A cortiça portuguesa: povestea plutei și a utilizărilor ei mai puțin obișnuite

12/12/2020 7:57 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Când ați desfăcut ultima dată o sticlă de vin sau de șampanie? Nu v-ați gândit de unde provine și cum se face dopul care sigilează acea sticlă, așa-i? Aflați că sunt șanse foarte mari ca acel dop, dacă era din plută, să fi fost de origine portugheză, căci Portugalia este responsabilă pentru 50% din producția de plută la nivel mondial. Da, 50%! Plantațiile de sobreiros (Quercus super) din Portugalia reprezintă 32% din pădurile de stejar de plută din lume!

Pluta (a cortiça) este folosită mai ales în industria vinului, sub forma dopurilor de plută, însă aceasta nu este singura ei utilizare. În ultimii ani, pluta a devenit un produs foarte popular, fiind din ce în ce mai apreciată atât în modă și decorațiuni, cât și în construcții și în industria aerospațială.

sursa foto: Mauro Lima, unsplash

Pluta este un produs natural cu proprietăți incredibile, este reciclabilă și regenerabilă. Este foarte ușoară: 50% din volumul său este aer, datorită faptului că celulele plutei sunt aranjate sub forma unui fagure.

De asemenea, pluta este un material impermeabil și rezistă bine la umezeală. Este un material excelent pentru izolare termică și fonică și arde foarte greu, ceea ce face din plută materialul vedetă al construcțiilor ecologice.

Dar să le luăm pe rând și să vedem de unde provine a cortiça și cum ajunge să ia forme atât de diferite.

A cortiça este, de fapt, scoarța stejarului de plută, numit în portugheză sobreiro. Plantațiile de sobreiros ocupă mare parte din regiunea Alentejo, unde beneficiază de climă mediteraneană și de multă căldură.

sursa foto: be-the-story.com

Prima recoltă a plutei se poate face abia când copacul ajunge la vârsta de 25-30 de ani. Acest procedeu se numește descortiçamento și poate fi realizat o dată la fiecare 9 ani. Extragerea scoarței nu afectează copacul. Ba dimpotrivă, o caracteristică importantă a stejarului de plută este faptul că își regenerează scoarța și că astfel absoarbe o cantitate mai mare de dioxid de carbon.

O sobreiro este un arbore longeviv, poate ajunge la vârsta de 200 de ani, ceea ce înseamnă că poate oferi între 17 și 19 recolte de plută. Prima recoltă, cortiça virgem, este una dintre cele mai puțin ofertante din cauza iregularităților scoarței, iar după încă 9 ani se extrage cortiça secundeira. Abia de la a treia recoltă, amadia, pluta obținută poate fi folosită pentru dopurile de plută pe care le cunoaștem cu toții. Însă stați fără grijă căci nimic nu se aruncă, primele două recolte sunt și ele folosite, mai ales în industria construcțiilor.

Înainte să fie utilizat pentru producerea dopurilor din plută, se pare că acest produs-minune – a cortiça – a fost folosit de către romani și egipteni pentru pescuit și în fabricarea încălțămintei. În Portugalia, pluta a fost utilizată în perioada marilor descoperiri geografice cu precădere pentru izolația caravelelor.

sursa foto: parquesdesintra.pt

Dacă ajungeți în Sintra, să vizitați neapărat mănăstirea „Convento dos Capuchos”, care mai e cunoscută și sub denumirea de „Convento da Cortiça” – Mănăstirea plutei. Aici veți putea vedea cum au folosit călugării pluta pentru izolația chiliilor și să o observați chiar și la aproape 460 de ani de la utilizare.

Iar dacă sunteți în Porto să vă lăsați ceva timp și pentru vizitarea muzeului O Planet Cork – Museu da Cortiça. Vă asigurăm că nu o să vă pară rău!

sursa foto: ohioastronaut.com

Știați că astăzi NASA folosește pluta pentru termoizolarea capsulelor sale spațiale? Ei bine, este de fapt vorba despre un produs compozit special, P50, realizat de compania portugheză Amorim, una dintre cele mai importante companii din industria plutei.

sursa foto: polensurfboards.com

Datorită multiplelor sale proprietăți, dintre care putem menționa impermeabilitatea și elasticitatea, pluta a fost folosită și pentru crearea unei plăci deosebite de surf pentru Garrett McNamara.

Astfel, McNamara a înfruntat un val de aproape 24 de metri înălțime în Nazaré cu o placă de surf realizată din plută de către aceeași companie portugheză – Amorim, în parteneriat cu Mercedes-Benz.

 

În marochinărie, pluta este considerată un material-minune, cu proprietăți similare pielii. Ba chiar veți auzi adesea despre genți sau pantofi că sunt realizate din piele de plută.

Să știți că nu este deloc o exagerare, întrucât pluta este moale și plăcută la atingere, la fel ca pielea, este impermeabilă, durabilă, rezistentă la rupere și foarte ușor de întreținut. Din plută se confecționează astăzi pantofi, sandale, ghete, pălării, genți, portofele și umbrele!

sursa foto: tracesofmetm.com

Pluta este folosită chiar și în industria modei pentru confecționarea hainelor și a accesoriilor de tot felul (bijuterii, curele, pălării).

Una dintre cele mai cunoscute ținute din plută a fost realizată de TM Collection (designerul portughez Teresa Martins) pentru Lady Gaga. Cântăreața a purtat această rochie din plută la petrecerea de 150 de ani de la nașterea pictorului Gustav Klimt.

Despre cortiça se mai spune că ar fi „o petróleo português”! Pentru că este un material atât de versatil, este din ce în ce mai căutat în contextul în care toate industriile încearcă să facă tranziția către sustenabilitate și protecția mediului înconjurător.

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să cunoașteți și alți artiști de expresie portugheză, să primiți lunar inspirație și recomandări de la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze! Até breve!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL