Vhils, artistul portughez care sculptează portrete pe chipurile clădirilor
De mai bine de 20 de ani, Alexandre Farto sau Vhils, cum este cunoscut în lumea artei urbane, „sculptează” într-un mod inedit chipuri pe clădiri din lumea întreagă.
sursa foto: urbanologymag.com
Lisabona, Macao, București, Rio de Janeiro, Shanghai, New York, Paris, Hong Kong, Brasilia, Londra, Beijing, Los Angeles… toate aceste orașe au în comun cel puțin un perete care a prins viață datorită lui Vhils.
Dacă încă nu i-ați cunoscut opera, în curând veți realiza că sculptura s-ar putea să nu fie tocmai definiția potrivită pentru operele sale.
Pictor, street artist, sculptor sau activist?
Vhils este un artist multifațetat care explorează toate aceste laturi ale creației: pictează, sculptează și aduce în prim-plan subiecte sociale. Folosește tehnica decapării parțiale, crestării și cioplirii în zid, considerată una dintre cele mai inovatoare metode în arta urbană din ultimii ani. Portofoliul său de street artist este unic și cuprinde pictură de tip stencil, cioplire în pereți, explozii pirotehnice, modele 3D, instalații luminoase și videoclipuri muzicale.
Alexandre Farto a început să deseneze graffiti încă din 1999, pe când avea doar 13 ani. În 2007 Vhils s-a făcut remarcat datorită tehnicii neobișnuite prin care tăia diferite straturi în posterele și afișele publicitare lipite pe zidurile Lisabonei, astfel reușind să creeze noi imagini. Așa a început călătoria sa în lumea fascinantă a portretului.
A absolvit Central Saint Martins College of Art din Londra și este reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy. În Lisabona, Vhils a creat, alături de Pauline Foessel, Underdogs Gallery – un spațiu cultural care promovează arta urbană și organizează evenimente culturale pentru democratizarea spațiului citadin.
Astăzi, Vhils este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din lume. Operele sale sunt expuse în cele mai prestigioase galerii de artă. Totuși, cele mai spectaculoase exponate se află în galeriile de artă urbană în aer liber.
Opera lui Vhils poate fi descrisă ca un proces de arheologie contemporană prin care ies la iveală bucăți din istoria locului și a locuitorilor săi.
Peretele propriu-zis ține loc de pânză. Prin procesul arheologic Vhils scoate la iveală esența clădirii, iar diversele materiale din structura acesteia își găsesc locul printre sprâncene, în ridurile sau zâmbetul feței și ajută la conturarea trăsăturilor chipului astfel „sculptat”.
Tehnica Vhils
Cum reușește Vhils să surprindă atât de bine detaliile unui chip? Mai întâi desenează șablonul cu ajutorul unui proiector. Apoi folosește cele două non-culori, alb și negru, pentru a schița trăsăturile portretului. În cele din urmă, folosește bormașina, pickammer-ul, ciocanul și dalta sau chiar explozibili pentru a crea portretul dorit.
Artistului portughez îi place să experimenteze cu materiale dintre cele mai diverse. Uneori, integrează uzura naturală a materialelor în portret, cum este cazul scorojirii vopselii de pe lemn. Alteori, folosește acizi și clor pentru a schița portretele direct pe hârtie.
Fie că vorbim de hârtie, lemn, metal sau ciment, fiecare mediu este tratat individual, exploatat și transformat în artă. Vhils reușește astfel să îmblânzească și să umanizeze părțile orașului care au fost abandonate și date uitării sau să ofere personalitate unor clădiri complet noi.
Vhils folosește arta sa mai ales pentru a atrage atenția spre anumite probleme urbane cum sunt clădirile abandonate, condițiile precare de locuire, discriminarea socială.
Arta lui Vhils în videoclipuri
Într-un mod total inedit, explozibilii fac și ei parte din instrumentarul artistului portughez. Vhils a colaborat cu pirotehniști profesioniști pentru a-și perfecționa tehnica, transformând întregul proces de creație într-un spectacol.
Acest proces de „sculptare” cu explozibili i-a adus lui Vhils și câteva faimoase colaborări cu artiști portughezi și străini. În calitate de regizor, Vhils a lucrat cu portughezii Orelha Negra și Buraka Som Sistema. Iar în 2014 a fost invitat de trupa irlandeză U2 să realizeze videoclipul piesei Raised by Wolves. Filmările acestui videoclip au avut loc pe șantierul naval Lisnave din orașul Almada, Portugalia.
Vhils, portrete-omagiu
Portrelele realizate de Vhils au atât modele foarte cunoscute printre personalitățile culturale și politice, cât și oameni simpli, locuitori din zonă, muncitori și lucrători la fabricile lăsate în paragină.
Printre creaţiile sale faimoase se numără portretul fadistei Amália Rodrigues, realizat în calçada portuguesa în cartierul Alfama din Lisabona.
În videoclipul de mai sus puteți vedea portretul scriitorului portughez José Saramago, scăldat în apele oceanului Atlantic pe Praia de Paimogo, Lourinhã, Portugalia.
sursa foto: vhils.com
Portretul Mariellei Franco, activistă politică braziliană și apărătoare a drepturilor omului, care a fost ucisă brutal în martie 2018. Pictura murală a fost realizată în cadrul Festivalului Iminente și se află în Panorâmico de Monsanto, un mirador din Parcul Forestier Monsanto în Lisabona.
Portretul lui Amílcar Cabral, liderul carismatic care a luptat pentru independența Guineei-Bissau și a Capului Verde. Opera se află în cartierul Achada Grande Frente din Praia, capitala Capului Verde.
sursa foto: vhils.com
Tot în Capul Verde, dar pe zidul Bibliotecii Municipale din Mindelo, São Vicente, artistul portughez a imprimat portretul Cesáriei Évora – legenda muzicii morna.
Vhils în spațiu
sursa foto: vhils.com
Opera artistului portughez Vhils a ajuns chiar și în spațiu! Astfel, în 2015, portretul astronautului danez Andreas Mogensen a fost proiectat pe cupola Stației Spațiale Internaționale.
Această instalație artistică face parte din filmul „O sentido da vida” (Sensul vieții), regizat de portughezul Miguel Gonçalves Mendes.
Vhils în România
surse foto: vhils.com
În 2016, Vhils a realizat un portret uriaş al lui Constantin Brâncuşi pe unul dintre pereţii Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (UNArte).
La Fabrica de Pensule din Cluj Vhils a sculptat portretul unei ţărănci, după o fotografie pe care a găsit-o în timpul procesului de documentare.
La Timișoara, în spatele ecranului cinematografului de vară Capitol, Vhils a desenat un ochi care privește strada de la adăpostul unor copaci.
Vhils în lume
Astăzi portretele lui Vhils ne privesc de peste tot în lume. Prin tot ceea ce creează, Vhils ne arată că arta stradală nu are doar impact cultural și social, ci și un uriaș impact economic pentru comunitățile locale.
Dacă sunteți curioși să vedeți toate locurile în care există o operă realizată de Vhils, puteți consulta secțiunea dedicată de pe site-ul său.
N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:
Dacă v-a plăcut articolul despre Vhils, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.
Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!