Drumul către sufletul portughez e pavat cu muzică fado

10/09/2020 2:23 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Fado este poezie cântată, sufletul Portugaliei servit pe un portativ cu note muzicale. Așa cum frumusețea e în ochii privitorului, fado este o reflectare a sentimentelor din sufletul celui care-l ascultă: nostalgie, dragoste, dor sau suferință.

Fado nu este doar muzică, este sentiment!

Simbol portughez puternic, de o valoare culturală inestimabilă, fado este înscris din 2011 în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Nimeni nu știe exact când și cum a apărut muzica fado. Cele mai vechi informații despre acest stil muzical datează de prin 1820-1830 și au fost transmise mai degrabă prin viu grai, prin povești cântate pe străduțele înguste din cartierele Mouraria, Alfama, Alcântara sau Bairro Alto.

Fado este un gen muzical foarte complex, un mix de cântece africane și braziliene, muzică locală tradițională din diverse zone ale Portugaliei și ritmuri urbane de la începutul secolului XIX. Melodiile fado sunt, de obicei, melancolice, legate de saudade (dor) și pătrunse de dramă și tristețe. Însă de-a lungul timpului fado a evoluat constant, iar ritmurile sale se schimbă și se adaptează societății portugheze per ansamblu.

Cele două fețe ale fado-ului: Fado de Lisboa și Fado de Coimbra

Există două tipuri principale de fado. Primul – fado de Lisabona, interpretat fie de o voce feminină, fie de una masculină, este acompaniat doar de uma guitarra portuguesa și o chitară clasică. Se cântă mai ales în tascas e tabernas, în acele restaurante tipice din cartierele Lisabonei.

Cel de-al doilea tip de fado, cel din regiunea Coimbra, este caracterizat de o sobrietate aparte. Conform tradiției, este interpretat doar de un grup de bărbați îmbrăcați în robe negre, universitare. Acest gen muzical este strâns legat de serenade, de viața de student și, evident, de Universitatea din Coimbra, cea mai veche universitate din Portugalia. Versurile fado-ului de Coimbra sunt mai elaborate și evocă în special dragostea, dorul, studenția și viața academică.

Contrar obiceiului din Lisabona, fado de Coimbra se cântă pe străzi, la lumina lunii, cum ar veni, pentru că… așa-i viața de student! Din fericire, în prezent nu mai este nevoie să-i căutați pe fadistas pe străduțele întunecate, ci puteți asista la un concert de fado de Coimbra într-o sală clasică de spectacole.

Chiar dacă se spune că fado nu se cântă, ci se simte, trebuie vă spunem totuși că inseparabilă de muzica fado este chitara portugheză, un instrument muzical unic în lume, în formă de pară, cu 12 corzi.

Așa cum fado este de mai multe feluri, și chitara portugheză care-l acompaniază este și ea tocmai de trei soiuri: cea de Lisabona, de Coimbra și de Porto. Nu vom intra aici în detalii tehnice, o să vă dăm doar un pont simplu prin care veți putea distinge între cele trei tipuri de guitarras portuguesas: cea de Lisabona are de obicei în cap un ornament în formă de spirală/melc, cea de Coimbra are formă de lacrimă, iar cea de Porto are un dragon sau o floare sculptate în capul chitarei.

E bine de știut că dacă asistați la un spectacol fado care v-a plăcut și doriți să vă exprimați aprecierea, la varianta lisboeta este firesc să aplaudați, iar pentru varianta de Coimbra trebuie doar să vă dregeți vocea și să tușiți discret.⁠

O fado e os/as fadistas

Interpreții de muzică fado se numesc fadistas, indiferent dacă este vorba de femei sau bărbați.

Antigamente fado era o practică de familie, transmisă din generație în generație pentru a continua tradiția acestui gen muzical. Un exemplu notabil în acest sens este istoria familiei fadistei Lucília do Carmo și a fiului său, Carlos do Carmo.

Dacă numele nu vă spune nimic, nu-i nicio problemă, cu siguranță îi veți recunoaște vocea! Carlos do Carmo este cel care a interpretat pentru prima dată melodia „Lisboa Menina e Moça” (puteți asculta aici  varianta interpretată de acesta în 1976, în cadrul Festival da Canção). Chiar dacă atunci juriul festivalului nu a apreciat melodia la justa sa valoare, „Lisboa Menina e Moça” a devenit în timp un fel de imn-portret al Lisabonei.

În ziua în care Carlos do Carmo a primit distincția Grammy “Lifetime Achievement Award”, Rádio Comercial i-a adus un omagiu muzical fantástico: 35 de interpreți din toate generațiile și genurile muzicale au cântat fiecare câte-un vers din această melodie! Rui Reininho, Carlão, Luísa Sobral sau Raquel Tavares sunt doar câteva dintre numele sonore implicate în acest proiect muzical. Iată dovada!

Ar mai fi atâtea de spus despre fado e fadistas! Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea idolului fado-ului Amália Rodrigues. Putem spune că Amália și fado sunt două inimi gemene! Ea este cunoscută drept regina incontestabilă a acestui gen muzical și reprezintă un pilon important în istoria muzicii fado.

 

Datorită Amáliei Rodrigues muzica fado a ajuns pe toate continentele și a servit drept sursă de fascinație și de inspirație pentru mulți artiști. Dacă vreți să aflați mai multe despre evenimentele organizate pentru omagierea artistei, vă recomandăm să aruncați un ochi pe site-ul Centenário Amália Rodrigues.

N-avem cum să încheiem această scurtă trecere în revistă a istoriei fado-ului și a importanței sale culturale fără să o amintim pe Mariza, supranumită „noua regină a muzicii fado”.

Se pare că Mariza a fost predestinată fado-ului, ritmurile sale curgându-i prin sânge! Marisa dos Reis Nunes s-a născut în Mozambic, din tată lusitan şi mamă de origine mozambicană. A cântat primul său fado la doar 5 ani, în restaurantul familiei din cartierul Mouraria, din Lisabona. Când a descoperit-o pe Amália, a știut că fado este parte din ființa sa, iar albumul său de debut chiar așa se și numește Fado em mim. Mariza, la fel ca idolul său – Amália – a cucerit întreaga lume prin stilul său puternic și vocea distinctivă, inconfundabilă!

Ne este imposibil să-i trecem aici în revistă pe toți cei care simt și interpretează muzica fado. Vă putem sugera, însă, să găsiți mai multe nume care și-au lăsat amprenta vocală în istoria fado-ului pe pagina Museu do Fado.

Fado este atât de bogat, atât de puternic şi de valoros din punct de vedere cultural încât este considerat cântecul popular urban al Portugaliei. Este uluitor şi fabulos, în acelaşi timp, cum fado renaște ca o pasăre phoenix din cenușa timpurilor și prinde din nou aripi prin vocea noilor generații de fadistas!

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați mai multe despre cultura lusofonă și evenimentele Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter, să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL