Filipa de Lencastre, singura femeie de pe Padrão dos Descobrimentos
Nu degeaba se spune că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică. În cazul de față, Dona Filipa de Lencastre este femeia puternică din spatele unei întregi familii de bărbați iluștri! Această a doua dinastie portugheză, Dinastia de Avis, a contribuit la una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria țării: Epoca Marilor Descoperiri Geografice.
Filipa de Lencastre a fost o regină desăvârșită și un ambasador extrem de abil, care a reprezentat cu succes interesele portugheze pe lângă marile curți regale europene. Acest fapt a pus-o pe picior de egalitate cu alte 32 de personalități ilustrate pe Padrão dos Descobrimentos, un monument emblematic dedicat celor care au contribuit la extinderea influenței portugheze în lumea nouă.
Regina cu o educație remarcabilă
sursa foto: leme.pt
De origine nobiliară engleză, Filipa a ajuns pe teritoriul lusitan în 1387, la vârsta de 27 de ani. Când s-a căsătorit cu Dom João I era deja o femeie matură, frumoasă și foarte inteligentă. Avea o educație remarcabilă pentru o femeie din acea perioadă, fiind înconjurată încă din copilărie de profesori de știință, filosofie, poezie și teologie.
În Portugalia, Filipa a devenit o regină iubită și apreciată datorită conduitei sale ireproșabile. Nobila britanică a adus noi obiceiuri la curtea regală portugheză, mai ales în ceea ce privește regulile de igienă din timpul meselor.
În același timp, regina s-a înconjurat de personalități artistice și a menținut această atmosferă și în familie. Contrar cutumei vremii, Filipa de Lencastre s-a ocupat ea însăși de educația copiilor săi. A făcut o treabă extraordinară, căci această generație de prinți portughezi a rămas cunoscută în istorie drept Generația Ilustră (Ínclita Geração).
Ambasadoare iscusită
Din punct de vedere politic, Filipa de Lencastre era un sfătuitor de nădejde pentru Dom João I. Își exercita influența abil și reușea să își folosească relațiile de rudenie în interesul diplomatic al Portugaliei.
Spre exemplu, semnarea Tratatului de la Ayllón cu Castilia, în 1411, s-a datorat în mare măsură intervenției Filipei de Lencastre pe lângă sora sa, Dona Catarina, măritată cu regele castilian. Semnarea acestui tratat, ca urmare a Bătăliei de la Aljubarrota, a confirmat pacea dintre cele două regate și l-a recunoscut pe Dom João I drept rege al Portugaliei.
Singura femeie pe Padrão dos Descobrimentos
Și totuși de ce se află Filipa de Lencastre pe Monumentul Descoperirilor?
Faz sentido să fie acolo pentru că a fost printre primii monarhi care au îmbrățișat ideea expansiunii și lărgirii orizonturilor portugheze dincolo de continentul european.
Filipa de Lencastre a intuit problemele sociale și economice ale țării și a gândit o posibilă soluție: controlul comerțului cu mirodenii și expansiunea teritorială. Regina a avut un rol esențial în schițarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de expansiune de până atunci: cucerirea orașului-port Ceuta din Africa de Nord.
În teorie, acest lucru le-ar fi permis portughezilor să controleze Strâmtoarea Gibraltar și, în consecință, comerțul maritim. Infelizmente, regina-mamă n-a apucat să se bucure de victoria acestei expediții portugheze. A murit chiar înainte de plecarea regelui și a fiilor săi spre Ceuta.
Chiar dacă expediția de atunci nu a avut rezultatul scontat, a fost un important punct de plecare pentru eforturile de cunoaștere a lumii noi întreprinse de urmașii săi.
Să nu uităm și că Filipa de Lencastre le-a transmis copiilor săi educația aleasă pe care a dobândit-o și i-a îndrumat spre cunoaștere, explorare și știință în general. Deci o bună parte din succesul lor i se datorează ei.
Bărbații de pe Padrão dos Descobrimentos
sursa foto: Aline Dassel, Pixabay
Monumentul Descoperirilor a fost realizat în 1960 pentru comemorarea a 5 secole de la moartea lui Dom Henrique.
Caravela cu trei pânze ridicate în vânt îl are la proră pe Infante Dom Henrique (o Navegador – Navigatorul), care ține într-o mână macheta unei corăbii și în cealaltă o hartă. Dom Henrique se află la cârma caravelei-simbol datorită faptului că a înființat prima școală de navigație din Portugalia. Și, deși nu s-a aventurat el însuși la bordul caravelelor ce străbăteau Atlanticul, a finanțat numeroase expediții în care au fost descoperite arhipelagurile Azore, Canare și Golful Guineei.
Pe acest monument se află și exploratori, navigatori, cruciaţi, călugări şi cartografi care au contribuit, într-un fel sau altul, la fel ca Filipa de Lencastre, la expansiunea Portugaliei în perioada Marilor Descoperiri Geografice.
Printre cei mai cunoscuți se numără poetul Luís Vaz de Camões, Vasco da Gama – descoperitorul căii maritime spre India, Bartolomeu Dias – descoperitorul Capului Bunei Speranțe, Pedro Álvares Cabral – descoperitorul Braziliei, pictorul Nuno Gonçalves și alții. Puteți consulta lista completă cu cele 32 de personalități pe site-ul Padrão dos Descobrimentos.
Și ca să vedeți cât de importantă este Filipa de Lencastre în memoria portugheză, încheiem acest articol cu versurile poetului Fernando Pessoa dedicate reginei:
„Que enigma havia em teu seio
Que só génios concebia?
Que arcanjo teus sonhos veio
Velar, maternos, um dia?
Volve a nós teu rosto sério,
Princesa do Santo Gral,
Humano ventre do Império,
Madrinha de Portugal!”
Mensagem de Fernando Pessoa
N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:
Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.
Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!