Fala Português! newsletter #3 – Bem-vindo, Abril de 2020!
Viva, fofos e simpáticos! Tudo bem em isolação?
Sperăm că sunteți cu toții bine. Știm, nu e perioadă tocmai ușoară, însă cu siguranță vor veni și momente mai vesele.
Până atunci, vă trimitem vești colorate, să vă mai alinați responsabilitățile de prin casă și să puteți călători măcar cu gândul, dacă cu trupul momentan nu se poate.
Noi ne-am mutat toată activitatea în mediul online. Ne ținem de cursuri în continuare, așa că dacă vă bate gândul să învățați ceva nou pe perioada de carantinare, înscrierile sunt deschise până pe 10 aprilie, iar orele încep din data de 13 aprilie pentru începători, respectiv 14 ale lunii pentru intermediari. Dacă știți pe cineva interesat, ne ajută mult dacă dați vestea mai departe. Toate informațiile le găsiți în continuare pe shop.falaportugues.ro.
Am luat decizia ca tura aceasta să nu facem o campanie de comunicare pentru cursuri, asta pentru că noi credem că e o perioadă în care alte lucruri au acum prioritate. Stăm pe metereze pentru cine vrea să învețe, dar nu mergem din ușă în ușă virtuală să dăm de veste. Credem că e important să acționăm cum simțim și mai puțin în spirit antreprenorial în momentul de față. Iar în acest moment ceva ne spune că e timp pentru liniște. Nu vă faceți probleme, revenim în forță pe timp de vară, când sperăm ca episodul pandemiei să fie deja istorie.
Dar să lăsăm sentimentalismele de-o parte și să trecem la știrile care ne interesează! Avem recomandări de lecturi, muzici, seriale și chiar și rețete de experimentat acasă. Nu lipsește, desigur, ilustrația lunii, semnată de nimeni altul decât Andrei Busuioc și, desigur, portretul de cursant.
Așadaaar, fără să mai lungim vorba, iată știrile pe scurt!
Filme, documentare, seriale în portugheză
Cine face binging zilele acestea cu seriale în portugheză? Ciiiineeeee, cineeeeee?
Noi nu, căci aveam treabă. Daaaaaaaar dacă am puteeeeaaa, ne-am uita la:
– A Coisa Mais Linda – pentru cine are Netflix – un serial lansat anul trecut despre femei puternice care își fac auzită vocea într-o lume dominată de bărbați. Acțiune plasată în Rio-ul de Janeiro al anilor ’50, când bossa-nova era în plină ascensiune. Vă lăsăm aici trailer-ul, decideți voi dacă vă face cu ochiul.
– Toate episoadele din seria Conta-me tudo, în care unele dintre cele mai îndrăgite persoane publice ale Portugaliei povestesc un eveniment marcant din viața lor. Poveștile au de cele mai multe ori o notă umoristică, în ton cu prezentatorul și inițiatorul proiectului, David Cristina. Altele sunt de-a dreptul absurde și te lasă ușor pe gânduri, nu înainte să fi râs cu gura până la urechi de cel puțin 5 ori la fiecare 2 minute.
– #SÓQUENÃO – o serie marca RTP, de mini-monologuri, de confesiuni, care aduc în prim-plan omul din spatele steoreotipurilor. De la „un tatuat” la o „grasă și leneșă”, fiecare intervievat își spune povestea cu o onestitate dezarmantă.
Apropo, Liudmila ne-a transmis de curând o rețetă pentru pastéis de nata – dacă ne urmăriți pe Insta probabil ați văzut deja asta, într-una din recomandările ei de duminică. Noi am urmărit-o cu atenție și am tras concluzia că este probabil cea mai simplă rețetă de pastéis pe care am văzut-o până acum. Nu ținem partea realizatorilor, nu știm ce gust au aceste minunății ale lor, dar în baza cunoștințelor noastre culinare, rețeta pare destul de accesibilă.
PS: Le facem cât stăm în izolare și vă dăm de veste despre cum au ieșit în numărul de mai, bine?
Cea mai bună muzică portugheză
Martie se pare că nu a fost o lună tocmai supercalifragelistică pentru lansare de noi piese, însă am căutat, am căutat și tot am găsit ceva. Avem așa:
1. Noiserv – Neste Andar – știm, ne repetăm, dar Noiserv e Noiserv;
2. André Henriques – Uma Casa na Praia – iată un artist despre care și noi am luat la cunoștință cu ocazia acestei piese. Sună bine, a lansat album nou, e de urmărit;
3. Carlão – Assobia Para o Lado – OK, nu e tocmai o capodoperă, însă are o notă ceva mai pozitivă decât cele de mai sus. Videoclipul e realizat în stilul celor de la Taxi (da, Taxi ai noștri, mai țineți minte hit-urile „Ești iubibilă” și „Cele două cuvinte”?) în care își fac apariția tot felul de celebrități. Măcar și pentru atât și tot e distractiv de urmărit.
4. Joana Almeida – Fado dos Namorados – cu dedicație specială pentru Mihaela A. (cunoscută în cercurile restrânse ale grupului A1A2 drept Miaiela) – un fado într-o notă armonică.
Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză
Vai, dar ce de mai citim! Luso Livros este o platformă care pune la dispoziția cititorilor cărți în portugheza europeană, în format digital. Romanele, poveștile, poeziile, piesele de teatru și eseurile pot fi descărcate în format prietenos pentru Android sau iPad/iPhone, cu titlu gratuit.
Noi ne-am aruncat privirea peste cele în format pdf și ne-a plăcut ce-am văzut: dispunerea în pagină este aerisită, astfel încât să nu încarce privirea, ceea ce nu se întâmplă totdeauna cu cărțile în format electronic, cu atât mai mult în cazul celor puse la dispoziție gratuit.
La ce vă puteți aștepta? Scriitori clasici și titluri cu rezonanță. Fiecare titlu accesat prezintă o descriere a cărții și niște date despre autor. Una peste alta, dacă accesați site-ul, cu siguranță o să găsiți ceva să vă fie pe plac. Boa leitura!
Portret de cursant – Adriana T., din gașca intermediarilor
Am vrut să învăț portugheză în primul rând pentru că îmi place, în al doilea rând pentru că mi se pare o formă grozavă de a-ți exersa mintea de la o vârstă încolo, în fine, când deja nu mai ești de ani buni student, și, hai s-o recunosc și pe asta, pentru că am crezut că o să fie ușor având în vedere că vorbesc spaniolă și italiană și am mai făcut și ceva franceză la școală, acum 100 de ani! Ei bine…nu e chiar ușor!
Ilustrația lunii: Outside The Wall, de Andrei Busuioc @boosuioc
Noi știm că așa o să facem. În plus, ne-am propus să nu uităm să trimitem în fiecare zi câte un gând bun pentru cei care în perioada asta nu pot sta acasă.
În loc de încheiere vă lăsăm o replică faimoasă din The Imaginarium of Doctor Parnassus (o minunăție de film în regia lui Terry Gilliam), care spunea așa: Nothing’s permanent, not even death.
Um grande abraço,
Cristina @falaportugues.ro.