Portugheze deschizătoare de drumuri

03/26/2021 11:49 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Elisa a fost prima femeie care a obținut diploma de medic.

Milú a fost prima aviatoare.

Emília a fost prima polițistă.

Isabel a devenit parașutistă și astfel a reușit să salveze nenumărate vieți pe câmpul de luptă din Africa.

Carolina a păcălit sistemul birocratic și a fost prima femeie portugheză care și-a exercitat dreptul la vot.

Maria a devenit prim-ministru.

Rosa a alergat pentru Portugalia și a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice.

Femeile pe care vi le prezentăm astăzi s-au născut în decenii și chiar secole diferite, dar au în comun aceleași valori: curajul de a visa și de a crede în forțele proprii. Victoriile lor sunt totodată și marile realizări care au contribuit la conturarea Portugaliei moderne.

Așadar, haideți să le cunoaștem!

Elisa Augusta da Conceição Andrade

Sursa foto: portugaldeantigamente.blogs.sapo.pt

Prima femeie care a obținut diploma de medic în Portugalia a fost Elisa Augusta da Conceição Andrade.

Elisa avea 25 de ani când s-a înscris la Facultatea de Științe din Lisabona în regim de voluntariat. Nu știm exact ce implica acest regim de studiu, însă știm că în 1889 Elisa își obținea diploma de medic și începea un nou capitol în medicina portugheză. Deschidea astfel drumul pentru multe alte femei ce aveau să o urmeze pe această cale. Astăzi este imposibil să ne imaginăm o lume fără femei care sunt medici, nu-i așa?

Maria de Lurdes Sá Teixeira (Milú)

Sursa foto: ruascomhistoria.wordpress.com/

Milú a fost prima femeie aviator din Portugalia și a cucerit acest titlu în 1928 (pe când femeile portugheze încă nu aveau dreptul să voteze!).

Să nu credeți că a obținut această performanță fără peripeții! Tatăl Mariei, colonelul Afonso Henriques Botelho de Sá Teixeira, s-a opus cu vehemență acestui moft al fetei, de a zbura. Din fericire, tatăl s-a lăsat înduplecat și astăzi o cunoaștem pe Maria de Lurdes Sá Teixeira drept prima aviatoare portugheză!

Emília da Conceição Pereira

Sursa foto: Rádio Renascença

În 1930, Emília da Conceição Pereira devenea prima femeie polițist… cel puțin cu titlul! De ce spunem asta? Pentru că deși lucra în Poliția din Lisabona, funcțiile sale erau mai degrabă administrative: oferea servicii de asistență pentru femei și copii, trecea în revistă operațiunile poliției și gestiona apelurile telefonice.

Abia în 1974 Poliția a organizat un concurs special pentru admiterea femeilor în rândul forțelor de siguranță. Din 14.000 de candidaturi au fost admise 312 femei. Ca să aflați mai multe despre această experiență, puteți urmări interviul cu Celeste Mousaco, una dintre primele femei admise în cadrul acestui concurs.

Isabel Rilvas

Sursa foto: novoadamastor.blogspot.com

Isabel Manuela Teixeira Bandeira de Melo, fiica contelui de Rilvas și cunoscută ca Isabel Rilvas, voia și ea să zboare, dar nu oricum, ci cu parașuta și balonul!

Pentru a-și realiza visul a frecventat mai întâi Școala de Aviație Civilă din Sintra, în 1953, însoțită fiind de dama sa de companie. Imaginați-vă doar o asemenea scenă!

A obținut brevetul de pilot un an mai târziu și, rând pe rând, a obținut licențele echivalente în Africa de Sud, Italia, Spania și SUA, țări în care a și locuit, fiind soția ambasadorului Leonardo Mathias.

Isabel nu s-a oprit însă doar la pilotat avioane! În 1956 a devenit prima portugheză care s-a specializat în lansarea cu parașuta, fiind eleva franțuzoaicei Jacqueline Domergue!

Enfermeiras Paraquedistas

Inspirată de parașutistele din Crucea Roșie, Isabel Rilvas creează în 1961 regimentul special al asistentelor medicale parașutiste – Enfermeiras Paraquedistas.

Cele 6 asistente medicale care au obținut brevetul de parașutism au avut un rol crucial în Războiul Colonial (Guerra do Ultramar – războiul dintre Armata Portugheză și forțele militare ale mișcărilor de eliberare națională din fostele colonii).

Ele mai sunt cunoscute astăzi și sub numele de “as Seis Marias” (cele șase Marii) sau “os Anjos da Guerra” (îngerii războiului). Coborau din cer cu parașutelor lor albe și salvau viețile soldaților portughezi.

Carolina Beatriz Ângelo



Carolina Beatriz Ângelo, medic și președintă a Ligii Portugheze a Sufragetelor, a fost prima femeie chirurg care a efectuat o operație la Spitalul São José din Lisabona în 1902, sub îndrumarea renumitului medic portughez Miguel Bombarda.

Tot ea a fost prima femeie care a putut să-și exercite dreptul la vot pe 28 mai 1911. Cum a reușit acest lucru? Urmând întocmai spiritul și litera legii! Carolina Beatriz Ângelo a folosit criteriile legislative în avantajul său: avea peste 21 de ani, știa să citească și să scrie și era capul familiei, căci era văduvă și avea în grijă fiica minoră.

Deși înscrierea în registrul electoral i-a fost inițial refuzată, Carolina Beatriz Ângelo não desistiu, adică nu s-a lăsat cu una cu două, și și-a câștigat dreptul la vot în Tribunal.

Din păcate, în anul următor parlamentarii portughezi au modificat legislația, astfel încât doar bărbații să fie considerați eligibili pentru a vota. Abia în 1934 femeile din Portugalia au (re)câștigat acest drept, în Brazilia acest lucru întâmplându-se în 1932, iar în România în 1938.

Maria de Lourdes Pintasilgo

Sursa foto: viacatarina.pt

Mai zăbovim pentru un moment în sfera politică și v-o prezentăm pe Maria de Lourdes Pintasilgo – prima și singura femeie prim-ministru al Portugaliei, în 1979. Și a doua în Europa, căci Margaret Thatcher, „Doamna de Fier a Regatului Unit”, i-a luat-o înainte cu numai două luni!

Aflată în fruntea guvernului portughez timp de șase luni, Maria de Lourdes Pintasilgo a avut un rol esențial în definitivarea sistemului universal de asigurări sociale. Cariera sa politică a continuat și în afara guvernului. A candidat la următoarele alegeri prezidențiale din 1986 și s-a clasat pe locul 4, o performanță foarte bună având în vedere că era candidat independent. Iar între 1987 și 1989 a fost deputată în Parlamentul European.

Rosa Mota

Sursa foto: Rádio Renascença

Rosa Mota este pentru portughezi ce este Nadia Comăneci pentru români – un simbol național!

Ea a rămas în istoria Portugaliei fiind prima femeie care a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 1988, organizate în Seul, la proba de maraton.

Dacă sunteți curioși, puteți urmări interviul în care Rosa Mota își descrie senzațiile din timpul acestui maraton istoric. În 10 ani de carieră sportivă, Rosa Mota a participat la 21 de maratoane și a câștigat 14 dintre ele!

Lista de mai sus nu este nici pe departe completă, căci sunt multe femei extraordinare care prin curajul și profesionalismul lor au influențat pozitiv societatea portugheză și au devenit modele demne de urmat și sursă de inspirație pentru noile generații.

Deocamdată ne luăm rămas-bun de la luna martie, dedicată femeilor și realizărilor lor din diferite domenii, și vă anunțăm că în aprilie vă așteptăm cu un nou proiect-surpriză! Fără să dăm prea multe din casă, vă putem spune că va fi în portugheză!

N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:

Așa că stați pe-aproape și urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!

Nu uitați să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale, pe care o primiți în căsuța poștală la începutul fiecărei luni.

Te-ar mai putea interesa

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL