Dar portughezii cum sărbătoresc venirea primăverii dacă nu au Mărțișor?

02/28/2020 9:44 am Publicat de Cristina Nițu ,

Primăvara vine și fără mărțișor, în Portugalia.

Oricât de mult ne-am obișnuit cu frumosele podoabe cu simbolistică ancestrală, ele au o răspândire limitată. Nu de puține ori am auzit întrebarea: „Dar portughezii nu au mărțișor?”. Răspunsul candid a venit rapid: „Nu, nu au!”, înfruntând astfel oprobriul public.

În fapt, nu doar portughezilor, ci tuturor țărilor în care limba portugheză este limbă oficială le este oarecum necunoscut conceptul de mărțișor. Asta poate și pentru că în afară de Portugalia, restul țărilor din comunitatea CPLP (Comunidade dos Países de Língua Portuguesa) sunt în emisfera sudică. Așadar, în vreme ce noi sărbătorim începutul primăverii, cei din emisfera sudică se pregătesc să întâmpine toamna. În plus, finalul lunii februarie, începutul lunii martie marchează un moment cu o semnificație profundă în țările catolice: Carnavalul, o petrecere fastuoasă înainte de intrarea în postul Paștelui. După atâta huzur, e de înțeles că orice altă formă de celebrare nu prea mai are loc de manifestare.

Nu vă impacietați, însă. Am căutat să vedem cum întâmpină țările vorbitoare de limbă portugheză primăvara și nu lăsăm pagina goală. Vă prezentăm mai jos câteva date, respectiv evenimente care, credem noi, merită un dram de atenție.

martisor

O Entrudo Chocalheiro – Os Caretos de Podence

În perioada februarie-martie, în Portugalia, în satul Podence din zona de nord a țării, în apropiere de Macedo de Cavaleiros și cam la 40 de km depărtare de Bragança, are loc o Entrudo Chocalheiro (un soi de carnaval al zornăitorilor). Momentul marchează, pe de-o parte, finalul iernii și debutul postului Paștilor.

Este un eveniment cu origini păgâne, despre care se crede că datează din perioada romană, însă sunt voci care susțin că firul istoric merge până în perioada Neoliticului. Motivul pentru care o Entrudo Chocaheiro a devenit cunoscut în lumea întreagă se datorează așa-numiților Caretos de Podence – niște personaje cu aspect diabolic, care iau cu asalt străzile în duminica de dinaintea începerii postului Mare, împrăștiind teroare până în Miercurea cenușii.

Os Caretos au o înfățișare aparte, ușor recognoscibilă datorită costumelor din lână franjurată, în culori tari (roșu, verde și galben). Poartă clopoței, zornăitoare și talăngi la brâu și măști din lemn, piele sau aluminiu , de culoare roșie, al căror nas este ascuțit și supradimensionat. Îmbrăcarea portului este rezervată băieților. Stăpâniți de o forță magică, transcendentală, os Caretos aleargă frenetic pe străzile din sat, întrecându-se să le invite pe fete la dans și să facă astfel ca zornăitoarele din jurul brâului să sune cât mai tare. Jocul lor frenetic și dansul cu fetele este asociat cu fertilitatea și renașterea, atât de importante în cultura pământului.

Caracterul ancestral și manifestările unice au făcut ca os Caretos de Podence să fie clasificați drept patrimoniu cultural imaterial UNESCO chiar pe 12 decembrie 2019 .

PS: Dacă vreți să vedeți cum arată zilele în care se fac văzuți os Caretos, puteți face o excursie virtuală aici.

1 martie – Ziua întemeierii orașului Rio de Janeiro

Data de 1 martie marchează ziua înființării orașului Rio de Janeiro. Fondat în 1565 de Estácio de Sá (ofițer portughez trimis de coroana portugheză să rezolve situația problematică a ocupării teritoriului și de francezi), orașul São Sebastião do Rio de Janeiro a fost ridicat în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei. Regele Sebastian I este un personaj fabulos în istoria Portugaliei, însă despre el vorbim cu altă ocazie.

PS: A nu se confunda data „descoperirii” golfului Guanabara, în care se află Rio de Janeiro, de către navigatorul Gaspar de Lemos (1 ianuarie 1502) cu data înființării orașului.

8 martie – Ziua internațională a femeii

Ziua de 8 martie nu este trecută cu vederea nici în țările vorbitoare de limbă portugheză. Asta pentru că Ziua internațională a femeii este o zi cu anvergură la nivel internațional. Simbolistica este mai degrabă civică, cu nuanțe politice, prin urmare nu o să întâmpinați aceeași febră a cadourilor oferite doamnelor ca la noi.

Vă mai puteți aștepta și la:

*21 martie – în amintirea Sfântului Benedict

21 martie marchează moartea lui Sfântului Benedict de Nursia – São Bento – sfânt patron al Europei și întemeietor al ordinului călugărilor benedictini. Este autorul cărții „Regula Monasteriorum” (anul 529). Sub deviza: „Roagă-te și muncește!”, în volum sunt definite regulile care guvernează viața monahală.  Deși odată cu reforma calendarului bisericesc data comemorării Sfântului Benedict a devenit 11 iulie, multe regiuni din Portugalia continuă să îi dedice numeroase festivități și manifestări publice în jurul datei de 21 martie.

Nu tocmai o sărbătoare o primăverii, dar e o sărbătoare în orice caz.

Feira de Março, un eveniment marca Aveiro

Aveiro, această mică Veneție a Portugaliei are un întreg festival dedicat lunii martie – Feira de Março – o întreagă desfășurare de forțe din categoria semi-bâlci (în cel mai bun sens al cuvântului, căci cui nu îi place să se dea în mașinuțe, zău așa!). În fapt, acest eveniment cu mai bine de 500 de secole de tradiție (prima ediție a avut loc în 1434, vă vine să credeți?), reușește să unifice într-un mod edificator tradiția cu modernitatea. Astfel că, dacă ajungeți la Feira de Março o să asistați nu doar la petreceri populare în aer liber, ci și la concertele tinerilor artiști portughezi, în vreme ce vă veți delecta cu produse gastronomice tradiționale. Sună bine, nu?

Festa da Flor din Madeira

Nu putem să nu adăugăm pe listă Festa da Flor din Madeira – are loc după Paște, așadar un pic mai târzior, și este o sărbătoare a renașterii, a metamorfozei, a fertilității și a abundenței, întregită vizual de mii de flori. Madeira poate fi considerată un mic paradis, iar vegetația variată de care dispune vine să întărească acest fapt. Cei care au norocul să călătorească în perioada festivalului în Madeira se pot aștepta să vadă parade impresionante, flori la tot pasul și covoare din flori create de artizanii locali.

După cum se poate vedea, poate că nu sunt mărțișoare, dar evenimente care anunță venirea primăverii cu siguranță sunt! Așadar, să aveți:

„Uma primavera maravilhosa!”

Dacă v-a plăcut și vreți să aflați ce vrăji mai facem la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter sau/și să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook !



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL