Rap și hip-hop la feminin în lusofonie

03/12/2021 10:54 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Ritmurile muzicii rap și hip-hop se aud peste tot în lume în portugheza europeană, portugheza braziliană și creolă. Muzica este un spațiu cuprinzător și devine o modalitate de expresie din ce în ce mai căutată în rândul noilor generații de artiști.

sursa foto: glam-magazine.pt

Iar dacă până nu demult era un domeniu preponderent masculin astăzi vă prezentăm câteva dintre femeile care sfidează regulile nescrise ale industriei muzicale. Ele au devenit simboluri feminine într-o lume dominată de masculinitate și arată zilnic că nimic nu-i imposibil când talentul și curajul fac casă bună! Pe lângă versuri și ritmuri bine alese, aceste femei au și un impact social uriaș în comunitățile din care provin, dând tonul pentru generațiile viitoare.

Mynda Guevara

Mynda Guevara face parte din noua generație a rapului creol. Este, în prezent, una dintre puținele femei rapperi de origine africană care participă la principalele festivaluri de muzică din Portugalia.

Numele de scenă îi reflectă dorința de a revoluționa muzica, și nu orice gen muzical, ci rapul! S-a născut în cartierul Cova da Moura din Lisabona, dar are rădăcini capverdiene și le explorează din plin prin muzica sa.

În primul său album statement, Mudjer Na Rap, Mynda vorbește despre dificultățile pe care le întâmpină femeile care vor să intre în lumea rapului. Acest curaj și dorința de a schimba status quo-ul i-au deschis Myndei Guevara ușa spre circuitul hip-hop-ului portughez. De atunci, îmbină în mod firesc portugheza și creola în rimele sale puternice.

Chong Kwong

Vanessa Pires, sau Chong Kwong, pseudonimul sub care este cunoscută astăzi, se află pe lista scurtă a femeilor care au reușit să cucerească lumea rapului portughez.

Deși s-a născut în Portugalia, în Couva da Moura, și a locuit în cartierele Damaia, Buraca și Cacém, prin vene îi curg alte patru culturi: tatăl său e din Capul Verde, mama din Mozambic, o pereche de bunici din China și o alta din Timorul de Est. Fascinant, așa-i?

După o pauză de 7 ani în cariera artistică, timp în care a călătorit la origini, a locuit în Timorul de Est și a vizitat țările despre care a auzit povestindu-se în copilărie acasă, Chong Kwong își îmbrățișează diversitatea culturală și o integrează în muzica sa.

Eva Rap Diva

Își zice „fiică a hip-hop-ului tuga” (portughez) și se impune într-o lume artistică dominată de bărbați. A început să scrie primele rime pe când locuia în Portugalia, în Arrentela, și asculta artiști precum Black Company, Da Weasel sau Boss AC.

Deși în 2009 s-a mutat în Angola, Eva se simte acasă atât în Portugalia, cât și în Angola, Mozambic, Timorul de Est sau Brazilia. Muzica îi oferă această oportunitate extraordinară de a fi prezentă în toate țările lusofone!

Rimele sale sunt îndreptate împotriva nedreptăților, corupției și inegalității sociale. Se inspiră din viața și puterea celor doi idoli ai săi: mama și bunica. Celei din urmă i-a dedicat și albumul său Eva, care a avut un mare succes, mai întâi în Angola, iar în 2019 și în Portugalia.

Blaya

Karla Regina Francelino Rodrigues sau Blaya, s-a născut în Brazilia, dar locuiește în Portugalia de la vârsta de 2 luni. Cu toate acestea, mixul de sotaque (accent) în portugheză europeană și portugheză braziliană este foarte prezent în melodiile sale.

Blaya a devenit cunoscută încă de pe vremea când era vocea și dansatoarea grupului Buraka Som Sistema (2008-2016). Iar din 2018 s-a lansat în cariera solo și promovează prin muzica sa diversitatea și acceptarea propriului corp. Blaya vorbește deschis și fără perdea despre relații și sexualitate. De fapt, muzica sa este despre incluziune de orice fel. În acest sens, în videoclipul melodiei Primeira Batida a integrat în coregrafie și limbajul semnelor.

Apropo, cu siguranță ați auzit deja o versiune a melodiei sale de mega succes – Faz Gostoso – în interpretarea Madonnei în duet cu Anitta.

Capicua

Și-am lăsat pe final de departe cea mai populară cântăreață de muzică rap din Portugalia – Capicua.

Ana Matos Fernandes, Capicua, s-a lansat în lumea muzicală de mai bine de un deceniu! Crede cu tărie în puterea cuvântului scris și fredonat în catrene. Și dacă Amália este considerată regina muzicii fado, atunci Capicua poate fi numită regina rapului portughez, căci a reușit să se afirme acolo unde prea puține femei reușiseră înaintea ei.

Opera sa este influențată de poeți de expresie portugheză, precum Sophia de Mello Breyner Andresen, Chico Buarque și Sérgio Godinho.

În ultimul său album, Madrepérola, Capicua vorbește despre maternitate, despre lupta pentru libertate, pentru egalitate de gen și schimbări sociale. Povestește în rime cum e să fii femeie într-o lume a bărbaților și nu doar în muzică, ci în general în societate.

Fiecare dintre femeile de mai sus construiesc în prezent viitorul în care orice femeie poate fi și poate deveni ceea ce-și dorește.

Stați pe-aproape, căci vă pregătim și alte povești despre femei care au avut curajul să lupte, să se afirme în domeniile lor, să inspire și să nu renunțe, indiferent de greutățile întâmpinate.

Până atunci, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!

Te-ar mai putea interesa

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL