Fala Português! newsletter #24 – Olá! V-a fost dor de noi?
Queridos fofos e simpáticos,
A trecut ceva vreme de când nu ne-am mai auzit. Sperăm că nu ați pus cartea de portugheză în cui, ci că ați făcut progrese, oricât de mici. Ne-am întors, cu forțe proaspete și suntem gatasă ne revedem la cursuri.
Înscrierile au loc între 26 septembrie și 6 octombrie, iar orele vor începe pe 10 octombrie. Vă recomandăm călduros să citiți detaliile despre module aici, înainte de a face înscrierea, ca de obicei, pe shop.falaportugues.ro.
Altfel, vă invit câteva rânduri mai jos, cu o ediție altfel a newsletterului.
Probabil vă întrebați de unde și până unde această pauză lungă, în care n-am mai zis nici „pst”. În procesul de învățare suntem împreună, deopotrivă învățători și învățăcei. Ca învățarea să poată să aibă loc, din când în când trebuie să renunți la idei cu care nu mai ești de acord sau care nu ți-au aparținut niciodată, dar pe care din diverse motive ți le-ai însușit. Multe astfel de idei se regăsesc de-a valma în bagajul propriu de cunoștințe; unele sunt clare, altele sunt amestecate, altele întrețesute perfid printre te miri ce alte idei și, claro, categoria de rezistență alcătuită din idei despre care nici măcar nu ești conștient. E nevoie de timp, liniște și curaj să renunți la ce nu-ți mai servește, să pui lucrurile cap la cap din nou și să reconfigurezi traseul în mod cu totul și cu totul conștient desta vez. Practic, am pus lacătul pe ușă în cinstea unei viagem diferente, departe de zgomotul lumii dezlănțuite.
Dacă aveți chef de activități didactice, pornind de la recomandarea dată (cu dedicație specială pentru Doutora Alexandra D.), respondam às perguntas abaixo:
- Ao teu ver, qual é a mensagem da canção?
- Quais são os tempos verbais utilizados na canção e que ideias achas são transmitidas através deles?
- Que tipo de viagem é descrita na canção? Presta atenção às palavras utilizadas na letra. Talvez não seja má ideia organizá-las de modo temático (ex.: emoções, voo etc.).
Răspunsurile le puteți trimite spre corectare la contact@falaportugues.ro. Por favor, treceți la subiect/titlu exerciții newsletter.
Când vine vorba de idei și învățare, organizarea e totul! Dacă nu mă credeți pe cuvânt, poate vă convinge muzeul virtual al muzicii din Cabo Verde.
Organizat tematic, muzeul virtual vă propune o expediție în care vă puteți face singuri traseul, cât să aflați absolut tot ce vreți despre moștenirea muzicală din insulele africane, asociată în adesea doar cu stilul morna, în defavoarea unui patrimoniu imaterial similar imens. Expresie a celor mai intense trăiri, muzica reușește să transmită povestea locului prin ritm, versuri și linie melodică într-un mod poate mult mai sincer și nedistorsionat. Puteți să vă faceți, astfel, o idee diferită despre cultura capverdiană, urmând firul preferințelor personale în materie de informații, domenii de interes (instrumente muzicale, expresii muzicale, personalități, derularea istorică a evenimentelor etc.) și formă de expresie (vizuală, audio, audio-video).
Odată alese și organizate ideile care rămân cu noi în procesul de învățare, cu ele construim o lume nouă, însă nu oricum. Orice edificiu nou are nevoie de o viziune, un plan și o formă de armonizare cu ceea ce ne înconjoară deja, dacă e să ne luăm după spusele portughezului Álvaro Siza Vieira, unul dintre cei mai importanți și relevanți arhitecți contemporani, invitat al podcastului A beleza das pequenas coisas.
Dacă vreți să vă folosiți de acest interviu nu doar pentru îmbogățirea bagajului de cunoștințe culturale, dar și pentru a vă șlefui cunoștințele de limbă portugheză, propunerea este următoarea:
- Folosiți căști, dacă aveți la dispoziție;
- Evitați să faceți alte activități concomitent, așa-zisul multitasking. Puteți să vă rezumați la doar 5 minute de ascultare, însă evitați să vă implicați și în alte activități. Vorba ceea, nu ne ține nimeni socoteală dacă am ascultat tot episodul sau doar 10 minute din el.
- Dacă sunteți începători, încercați să vă obișnuiți cu pronunția și să exersați puterea de concentrare. Cu cât veți asculta mai mult și mai atent, cu atât vă veți simți mai epuizați ulterior. Dacă repetați exercițiul cu consecvență, în timp veți vedea că faceți progrese. Veți fi dispuși să ascultați mai des, mai mult și o să vedeți că oboșiți mai puțin. Scopul, în această etapă de învățare, nu este să înțelegeți, ci să exersați rezistența, capacitacitatea de concentrare și atenția (inevitabil veți încerca să identificați cuvintele pe care le știți deja și să le „desprindeți” din lanțul interminabil de consoane și vocale);
- Dacă aveți un nivel care poate fi descris drept intermediar, urmăriți modul în care sunt redate evenimentele deja încheiate (ce timpuri verbale au fost folosite, ce idee transmit, de ce au fost folosite în mod alternativ etc.);
- Cei care au deja la activ mai multă experiență într-ale portughezei pot să atace, cu succes, momentul 01:13:36 al conversației, timp de aproximativ 5 minute, și să identifice pe harta Lisabonei zona descrisă de arhitect.
Harta o găsiți aici.
Dacă vi s-au părut interesante ideile lui Siza Vieira, următorul pas este, desigur, să căutați să îi vedeți clădirile și să aflați mai multe despre activitatea domniei sale. În acest sens, browserul de internet vă este cel mai bun prieten.
Uma expressão a não perder:
«ficar para semente»
A duce o viață lungă.
Până data viitoare, fiquem bem și la cât mai multe zile cu soare!
Um grande abraço,
Cristina @FalaPortuguês!