Culorile Lisabonei: as Ruas Cor-de-Rosa, Azul e Verde

09/05/2020 7:59 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Orașul celor 7 coline, cu un cer albastru și o lumină specială, cu miradouros și acoperișuri de țiglă portocalie este un oraș foarte colorat și zilnic se transformă și se reinventează atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Dar Lisabona nu înseamnă doar cartierele Alfama, Graça sau Baixa-Chiado.

Astăzi vă vom povesti despre A Rua é Sua! – un proiect al Primăriei din Lisabona prin care anumite străduțe devin pietonale și sunt vopsite în culori foarte vii, imposibil de trecut cu vederea. În 2019 s-au desfășurat sub același slogan și evenimentele de weekend prin care Avenida da Liberdade a fost deschisă pietonilor, bicicliștilor și evenimentelor culturale. Lisabona este Capitala Verde Europeană în 2020 și are tot mai multe de oferit celor care doresc să-l exploreze!

În luna iulie au fost vopsite câteva străduțe din Lisabona și au fost create noi spații de recreere. Măsura a fost binevenită și pentru restaurantele și barurile din zonă, care au putut utiliza strada pentru a deschide esplanade și a-și continua activitatea în siguranță.

Așadar, pentru a cunoaște noua Lisabonă, vă invit într-o călătorie pe străduțele colorate ale capitalei Portugaliei.

 

A Rua Cor-de-Rosa / Pink Street / Rua Nova do Carvalho

Aceasta este una dintre cele mai instagramabile străzi din Lisabona. The New York Times a inclus-o în lista Străzilor favorite din 12 orașe europene!

Reorganizarea acestui spațiu a avut loc în septembrie 2013, iar de atunci găzduiește o viață nocturnă animată, dar și spații sau ateliere artistice. Printre cele mai cunoscute se numără discoteca Pensão Amor, barurile Jamaica și Liverpool sau livraria-bar Menina e Moça. Tot aici puteți să mâncați pe cinste la restaurantul Rio Grande!

 

As Ruas Azuis (căci sunt două)

La nici 5 minute de Largo do Camões se află Rua Nova da Trindade, proaspăt vopsită într-un albastru intens, care n-are cum să nu-ți ia ochii! Dacă ajungeți pe-acolo, să știți că este colorată doar porțiunea superioară a străzii, între Largo Trindade Coelhos și Largo da Trindade.

Pe această stradă veți găsi Bairro do Avillez, restaurantul renumitului chef José Avillez (care a primit două stele Michelin pentru restaurantul Belcanto), și Cervejaria Trindade – cea mai veche berărie din Lisabona, construită în 1836 pe ruinele Mănăstirii Santíssima Trindade dos Frades Trinos. Alte restaurante foarte apreciate sunt Ofício și Mercantina, un restaurant cu specific italian, și barbearia e o bar O Purista, un spațiu foarte versatil și animat.

 

Cealaltă Rua Azul se află în Baixa și se numește Rua dos Bacalhoeiros. Denumită astfel în 1859, face referire la negustorii de bacalhau care-și aveau sediul aici.

Aceasta este una dintre cele mai ofertante străzi din punct de vedere gastronomic! Aici se regăsesc restaurante cu o istorie de peste 50 de ani, cum sunt Gaúcha, a Estrela do Minho, a Gaiola sau a Churrasqueira Santo António. Sunt, desigur, și restaurante mai moderne, cu un concept ușor diferit, cum sunt Tábuas Porto Wine Tavern sau Sála – restaurantul chef-ului João Sá. Tot pe această străduță albastră se află și unul dintre primele restaurante peruane deschise în Lisabona – o Qosqo.

Mai găsiți aici și magazine numai bune de luat suveniruri: Conserveira de Lisboa – Silva e Feijóo, de unde puteți lua conservele alea bune despre care v-am mai povestit, și magazinul Claus Porto, unde găsiți săpunuri, lumânări parfumate și parfumuri.

 

A Rua Verde (cor da esperança)

Schimbăm registrul și cartierul și ne mutăm în Benfica, pe Rua Cláudio Nunes, vopsită într-un verde strident, cam ca pistele de bicicliști!

Chiar dacă este o zonă rezidențială, departe de zgomotul turistic specific centrului Lisabonei, A Rua é Sua! a transformat această porțiune de stradă (între Rua Ernesto da Silva și Estrada de Benfica) într-un spațiu mai prietenos, cu esplanade și zone de agrement pentru localnici. Pe această stradă puteți savura uma bica pe esplanada cafenelei Pastelaria Doce Tentação sau la Prego do Ouro ori să vă potoliți foamea la Churrasqueira a Tradicional sau la Casa dos Frangos.

 

Iar lista străduțelor colorate de prin oraș e încă deschisă! Așa că, dacă la următoarea călătorie în Lisabona veți descoperi ceva nou, nu ezitați să împărtășiți cu noi cele văzute!

Dacă v-a plăcut și vreți să aflați ce vrăji mai facem la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter sau/și să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL