Am ajuns în Portugalia – cu ce ne deplasăm?

05/24/2019 7:53 am Publicat de Cristina Nițu ,

Ați ajuns, v-ați cazat, vreți să mergeți la plimbare și apare marea întrebare: noi cu ce ne deplasăm în țările calde, atunci când ne deplasăm?

 

Pe jos  / a pé

Portugalia e o țară fabuloasă pentru plimbări făcute pe jos, însă luați în calcul faptul că, în general, orașele mari se află în zone deluroase. În Lisabona și în Porto cel puțin trebuie să aveți ceva condiție fizică. Nu de alta, dar sunt multe de văzut și o să tot mergeți ba la deal, ba la vale. Recomandăm încălțările comode și aderente – piatra cubică alunecă nevoie mare. Pont: dacă sunteți mai degrabă genul care să planifice plimbările, nu să rătăcească pe străzi la întâmplare, folosiți unul din multele self-guided tours disponibile online ca să descoperiți cele mai bune zone de mers pe jos. (Și să aflați și cât veți avea de urcat.)

 

Cu metroul / de metro

În Lisabona și în Porto puteți parcurge distanțe mari cu minim efort alegând metroul. Cartelele le găsiți în stații și le puteți achiziționa de la automatele de la intrare cu interfață în mai multe limbi străine. Puteți opta pentru card simplu sau card combinat, pe care îl puteți utiliza și pe autobuz sau tramvai. Detalii complete și bilete aici.  

 

Cu autobuzul / de autocarro

Stațiile de autobuz sunt bine semnalizate și, de cele mai multe ori, includ hărți cu itinerariul autobuzelor pe ruta cărora se află. În plus, nu vă faceți probleme dacă nu aveți bilet, urcați (întotdeauna) pe ușa din față și achiziționați biletul de la șofer. Dacă aveți card de transport, validați-l la fiecare urcare. Altfel riscați o amendă usturătoare.

 

Cu tramvaiul /  de elétrico

Din nou, aveți opțiunea să achiziționați biletul din tramvai. Dacă mergeți cu tramvaiul 28 în Lisabona, atenție mare – a căpătat o faimă nu tocmai fericită din pricina celor care sustrag cu abilitatea unui prestidigitator de renume portofelele călătorilor.

 

Cu bicicleta / de bicicleta  (în cazul în care aveți o condiție fizică de invidiat)

Pe străzile întortocheate din orașele mari nu e tocmai indicat să optați pentru bicicletă. În schimb, dacă mergeți la Cascais sau la Estoril, o tură de bicicletă n-ar strica. Peisajele sunt spectaculoase, iar terenul e și el prietenos, neaccidentat. Există câteva companii cu acoperire națională de unde puteți închiria biciclete (inclusiv Europcar, care în Portugalia oferă și variantele bicicletă ori scuter), însă dacă vă treziți pe neașteptate cu chef de aventură pe două roți puteți căuta ”aluguer de bicicletas” pe Google ca să găsiți cele mai apropiate opțiuni. De asemenea, multe companii oferă bike tours în grupuri organizate, deci dacă sunteți genul foarte activ și vreți să cunoașteți oameni noi… de ce nu?

 

Dacă vreți să bifați mai multe orașe câtă vreme sunteți în Portugalia, vă puteți deplasa de la nord la sud cu

Avionul sau mașina / de avião ou de carro

În partea continentală aeroporturi sunt în Lisabona, Porto și Faro. Însă, cum distanțele sunt relativ mici între localități puteți închiria o mașină. Infrastructura Portugaliei este foarte bine dezvoltată,  prin urmare va fi o adevărată plăcere să conduceți pe drumurile lor. Atenție: în Portugalia accesul pe autostrăzi este taxat pe segmente, iar în multe locuri există doar puncte de înregistrare electronică a mașinii fără plată efectivă – trecerea mașinii e înregistrată iar șoferul ar trebui să plătească ulterior taxa la poștă. Cea mai simplă variantă este să închiriați o dată cu mașina și un transponder, un device cu ajutorul căruia veți plăti taxele direct către compania de închiriere. Nu uitați însă că autostrăzile sunt rapide și comode, însă nu au farmecul drumurilor națtionale care oferă peisaje mult mai frumoase sau șansa de a opri spontan la o tavernă sătească pentru un prânz autentic. Ruta ideală e un mix între cele două 🙂

 

Cu trenul / de comboio

Dacă optați pentru varianta tren, faceți o alegere foarte bună. Trenurile circulă frecvent, distanțele nefiind foarte mari (spre exemplu, din Lisabona până în Porto drumul durează aproximativ 3 ore). Trenurile sunt mai mult decât decente, bine întreținute, vă puteți depozita bagajele mari la intrarea în vagon, vă puteți conecta telefonul și/sau laptop-ul la rețeaua WiFi sau, în cazul în care ați rămas fără baterie să îl încărcați. De avut în vedere faptul că prețul biletelor de tren variază în funcție de ziua în care le achiziționați – dacă le luați chiar în ziua călătoriei, veți plăti un preț mai mare. Nu uitați să le păstrați până la coborârea din tren. Vă puteți planifica drumul și cumpăra biletele în avans pe site-ul Comboios de Portugal.

 

Cu autocarul / de autocarro

Puteți opta și pentru varianta autocar. Fie că alegeți autocarul, fie că optați pentru tren, timpul petrecut pe drum va fi cam același. Depinde acum de preferințe. Infrastructura e suficient de bine dezvoltată astfel încât un mijloc de transport să vă poată lăsa la destinația pe care o doriți.

Aveți la dispoziție companii internaționale de genul Flixbus, însă și o multitudine de companii portugheze, dintre care cea mai mare este Rede Expressos, care acoperă toată țara. Dar nu e singura! Cel mai bine ar fi să întrebați la centrul turistic al zonei în care vă aflați care sunt variantele de transport. Bine de știut: expressos sunt autocarele rapide inter-city, Rápidas – autocarele regionale, iar carreiras autobuzele locale (cele mai lente).

 

În concluzie, în Portugalia puteți fi oricât de flexibili în ceea ce privește transportul. Depinde doar de cât de activi (sau comozi) sunteți – și, bineînțeles, de cât de greu vă este bagajul! Dacă ați fost deja aici, care sunt cele mai bune ponturi de transport pe care le aveți pentru cei care abia urmează să viziteze țara? Împărtășiți-le cu noi pe Facebook și Instagram. (pssst! pe insta am făcut și aici o trecere în revistă a mijlocelor de transport în portugheză). Até breve!

 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL