Fala Português! newsletter #25 – Bem-vindo, Outubro de 2022!
Queridos fofos e simpáticos,
Sperăm că sunteți bine și că toamna a sosit cu multe proiecte și experiențe frumoase pentru voi. Noi venim cu recomandări pentru studioși și cursanți dornici să afle cât mai multe despre universul limbii portugheze!
Așadar, să începem!
Resurse de învățare
Dacă melhor și mais bem vă dau bătăi de cap, clipul disponibil pe RTP Ensina clarifică, în doar două minute, cum trebuie folosite aceste expresii. Dacă vreți să rețineți mai bine ce expresie se potrivește mai bine, în funcție de situație, noi zicem c-ar fi bine să le notați pe o foaie sau într-un caiet. Nu strică să vă gândiți la exemple proprii, cât să vedeți dacă ați înțeles principiul de funcționare.
Iubitorii de expresii idiomatice se pot delecta cu următoarele materiale: primul despre fiar mais fino, un mod elegant de a vorbi despre un lucru bine făcut. Al doilea este despre originea cuvântului leque (evantai), care face trimitere la perioada Marilor Descoperiri Geografice, respectiv la comerțul făcut de portughezi în China.
Recomandare de podcast
Pentru cei care preferă podcasturile avem o recomandare cât se poate de interesantă: Grandes Primas. Cele 14 episoade vorbesc despre femei que tratam a liberdade por tu, personalități marcante care au revoluționat lumea în care trăim. Vă veți întâlni cu nume din diverse domenii și de origini diverse, precum Patti Smith, Gertrude Stein, Golgona Anghel, Sandra Andrade, Susan Sontag și lista continuă. Vă puteți aștepta la prezentări generoase, dar condensate, de aproximativ 5 minute. Informația este suficientă cât să vă faceți o idee destul de bună despre activitatea acestor femei extraordinare. Prezentările sunt într-un format eseistic și includ, printre altele, fragmente din operele scriitoarelor.
Un mic pont, în caz că vreți să și exersați în timp ce vă delectați cu podcastul: vă recomandăm să aveți în vedere timpurile verbale, în special modalitatea de exprimare a acțiunilor în raport cu momentul vorbirii, precum și elemente care țin de vocabular, în special câmpurile lexicale. Nu știți cum să procedați? Încercați hărțile mentale, în locul listelor de cuvinte. Puteți astfel să creeați conexiuni între ele, să le priviți în ansamblu și să le vizualizați, astfel încât să existe și un context în care le memorați.
Pasionații de lectură și profesioniștii din industria cărților pot afla noutăți din lumea editorială portugheză pentru copii ascultând podcastul Lilliput , singurul podcast portughez dedicat literaturii infantile. Pastilele de informație se adresează atât unui public specializat, cât și publicului general. Dacă vă interesează în scopuri didactice, vi-l recomandăm doar dacă aveți un nivel de limbă avansat.
Materiale video de încercat
Pentru începători, dar nu numai, avem o recomandare super-simpatică: canalul O Lobo Bom. În casa virtuală a Lupului Bun o să găsiți o sumedenie de povești potrivite atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, care nu și-au pierdut simțul ludic și recunosc o poveste bună când o aud. Dacă aveți acasă prichindei vorbitori de portugheză, poveștile sunt numai bune să-i distreze și să le stimuleze apetitul pentru lectură. În plus, pot să învețe cuvinte noi, iar dacă sunt cititori la început de drum, ultimele materiale prezintă cartea în paralel cu lectura, astfel că pot urmări textul în timp real. La final primesc și o mică provocare (realizarea unui desen, descrierea unui personaj, o părere proprie despre poveste etc.) pe care o pot trimite mai departe, pentru corectură și feedback, gazdei proiectului, Leonor.
Cât privește filmele, vă recomandăm documentarul O Sal da Terra realizat de Wim Wenders în colaborare cu Sebastião Salgado, două nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Nu vă spunem prea multe despre el, vă lăsăm în compania trailerului.
Pentru cei are vor să se familiarizeze și mai mult cu opera lui Sebastião Salgado, printre proiectele recente se numără o colaborare cu Illy – o poveste vizuală despre cafea, despre producție și recoltare, dar mai ales despre oameni.
Pe final de newsletter avem o singură recomandare muzicală Refloresta, de Gilberto Gil, regizat de același Sebastião Salgado, pentru Instituto da Terra, o inițiativă a acestei organizații, menite să încurajeze conștientizarea importanței protejării naturii.
Uma expressão a não perder:
«pé ante pé»
Ușor, ușurel, cu multă grijă.
Până data viitoare, fiquem bem și la cât mai multe zile cu soare!
Um grande abraço,
Cristina @FalaPortuguês!