, regele o trimite pe Inês departe de Pedro și de Lisabona, tocmai la castelul Albuquerque de la granița cu Castilia, pe principiul, longe da vista, longe do coração! În ciuda distanței, însă, Pedro și Inês au ținut o vastă corespondență amoroasă și au continuat să se întâlnească pe ascuns. Un an mai târziu, Constança moare după ce dă naștere fiului moștenitor – Fernando – lăsând astfel calea deschisă iubirii dintre soțul și prietena ei din copilărie.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Pedro o aduce pe Inês din exil și se stabilesc împreună în Coimbra. Pedro refuză să se recăsătorească cu vreo altă prințesă aleasă de tatăl său și își asumă public relația cu Inês de Castro. Urmează 10 ani fericiți alături de iubirea vieții sale, departe de intrigile și scandalurile de la curte și am vrea să zicem că vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Só que não!

După ce au avut patru copii, care puteau pune în pericol succesiunea la tronul Portugaliei, zvonuri care mai de care au început să tulbure liniștea regatului și a fericitului cuplu. Cel mai răsunător – că familia de Castro ar pune la cale asasinarea micului Fernando, moștenitorul legitim al tronului portughez.

Pus în fața acestor intrigi, regele Alfonso al IV-lea este influențat de consilierii săi să rezolve cât mai curând spinoasa problemă. Negreșit, Inês este condamnată la moarte și ordinul este executat de trei asasini în timp ce Pedro este plecat la vânătoare.

Pierderea iubirii vieții lui îl determină pe Pedro să pornească o revoltă împotriva tatălui său și începe un război civil. Înnebunit de durere, Pedro dedică următorii ani răzbunării morții lui Inês. Doi ani mai târziu, în 1357, Afonso al IV-lea moare și Pedro devine regele Portugaliei.

Unica „regină” din istoria Portugaliei încoronată post-mortem

sursă fotografie: Google Arts & Culture

Printre primele sale acțiuni în calitate de rege, Pedro anunță că s-a căsătorit pe ascuns cu Inês de Castro și prin urmare ea trebuie să-i fie alături în calitate de regină. De aici, evenimentele istorice se împletesc cu speculațiile, întrucât nu există documente oficiale care să ateste această căsătorie și nici cele ce urmează să vă povestim.

Potrivit poveștii, Pedro ar fi poruncit deshumarea cadavrului lui Inês și i-ar fi obligat pe nobilii de la curte să sărute mâna reginei lor moarte. După ceremonia de încoronare, Inês a fost înmormântată la Mănăstirea Alcobaça, într-un sarcofag demn de o regină. Pedro a lăsat instrucțiuni clare ca după moartea lui să fie depus într-un sarcofag similar, nu lângă, ci față în față cu Inês, ca privirile lor să se întâlnească în clipa învierii. Tão romântico, não acham?

Dom Pedro I a domnit încă 10 ani, până în 1367, și a fost supranumit o Justiceiro, o Cruel (Justițiarul, cel Nemilos). Primește aceste porecle pentru că îi urmărește și îi pedepsește crunt pe cei care i-au omorât iubita. Potrivit unora, regele poruncește să li se smulgă inimile din piept, potrivit altora o face chiar el, cu mâna lui. Îndrăgostit pe vecie de Inês, Pedro nu se mai recăsătorește. Iar când moare, corpul îi este depus la Mănăstirea Alcobaça, aproape de iubita și regina inimii sale Inês de Castro, exact cum și-a dorit.

Așa se încheie una dintre cele mai tulburătoare, dar pasionale povești de dragoste din istoria Portugaliei. Povestea lui Pedro și Inês a inspirat poeți, scriitori și dramaturgi din toate timpurile și colțurile lumii.

Pentru pasionații de literatură reamintim că Dona Inês de Castro este imortalizată și în poemul epic Os Lusíadas de Luís Vaz de Camões (Canto III, 118-135). Iar pentru cinefili recomandăm filmul Pedro e Inês (2018) disponibil pe Amazon Prime și serialul omonim din 2005, pe care-l puteți urmări accesând arhiva RTP.

N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să fiți la curent cu noutățile din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale vă invităm să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! 

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze! Até breve!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL