Miguel Gomes și cele „O mie și una de nopți”

11/06/2015 9:00 pm Publicat de Cristina Nițu ,

 

Din 23 și până pe 29 octombrie 2015, Bucureștiul a avut parte de un adevărat festin cinematografic, anume festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, ediția cu numărul șase. Mai bogat ca niciodată în repertoriu, festivalul s-a desfășurat în puncte cheie ca Cinema Elvira Popesco – Institutul Francez, Cinema PRO și Cinema Studio.
Regizorul Miguel Gomes, cu al său Arabian Nights în trei părți complementare a bucurat publicul spectator timp de trei zile (27, 28, 29 octombrie – Cinema Elvira Popescu), cărora li s-a adăugat o zi de proiecții suplimentare, la Cinema Studio, pe 31 octombrie.

The Restless One – Vol.1 , The Desolate One – Vol.2, The Enchanted One – Vol.3 sunt cele trei volume care alcătuiesc tabloul Portugaliei trecute prin măsurile de austeritate impuse de criza economică a unui trecut mult prea recent. Volumele sunt, la rândul lor, împărțițe în mai multe subcapitole, care vin să completeze o imagine de ansamblu a societății portugheze actuale, nu neapărat flatantă. Întrebat despre originea ideii filmului, în timpul conversației prin Skype ținute după proiecția ultimului volum, regizorul Miguel Gomes a răspuns sincer, mai în glumă, mai în serios, că aflat în ipostaza de a-i refuza fiicei sale un cadou, și-a dat seama că, la vârsta de cinci ani, copilul său cunoaște cuvântul „criză”. Surprins și mișcat de luarea la cunoștință, a decis că trebuie să spună povestea țării sale în contextul acelui moment.

Producția Arabian Nights/As Mil e Uma Noites a fost extrem de bine primită de critici, a adăugat deja în palmares premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Sydney, iar volumul cu numărul doi va reprezenta Portugalia în competiția Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, în 2016.

În speranța că vom avea prilejul să revedem cele „O mie și una de nopți” ale lui Miguel Gomes curând, în cinematografe, se recomandă vizionare cu răbdare, acompaniată de subtitrările ireproșabile în limba română semnate de traducătoarea Simina Popa.

Fișă tehnică:

Miguel Gomes – Regie
Miguel GOMES, Mariana RICARDO, Telmo CHURRO – Scenariu
Sayombhu MUKDEEPROM, Lisa PERSSON – Imagine
Vasco PIMENTEL – Sunet
Bruno DUARTE, Artur PINHEIRO – Decoruri
Telmo CHURRO, Pedro Filipe MARQUES, Miguel GOMES – Montaj
2015 – Portugalia, Franța, Germania, Elveția



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL