Dia Internacional da Mulher: 8 martie în Portugalia și țările din lusofonie
Ziua de 8 martie este, în fiecare an, un prilej numai bun să ne reamintim ce, cum și de ce sărbătorim această zi.
Știați că abia în 1977 Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția prin care 8 martie devenea ziua internațională a femeii? Celebrată astăzi în fel și chip în ţări din lumea întreagă, să nu uităm că această zi a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX. În America se sărbătorește pentru prima dată ziua internațională a femeii în 1909, la inițiativa Partidului Socialist. Iar pe continentul european această zi este marcată pentru prima dată în țări precum Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, în 1911.
Ce cereau femeile de atunci? Cam aceleași lucruri pe care le cer și urmașele lor un secol mai târziu: dreptul la muncă, dreptul la formare profesională, să nu mai fie discriminate în societate și la locul de muncă. Într-un cuvânt: egalitate.
Dacă în România în această zi se acordă o atenție deosebită calității de mamă, în Portugalia lucrurile stau diferit. Nu este neapărat sărbătoare, ci ocazie numai bună să ne reamintim că egalitatea este încă un obiectiv destul de îndepărtat.
Tendința actuală este ca Ziua Femeii să fie sărbătorită prin conștientizarea drumului parcurs în direcția egalității de gen, a micilor victorii și a marilor bătălii care încă urmează să fie purtate. Egalitatea de gen, egalitatea de șanse și egalitatea financiară sunt obiective greu de atins și de menținut. Dar asta nu înseamnă că sunt imposibile, não é?
Se as mulheres param, o mundo para!
sursa foto: brasilescola.uol.com.br
În Portugalia ziua femeii este o zi la fel de importantă ca în România, dar este sărbătorită diferit. Accentul se pune mai degrabă pe componenta civică a zilei și nu prea se oferă mici atenții sau cadouri.
În schimb, ziua femeii este sărbătorită prin evenimente culturale, expoziții, concerte, proiecții de filme, documentare, piese de teatru etc. Nu lipsesc nici întâlnirile literare, conferințe de tot felul și marșurile. Exatamente! Sunt organizate evenimente de acest fel atât în capitală, cât și în alte orașe din țară.
De asemenea, există o serie de organizații care militează activ pentru drepturile femeilor. Una dintre aceste organizații se numește Rede 8 de Março (Rețeaua 8 Martie), care cuprinde sindicate din întreaga țară.
În 2020, această mișcare a organizat o grevă generală a femeilor pentru a atrage atenția asupra condițiilor precare în care se află femeile în secolul XXI. Motto-ul mișcării a fost „se as mulheres param, o mundo para!” (Dacă se opresc femeile, lumea se oprește!). Câteva cifre interesante despre situația femeilor din Portugalia găsiți în studiul “As mulheres em Portugal, hoje” al Fundației Francisco Manuel dos Santos (FFMS).
Anul acesta, 8 martie va fi sărbătorit altfel, online, dar cu la fel de multe și interesante evenimente culturale. Dacă vreți să asistați la concerte, piese de teatru, filme și discuții în portugheză, Time Out Lisboa a pregătit o listă cu evenimente numai bune pentru un început de săptămână diferit!
Ziua națională a femeii în lusofonie
sursa foto: viajarpelomundo.com
Apropo, nu în toate țările din lusofonie se sărbătorește 8 martie. De fapt, pe lângă ziua internațională a femeii, țările din comunitatea CPLP (Comunidade dos Países de Língua Portuguesa) au și câte o zi națională a femeii. Această zi este de obicei un omagiu adus femeilor care au avut un rol esențial în lupta pentru dobândirea independenței.
De exemplu, în Timorul de Est, Dia Nacional da Mulher se serbează pe 3 noiembrie. Această dată a fost aleasă în cinstea eroinei Maria Tapó care și-a pierdut viața în războiul de independență în 1975.
În onoarea eroinei Titina Silá a fost aleasă ziua de 30 ianuarie pentru sărbătorirea Dia da Mulher Guineense (Guineea-Bissau).
Ziua femeii din Cabo Verde este sărbătorită pe 27 martie și coincide cu aniversarea Organizației Femeilor din Cabo Verde.
Pe 7 aprilie este sărbătorită Dia da Mulher Moçambicana, în cinstea eroinei și militantei pentru drepturile omului, Josina Machel.
Ziua femeii angoleze este sărbătorită pe 2 martie, onorând astfel viața Deolindei Rodrigues, Langidila, supranumită și „mama revoluției”.
Pe 19 septembrie se serbează Dia da Mulher São-Tomense. Zi în care, în 1974, femeile din São Tomé și Príncipe au ieșit în număr mare pe străzile capitalei, cerând guvernului colonial independența.
Altfel spus, fie ea ziua internațională sau națională a femeii, această zi este și trebuie să fie despre prețuirea eroinelor din viața noastră!
N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:
Dacă v-a plăcut articolul și vreți să fiți la curent cu noutățile din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale vă invităm să vă abonați la newsletter-ul Fala Português!
Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!