Fala Português! newsletter #32 – Bem-vindo, Maio de 2023!
Olá! Como estão? Tudo bem?
Sperăm că sunteți bine și că minivacanța care tocmai s-a încheiat a fost petrecută în companie mai mult decât plăcută!
Mergem la știri pe scurt – avem multe de povestit.
Episoade de văzut, proiecții de încercat
Visita Guiada, una dintre cele mai frumoase emisiuni despre cultura portugheză, a debutat de curând cu un nou sezon. În pofida numărului aparent ghinionist, sezonul treisprezece nu dezamăgește și aduce în prim-plan descoperirea și dezvoltarea Insulelor Capului Verde. Ne-a plăcut, cu precădere, episodul cu numărul doi, în care aflăm originea denumirii arhipelagului, nume în contradicție cu natura vulcanică a insulelor, rolul jucat de un produs cât se poate de banal – untul – în comerțul cu sclavi, dezvoltarea și metisajul plantelor și al pomilor fructiferi (as laranjeiras, os limoeiros, os coqueiros etc.) pe insule, creșterea cailor. Aspectul economic face trimitere și la importanța interpreților – așa-numiții língua – care jucau un rol extrem de important în negocierile la care participau alături de căpeteniile portugheze, fiind mai degrabă întâi mediatori culturali și abia apoi tâlcuitori. Episodul abundă în informații cât se poate de interesante. Îl recomandăm cu precădere celor care au măcar un nivel intermediar.
Dacă sunteți orientați mai degrabă spre film, pe 10 mai, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco din București, puteați vedea filmul portughez Snu, în cadrul festivalului Cinefemina – o inițiativă EUNIC, care își propune să promoveze filme regizate și produse de femei. Câștigător a numeroase premii, printre care și premiul Áquila pentru cea mai bună actriță în rol secundar (interpretată de Maria João Pinho), Snu este o poveste de dragoste bazată pe fapte reale, între Snu Abecassis, fondatoarea uneia dintre cele mai importante edituri portugheze, editura Dom Quixote, și Francisco Sá-Carneiro, avocat și politician în ascensiune, fondator al Partidului Social Democrat portughez. Întâlnirea între cei doi are loc în circumstanțe care fac ca relația lor să fie practic imposibilă: ambii sunt căsătoriți, au copii și se bucură de poziții privilegiate în societate. Dragostea lor este, însă, mai puternică, așa că în pofida oricărei logici aleg să își asume relația și să construiască împreună o viață nouă. Mai multe detalii despre film și informații despre bilete găsiți aici.
Recomandări de lectură
Platforma Brasiliana Iconográfica reunește în spațiul său virtual desene, gravuri și ilustrații de epocă în variantă digitalizată, acționând mai degrabă ca un muzeu virtual, care permite o călătorie în timp, în spațiul brazilian. Prilejuiește și o serie de articole, cât se poate de interesante, pe diverse teme, care țin de organizarea socială și de reprezentarea Braziliei în perspectivă proprie, dar și în perspectiva celuilalt. Articolele pot fi consultate aici, însă poate nu strică o explorare a platformei pe de-a-ntregul. Printre titlurile care ne-au atras atenția amintim: A distribuição de água na cidade do Rio de Janeiro, As primeiras imagens do Brasil que correram o mundo, Pharoux – o primeiro hotel de luxo do Brasil. Cam cât să vă faceți o idee despre ceea ce veți găsi pe siteul BI.
Revenind pe continentul nostru, ca orice altă țară, Portugalia are propriile legende, care mai de care mai interesante. Astfel de narațiuni conturează un portret identitar aparte, în care anumite elemente le precedă pe altele, din motive ce țin de specificul cultural. Pentru cei care vor să înțeleagă mai bine gândirea portugheză, Infopedia.pt pune la dispoziția cititorilor o serie de legende ale locului (printre care s-o fi strecurat și vreuna din afara spațiului lusofon), scurte de altfel, pe care le recomandăm celor cu un nivel de limbă ceva mai avansat sau intermediarilor cărora nu le e frică să lucreze cu dicționarele monolingve. Câteva titluri, cât să vă stârnească apetitul? Lenda das Sete Cidades, Beatriz e o Mouro, Lenda das Águas de Almofala.
Dacă aveți în plan lecturi ceva mai light, avem și în acest caz o soluție: o descoperire recentă, întruchipată de revista ACTIVA. O revistă glossy, de răsfoit în voie, foarte utilă dacă vreți să vedeți tendințele în limbă și să vă îmbogățiți vocabularul cu expresii la mare căutare hoje em dia. Categoriile le care vă puteți aștepta includ moda, beleza, celebridades, saúde, lifestyle e emoções. Începătorii care au la activ măcar un modul, dacă nu chiar două de aulas de português sunt încurajați să facă o încercare.
Muzică de ascultat în căști
Din categoria Oldies, but Goldies, scoatem de la naftalină două hituri mai degrabă cunoscute în rândul amatorilor de muzică indie. Rua Direita – Mariana, o piesă despre o iubire pierdută, cu un ritm alert, o bună dozare a momentelor de vârf și versuri care, cu toate că nu sunt tocmai elaborate, reușesc să surprindă intensitatea pierderii persoanei iubite. Amintește de ce se întâmpla pe scena muzicii alternative acum niște ani.
Ganso – Sorte a Minha, pe de altă parte, este ceva mai funky, ceva mai hip, numai bună de ascultat pe repeat, mai ales în zilele fără grabă. Tot despre relații, despre bucuria de a avea pe cineva aproape, dinamică redată cu ajutorul…conjunctivului! Așadar, dacă vreți să îmbinați utilul (utilizarea timpurilor conjunctivului) cu plăcutul (un beat hipnotizant), nici că există o variantă mai bună!
O propunere inedită
Avem o propunere ușor diferită de data aceasta. Nu e podcast, nu-i nici muzică. E vorba despre…o poveste animată pentru copii marca Público – Letra Pequena. Știm cu toții, însă, că poveștile pentru copii reușesc să transpună într-un limbaj mai accesibil principalele metafore ale vieții, redate în cel mai frumos mod cu putință.
Povestea Não quero usar os óculos de Carla Maia de Almeida, ilustrată de inegalabilul André Letria, este protestul unui copil căruia i se pune în vedere că va trebui să poarte ochelari. Copilul, desigur, nu vrea. Se răzgândește apoi și își imaginează cum va fi perechea de ochelari pe care o va purta sau poate ar fi mai bine să aibă câte o pereche diferită pentru fiecare situație importantă în viață. Afinal de contas…vă lăsăm să descoperiți singuri concluzia!
Exercițiu de ascultare recomandat celor cu nivel intermediar, dar și începătorilor mai curajoși, din grupele mai mari. Dacă-i dați o șansă, vă garantez că ziua voastră va deveni semnificativ mai bună, în mai puțin de 3 minute.
Resurse de învățare
V-am tot povestit pe rețelele de socializare despre paronime, acele cuvinte care au forme asemănătoare, însă sensuri complet diferite. În cazul în care vreți să verificați mai multe perechi de acest gen, puteți accesa pagina dedicată acestui subiect pe Infopedia.pt. Veți găsi o serie de materiale video, care explică pas cu pas sensul perechilor paronimice și modul în care cuvintele pot fi folosite în contexte diferite. Un instrument util nu doar pentru intermediari și avansați, ci și pentru începători mai măricei.
De asemenea, vă reamintim de lansarea recentă a versiunii digitale a dicționarului semnat de Academia de Ciências de Lisboa. Vi-l recomandăm călduros pentru definițiile generoase ale cuvintelor căutate, însoțite de exemple extrase din literatură, pentru sintagmele și expresiile idiomatice care le includ, la rândul lor foarte bine explicate. Un instrument valoros și un ajutor în plus pentru cei care învață limba portugheză și vor să adauge în portofoliul de ferramentas încă un dicționar monolingv.
Evenimente organizate de Ziua mondială a limbii portugheze
Ziua internațională a limbii portugheze este un moment excelent pentru a ne aminti la cât de multe lumi avem acces prin intermediul său. În preajma lui 5 mai, data aniversară, vor avea loc o serie de evenimente deschise publicului larg.
În București, la ArCUB – Sala Mare, Str. Lipscani, nr. 84-90, pe 4 mai, de la 18:30 a avut loc proiecția filmului documentar Língua e Vidas em Português (1994), în regia lui Víctor Lopes, iar pe 5 mai, de la 19:00, ne-am delectat la concertul A Música Brasileira Canta em Português, în interpretarea mezzosopranei Melania Melaranci & Arte Quintet, cu un repertoriu alcătuit din lucrări semnate de Heitor Villa-Lobos, Carlos Gomes, Cláudio Santoro și Alberto Nepomuceno.
Evenimente organizate de Ambasada Portugaliei și Ambasada Braziliei la București, Camões – Instituto da Cooperação e da Língua, I.P. în parteneriat cu Primăria Capitalei, ArCUB și cu sprijinul Pragosa.
Clujenii, în schimb au avut parte de discuții pline de savoare! Vineri, 5 mai, ora 18:30, Librăria Humanitas din Str. Universității, nr. 4, a găzduit „Seara portugheză” dedicată scriitoarei Clarice Lispector. Integrala prozei scurte, publicată în două volume de editura Humanitas și tradusă în limba română de Anca Milu-Vaidesegan, a fost dezbătută de Veronica Manole, alături de invitații săi, Cristina Petrescu și Maria Geamănu.
Uma expressão a não perder:
«dar o braço a torcer»
A recunoaște o greșeală.
Acestea fiind spuse, încheiem ediția newsletterului cu anunțul referitor la „Scriu o poveste pentru copii în portugheză”, o inițiativă prin care vrem să îi încurajăm pe toți cei care învață limba portugheză să scrie…în limba portugheză!
Até à próxima!
Um abraço,
Cristina@ Fala Português!