Eduardo Kobra – brazilianul care a redefinit pictura murală
Artistul brazilian Carlos Eduardo Fernandes, cunoscut drept Kobra, este unul dintre cei mai cunoscuți artiști stradali din Brazilia și din lume. Este paulista, adică originar din orașul São Paulo, și se proclamă ativista da Paz (activist al Păcii). Cartea sa de vizită sunt picturile murale, pentru care apelează la simetrie, culori puternice și contrastante.
sursa foto: guinnessworldrecords.com
Pentru Kobra strada devine un loc de joacă și de cunoaștere a celuilalt. Deși este adevărat că de obicei alege să picteze pe clădiri de dimensiuni foarte mari, picturile sale murale se bucură de o vizibilitate sporită și datorită subiectelor abordate.
sursa foto: monacoreporter.com
De cele mai multe ori, artistul reprezintă în picturile sale murale simboluri și popoare indigene, etnii și religii. În calitatea sa de activist, Kobra mai este preocupat și de probleme ambientale grave precum defrișările, poluarea apei și a aerului, pescuitul excesiv, încălzirea globală, exploatarea animalelor sălbatice etc. și include aceste teme în multe dintre lucrările sale.
sursa foto: eduardokobra.com
În plus, de-a lungul timpului, Kobra a imortalizat personalități celebre din istoria omenirii, artiști, oameni de știință și militanți pentru pace precum Mahatma Gandhi, Anne Frank, Malala Yousafzai, Albert Einstein, Frida Kahlo, Diego Rivera, Maica Tereza și alții.
Lucrările sale monumentale au ajuns deja pe cinci continente, iar două dintre acestea au fost incluse în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) la categoria cea mai mare pictură murală din lume realizată de o echipă.
sursa foto: eduardokobra.com
Este vorba despre lucrarea Todos Somos Um (Etnias), în care fiecare continent e reprezentat prin intermediul popoarelor sale native. Protagoniștii acestei picturi colosale sunt reprezentanții triburilor Huli (Oceania – Papua Noua Guinee), Mursi (Africa – Etiopia), Kayan (Asia – Thailanda), Ciukci (Europa – Siberia) și Tapajós (America – Brazilia).
Etnias este rodul unei munci de documentare de peste 3 luni, plus alte două luni de muncă asiduă pentru pictura propriu-zisă. Pictura murală are o înălțime uluitoare, de 50 de metri, se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați și a devenit unul dintre simbolurile Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Rio de Janeiro în 2016.
sursa foto: eduardokobra.com
În 2017, Kobra și-a depășit propriul record și a intrat încă o dată în Cartea Recordurilor, cu pictura Cacau din Itapevi. Lucrarea, realizată în cinstea ciocolatei, ocupă un zid de 5.742 de metri pătrați la marginea autostrăzii Castello Branco, în zona metropolitană São Paulo.
Clădirea care găzduiește această pictură murală este sediul administrativ și centrul de distribuție al companiei Cacau Show, una dintre marile companii producătoare de ciocolată din Brazilia.
După o călătorie în regiunea Amazonului și observarea întregului proces de recoltare a boabelor de cacao, Kobra s-a inspirat dintr-o fotografie realizată de Lailson Santos, publicată în cartea „O Cacau É Show”. Astfel, lucrarea Cacau conectează simbolic produsele din ciocolată din interiorul clădirii cu tradițiile fermierilor de cacao din Amazon.
Hoje em dia, arta lui Kobra este izbitoare și autentică, îmbogățind viața urbană prin mesajele pe care le transmite. Când a început să facă graffiti însă, Kobra era exponentul pichação – un fenomen precursor al artei urbane, reprezentat prin tag-uri sau semnături cu font caligrafic distinct. Aceste tag-uri de pe clădiri au apărut în Brazilia prin anii ’40-’50, ca o reacție politică la propaganda statului.
Apropo, știați că Brazilia a decriminalizat arta stradală încă din 2009? Astfel, artistul n-are nevoie decât de permisiunea proprietarului clădirii și a locatarilor pentru a realiza o pictură murală. Poate tocmai din acest motiv graffiti au devenit părți integrante ale peisajelor urbane din Brazilia și ai senzația că te afli într-un muzeu enorm, viu colorat și vibrant, încărcat de istorie și valori atemporale.
V-am făcut curioși? Atunci vă invităm să faceți turul graffiti din São Paulo prin intermediul Google Arts & Culture!
Dacă vă pasionează arta stradală, pe site-ul Fala Português! mai puteți citi despre portughezii Bordalo II, care transformă deșeurile în artă stradală, și Vhils, care sculptează portrete pe chipul clădirilor. Pe final, puteți să explorați și arta urbană din Capul Verde, paradisul african în care se vorbește limba portugheză.
N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:
Dacă v-a plăcut articolul despre Eduardo Kobra, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.
Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!