Dia das Bruxas sau cum sărbătorim Halloween-ul în portugheză

10/31/2020 7:51 am Publicat de Liudmila Cernat ,

În Portugalia, Halloween-ul este cunoscut și sub denumirea de Dia das Bruxas. Această zi a devenit populară în lumea întreagă odată cu globalizarea și răspândirea obiceiurilor americane. Doar că puțini știu că sărbătoarea are origini celtice și a ajuns în America abia prin 1840, odată cu imigranții irlandezi.

Foto de Bee Felten-Leidel, Unsplash

Obiceiurile asociate Halloween-ului derivă din sărbătoarea Samain – sfârșitul verii, o sărbătoare religioasă oficiată de druizi, preoții celți. Festivalul Samain era organizat la sfârşitul toamnei, între 30 octombrie și 2 noiembrie, la finalul perioadei de recoltă. Astfel, 31 octombrie marca intrarea într-un nou an, aceasta fiind ultima zi a calendarului celtic.

Se credea că această noapte reprezenta și o punte de legătură între lumea celor vii şi cea a morţilor. Din acest motiv, celţii lăsau deschise uşile caselor pentru ca sufletele apropiaților să poată reveni pentru câteva ore alături de cei vii. De aici și simbolistica macabră asociată Halloween-ului hoje em dia.

Considerată de Biserica Catolică o sărbătoare păgână, Dia das Bruxas/Halloween-ul a fost de la bun început respinsă cu înverșunare. Pentru a combate ereziile asociate acestui festivalul celtic, Papa Bonifaciu al IV-lea a decis înlocuirea acestuia cu Dia de Todos os Santos, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, celebrată astăzi pe 1 noiembrie.

Mai mult, în secolul X a fost instituită pe 2 noiembrie și Dia dos Fiéis Defuntos, Dia dos Finados, adică Sărbătoarea morților. În această zi portughezii obișnuiesc să meargă la cimitir și să viziteze mormintele rudelor decedate. În mod evident, cele două sărbători catolice aveau ca scop să elimine obiceiurile păgâne și să promoveze alinierea la noile obiceiuri și festivități aprobate de Biserică.

În Portugalia, Dia das Bruxas este asociată mai ales copilăriei și este o sărbătoare nelipsită din grădinițe și școli. În jurul acestei date sunt programate tot felul de evenimente culturale și de divertisment pentru copii și pentru părinți. Mai jos găsiți o povestioară foarte simpatică despre o gatinho Leonardo, un pisoi preto como o carvão (negru ca tăciunele), care este în căutarea unei bruxa simpática.

Antigamente, copiii mergeau din casă în casă cerând “Pão por Deus” (pâine pentru Dumnezeu), însă această frază a fost înlocuită între timp cu “Doçura ou travessura”, care este echivalentul în portugheză a “Trick or treat” sau “Ne dați ori nu ne dați”.

Conform tradiției, fraza este folosită de către copiii care se maschează și se deghizează în vrăjitoare, vampiri, schelete sau fantome și merg la colindat, din casă în casă. Gazdele trebuie să le ofere ceva dulce copiilor, altfel riscă să fie speriate sau să li se facă tot felul de farse și pozne. În regiunea Coimbra, pe 1 noiembrie, em Dia de Todos os Santos, în loc de “Pão por Deus” copiii cer “Bolinhos e Bolinhós” și cântă un cântecel.

Dar Dia das Bruxas este și pentru adulții portughezi un prilej tocmai bun pentru a se costuma și a organiza petreceri tematice. Ca peste tot în lume, vitrinele magazinelor sunt împodobite de dovleci ochioși – Jack O’Lantern – și se întrec la capitolul creativitate când vine vorba de accesorii și costumații simpatice atât pentru os miúdos (cei mici), cât și pentru os graúdos (adulți).

Dar ca să ne echipăm corespunzător pentru Dia das Bruxas ar trebui să avem sub chapéu pontiagudo și ceva vocabular specific. Așadar, vă propunem mai jos câteva cuvinte-cheie în portugheză pentru a petrece cum se cuvine această sărbătoare.

Vocabulário Dia das Bruxas

  • (a) abóbora – dovleac
  • (a) casa assombrada – casa bântuită
  • (a) bruxa – vrăjitoare
  • fazer bruxarias – a face vrăji
  • (a) vassoura – mătură
  • (o) caldeirão – ceaun
  • (o) chapéu pontudo/pontiagudo – pălărie cu vârf ascuțit 
  • (a) múmia – mumie
  • (o) esqueleto – schelet
  • (a) máscara – mască
  • (a) fantasia – costum
  • (a) aranha – păianjen
  • (o) vampiro – vampir
  • (o) morcego – liliac
  • (o/a) zombie, (o) morto-vivo – zombi

E vocês como costumam celebrar o Dia das Bruxas? Ne puteți scrie în comentarii cum sărbătoriți Halloween-ul și ce recomandări aveți pentru uma festa inesquecível.

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați mai multe despre cultura lusofonă și evenimentele Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter, să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook! Até breve!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL