Cele mai frumoase insule portugheze

05/31/2019 8:18 am Publicat de Cristina Nițu ,

La ce vă gândiți când vă gândiți la Portugalia? Lisabona, Sintra, Porto, Algarve? Pastéis de nata? :)) Portugalia continentală este fermecătoare, însă adevăratele secrete portugheze sunt… insulele. Teritoriul portughez acoperă peste 90 de insule (inclusiv cele minuscule, nelocuite), iar unele dintre acestea sunt adevărate paradisuri pentru vizitatori.

Cele mai frumoase insule portugheze

São Miguel (sau A Ilha Verde) este cea mai mare insulă a arhipelagului Azore și oferă aproape 1000 de kilometri pătrați de peisaje minunate, izvoare termale, cascade, plaje cu nisip fin și negru, Lagoa do Fogo (un lac format într-un crater vulcanic) și multe alte surprize. Nu uitați acasă bocancii de hiking și costumul de baie, pe care ar fi indicat să îl aveți tot timpul în rucsac – la fiecare pas puteți descoperi o piscină naturală. Pentru cele mai frumoase peisaje, căutați pe hartă cuvântul Miradouro (punct de belvedere). Puteți vedea aici mai multe imagini surprinse în São Miguel  de Simona & Alex, doi călători îndrăgostiți de această insulă. Ahh, și nu uitați să încercați cozido das Furnas, o tocană gătită încet, în pământ, la căldura vulcanului. Nu sunt multe locuri în lume unde să puteți experimenta bucătăria geo-termală!

Dacă deja ați văzut Sao Miguel (sau pur și simplu vreți să evitați insulele „prea turistice”, deși ar fi păcat), o primă alternativă în Azore este insula Pico (A Ilha Preta – Insula Neagra, datorită solului vulcanic). Puteți ajunge aici cu avionul, cu un zbor intern din Lisabona sau Ponta Delgada, ori cu feribotul. Odată ajunși pe insulă sunt 3 lucruri pe care le veți avea pe lista de to do:

  1. Vinul. Pico este celebră pentru strugurii Verdelho care cresc din solul vulcanic și se cațără pe roca de bazalt, iar combinația între acești factori și apropierea oceanului dă vinului produs aici o aromă profundă, unică – viile din Pico sunt protejate de UNESCO World Heritage. Puteți începe descoperirea vinurilor locale în mod științific, la Museu do Vinho.
  2. Balenele. Dacă vreți să vedeți balene, ați ajuns unde trebuie! Insula este foarte aproape de ruta de migrare a acestor mamifere imense și e unul din cele mai bune locuri din lume pentru observat balene (95% rată de succes). Există mai multe companii care oferă astfel de excursii, iar despre istoria vânatului și privitului de balene puteți afla mai multe la Museu dos Baleeiros.
  3. Montanha do Pico. Un vârf vulcanic de 2351 de metri (cel mai înalt din Portugalia), nu foarte ușor de cucerit, dar nici imposibil. Ascensiunea durează 3 ore (începe de la altitudinea de 1231m, așa că nu veți avea de urcat decât 1120m) și, într-o zi senină, vă va oferi priveliști incomparabile. Pentru că traseul e foarte abrupt, coborârea este mai periculoasă și durează 4 ore. În orice caz, este o aventură de o zi pe care v-o recomandăm (de preferință în compania unui ghid local). Atenție, când urcați muntele e obligatoriu să folosiți doar traseul marcat și trebuie să aveți cu voi locatorul GPS pe care îl veți primi la Casa da Montanha, punctul de acces către vulcan.

Tot în Azore, insula Flores (A Ilha das Flores) este o biosfera protejată de UNESCO în care veți putea fi cu adevărat în mijlocul naturii aproape neatinse de om. Pe lângă plimbări în natură, aici puteți testa o serie de preparate locale ingenioase (primii coloniști din Flores au fost de origine flamandă, iar bucătăria e foarte diversă): chifteluțe cu alge, o brânză picantă, cârnați cu taro sau melci marini la grătar. Insula e foarte verde, iar primăvara este acoperită de hortensii înflorite – de unde și numele. Puteți da o fugă cu feribotul și pe vecina Ilha do Corvo, cea mai mică din arhipelagul Azore, cu mai puțin de 500 de locuitori, însă un peisaj spectaculos.

Ilha da Culatra este o insulă mică în sudul Portugaliei, în parcul natural Ria Formosa. Are doar 6 km lungime și între 100 și 900 m lățime și, incredibil, e locuită! (Puteți găsi aici nu unul, ci chiar două sate pescărești.) Este destinația perfectă pentru cei care iubesc să stea la soare (plajele de aici sunt line și acoperite cu nisip fin, nu dramatice și stâncoase precum peisajul obișnuit din Algarve), vor să facă snorkeling și scufundări (apa e limpede și transparentă, însă în general foarte rece) și mai ales sunt pregătiți să meargă mult pe jos (nu există mijloace de transport sau drumuri asfaltate pe insulă, doar poteci pavate cu lemn).

Porto Santo, la nord-est de Madeira, a devenit în 1418 prima insulă descoperită de portughezi – din întâmplare, mai exact din cauza unei furtuni care a deviat cursul unei expediții trimise de  Infante Dom Henrique, o Navegador să exploreze apele din vestul Africii. Cristofor Columb, căsătorit cu fiica primului nobil portughez care primise spre administrare Porto Santo, a petrecut aici mai mult timp în pregătirea expediției sale către America, iar azi casa în care a locuit a devenit muzeu. Coasta nord-estică a insulei este stâncoasă, neprimitoare, însă cea sud-estică e o plajă aurie de 9 km lungime, cu nisip mătăsos și ape turcoaz bogate în iod, calciu și magneziu, despre care se spune că au puteri tămăduitoare. Dacă nu aveți nevoie de tratamente anti-stres, insula oferă multe alte activități pentru timpul liber, de la ski pe apă sau mountain biking la golf.

Noi suntem (bineînțeles :)) îndrăgostiți de insulele portugheze și credem că nu te poți sătura de frumusețea lor vreodată. Voi ce părere aveți? Dacă ați vizitat insulele și vreți să ne povestiți impresiile voastre, vă așteptăm cu mesaje pe Facebook și Instagram. (Pe insta facem în această perioadă și un tur virtual al celor mai interesante locuri din Portugalia continentală). Até breve!

 

 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL