10 iunie – Ziua Națională a Portugaliei/ Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas

06/10/2017 6:03 am Publicat de Cristina Nițu ,

10 iunie este poate cea mai importantă dată din calendar în cultura portugheză – marchează ziua națională a Portugaliei, ziua morții lui Luís Vaz de Camões (1580), geniul literaturii portugheze și autorul monumentalei opere „Lusiada” – Os Lusíadas (traducere în limba română de Aurel Covaci, 1965) și ziua comunităților portugheze.
La origine, ziua de 10 iunie este, în fapt, ziua orașului Lisabona, care a ales să-i aducă un omagiu marelui poet Luís Vaz de Camões, evocând totodată caracterul extraordinar al Portugaliei și al moșternirii sale. Data a fost aleasă ca urmare a modificărilor legislative care au avut loc la doar câteva zile după Instaurarea Republicii (5 octombrie 1910). Prin Decretul-Lege din 12 octombrie, municipalităților li s-a oferit posibilitatea să își aleagă singure data la care doreau să sărbătorească zilele orașului. Aceaste schimbări, de natură legislativă, urmăreau laicizarea statului și înlăturarea tuturor conotațiilor religioase atribuite anterior zilelor de importanță națională. Acest fapt a devenit cu atât mai vizibil cu cât, în perioada Statului Nou, sub conducerea lui António de Oliveira Salazar, 10 iunie devine zi națională, în mare parte datorită mijloacelor de comunicare în masă și căpătă valențe naționaliste. Odată cu înlăturarea regimului dictatorial, conotațiile cu iz propagandist se pierd, iar locul central este acordat spiritului democratic, spirit caracteristic comunităților portugheze din lumea întreagă, alcătuite din numeroasele valuri de emigranți care au părăsit Portugalia în timpul dictaturii.
Devenită zi națională, ziua de 10 iunie umbrește o altă sărbătoare importantă, la fel de spectaculoasă, în special pentru vizitatori – la doar 3 zile distanță, Lisabona sărbătorește, cu mare fast, ziua Sfântului Anton, protectorul capitalei portugheze și personaj religios de mare importanță în întreaga țară. Cine a vizitat deja Lisabona în ajunul zilei Sfântului Anton, le va fi povestit, cu siguranță, curioșilor, despre parada de care alegorice de pe Avenida da Liberdade, despre petrecerea gigantescă la care participă întreaga suflare a orașului, despre mirosul de sardine fripte și busuioc care împânzește străzile înguste ale Alfamei. O amintire care cu greu se șterge din memorie.
În 2017, orașele alese pentru a găzdui ceremoniile pentru Ziua Națională a Portugaliei sunt Porto, Rio de Janeiro și São Paulo. Așadar, dacă aveți norocul să vă aflați în oricare dintre aceste orașe la data menționată, nu ezitați să ne trimiteți părerile voastre!

Beautiful collage of all kind of different tiles of the houses of Lisbon, Portugal



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL