Fala Português! newsletter #1 – Bem-vindo, Fevereiro de 2020!
Olá, queridos amigos! Tudo bem?
Când a trecut oare luna ianuarie? Repede s-a mai dus sau poate am fost noi prea prinși cu înscrierile la cursurile de limba portugheză și cu noile giumbușlucuri din lumea virtualo-digitală. Cum, ce giumbușlucuri? Bună întrebare! Ne-am luat inima în piept și am reluat publicarea articolelor din seria „Lecția de portugheză 2.0”. Ele sunt dedicate celor care vor să învețe una, alta despre limba portugheză sau vor să își mai împrospăteze din cunoștințe.
Pe Facebook am lansat seria de episoade foarte scurte din categoria „Întreab-o pe profa de portugheză” – dacă aveți vreo întrebare referitoare la limba portugheză nu ezitați să ne-o transmiteți prin orice mijloc de comunicare considerați mai la îndemână. Apoi, am provocat-o pe Liudmila, premianta Fala Português!, să ne mai încânte cu câte o recomandare din Portugalia, țara ei de rezidență mai nou. Recomandările ei le găsiți pe Instagram în fiecare duminică. Nu, nu ne bucurăm că a plecat, dar ne bucurăm de fiecare dată când mai trimite câte o fotografie cu apusul din Lisabona. Aaaah, ce frumos. Ne-a prins deja romantismul specific lunii februarie, ce să facem. Altfel, ne-am văzut cu cursanții noștri fofos e simpáticos la un jantar, să ne cunoaștem mai bine și să îi întâlnim și pe colegii de la celelalte grupe. A fost drăguț, ne-a plăcut, mai facem!
În rest, „Povestea fluturașului care își căuta culorile” de Ana Sipciu, cu ilustrații de Alexia Udriște a revenit în stoc. Rămâne valabilă înțelegerea inițială – dacă vreți un exemplar, noi îl trimitem cadou, voi plătiți transportul. Ne trimiteți un e-mail la contact@falaportugues.ro, ne spuneți câte exemplare vreți, ne lăsați adresa de corespondență și numărul de telefon (musai!) și noi trimitem porumbeii motorizați la destinația indicată. Dacă vreți, în schimb, să evităm emisiile de carbon rezultate în urma transportului, puteți ridica personal cartea de la librăria pentru copii Asteroidul B612, unde o veți putea cunoaște chiar pe autoare. Cam așa!
Nu, n-am uitat de știri, urmează mai jos recomandări de lectură, de programe video, de sugestii de texte și materiale pentru cei care vor să exerseze timpul imperfect în portugheză și alte bunătăți. Dați scrooooool și ne pupăm la final, că doar e Dia dos Namorados luna asta, nu-i așa?
Așadar, știrile pe scurt!
Filme, documentare, video în portugheză
Acest reportaj scurt despre A Vida Portuguesa, unul dintre cele mai frumoase branduri portugheze, care își propune să readucă în atenția publicului local și internațional tot ce are mai frumos artizanatul portughez de oferit. Dacă plecați în vacanță în Portugalia, o vizită la unul dintre magazinele A Vida Portuguesa este o experiență în sine, chiar dacă nu cumpărați nimic. Nu de puține ori cei care îi trec pragul se întreabă dacă nu cumva au poposit într-un muzeu.
Pentru cei care învață limba portugheză, reportajul este numai bun să facă un exercițiu confortabil de ascultare, dat fiind faptul că video-ul are și subtitrări.
Și dacă tot am ajuns la acest capitol, vă încurajăm călduros să urmăriți clip-urile marca A Cidade na Ponta dos Dedos pentru a fi la curent cu ritmul urban (și nu numai) din Portugalia.
Cea mai bună muzică portugheză
Avem două muzici noi în playlist, puse pe repeat:
Branko & Ana Moura – Vinte Vinte, pentru nostalgici și amatori de fado într-o variantă modernă, hip și Capicua & Lena D’Água – Último Mergulho pentru cei cărora nu le e frică de beat-uri așezate în combinație cu versuri mai puțin așezate.
În fine, dați-le o șansă. S-ar putea să vă surprindă plăcut.
Reviste digitale și bloguri în limba portugheză
Citim despre publicitate. Exact. Asta pentru că am aflat de curând că faimoasa zicală portugheză „Primeiro estranha-se, depois entranha-se!” este de fapt primul slogan Coca-Cola scris de nimeni altul decât Fernando Pessoa și, dând dintr-una într-alta, am găsit un articol interesant despre activitatea sa în publicitate. Acum, dacă vi s-a făcut dor să citiți Pessoa, puteți trage o fugă virtuală pe arhiva Pessoa online, disponibilă aici.
Dacă preferați publicitatea, poate vreți să vedeți cam cum s-a născut publicitatea în Portugalia sau chiar să vedeți un mini (de-a dreptul) reportaj despre subiect, marca RTP. Sau poate vreți să vedeți cum a evoluat publicitatea în țara pastelului de nata – prezentarea marca Prezi o să vă dea și informații pe scurt, dar mai valoros este că veți putea vedea clipurile publicitare. Și dacă chiar vă interesează o revistă de specialitate, ei, atunci nu puteți să ratați Meios & Publicidade.
Iar dacă vă interesează doar subiectele referitoare la publicitate, dar nimic fancy, atunci secțiunea Tudo sobre Publicidade din Observador este pentru voi. Sim, senhora!
Avem un timp imperfect în portugheză, cum procedăm?
Ce, cum? Ați ajuns la timpul imperfect, modul indicativ, în limba portugheză? Dar nu știți să-l folosiți prea bine. Adică îl construiți ușor, dar nu prea știți cum, când ar trebui să-l folosiți.
Am înțeles. Să vă dăm câteva exemple? Da, se poate. S-o luăm pe îndelete. Avem sugestii, avem, dați click pe hiperlink-uri și vă vor duce pe tărâmul imperfectului:
– un videoclip scurt, marca RTP Infominuto, despre 25 aprilie, în care imperfectul este folosit alternativ cu Pretérito Perfeito Simples. Potrivit pentru începători curajoși, care mai au puțin și fac saltul la nivel intermediar;
– un fado simpatic al inegalabilei Gisela João, numit Antigamente. Chit că nu vă interesează pentru imperfect, cântecul chiar merită o ascultare. Altfel, cei cu nivel intermediar se vor bucura de el, chiar și judecând după oferta de vocabular;
– o poveste interactivă despre un prinț leneș, excelentă și pentru vocabular, și pentru concordanța timpurilor la trecut. În plus, mai are și o versiune audio, deci se pretează și pentru pronunție. Punct ochit, punct lovit – dragi începători curajoși și intermediari, săriți pe ea!
– un articol marca Público.pt, despre emigrare în perioada salazaristă. Bun și pentru informațiile de natură socio-culturală, bun și pentru a vedea cum acționează timpul narațiunii în text să creeze un cadru de povestire numai bun – le va pica cu tronc celor cu nivel intermediar spre avansat;
– o animație de toată frumusețea despre meșteșug și meșteșugari, artizanat de demult și alte bucurii – numai bun pentru traducători și pasionații de vocabular specializat. Bine, dacă insistați, puteți să îl vedeți, dar să nu ziceți c-a fost prea dificil apoi.
Redirecționează 3,5%
Cum? Nimic mai simplu – dați o fugă pe Redirecționează.ro și urmați cei 3 pași simpli. Dacă nu ajungeți să depuneți formularul la sediul ANAF de care aparțineți, ne puteți trimite nouă formularul completat și semnat la adresa de corespondență (Fala Português!, Bd. Iuliu Maniu, nr.6, Campus 6, Spaces, et.1, sector 6, București), urmând ca noi să ne ocupăm de depunerea acestuia. Dacă vă face cu ochiul altă organizație nu ne supărăm, ne bucurăm dacă ajutați orice ONG în care credeți.
Cristina @falaportugues.ro.