Sant’Anna și Viúva Lamego, ultimele fabrici tradiționale de azulejos

01/22/2021 5:31 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

În Portugalia încă mai există câteva fabrici de azulejos care produc celebrele plăci de ceramică decorată folosind tehnici tradiționale din secolul XVIII. Desenele de pe azulejos sunt încă pictate manual, așa că meșterii casei sunt extrem de prețuiți. Infelizmente, puțini au mai rămas din vechea gardă, iar noile generații preferă să se îndrepte către tehnici inovatoare. Mulți dau uitării că măiestria lucrului manual transformă o simplă placă de faianță într-un azulejo.

Astăzi vă prezentăm povestea a două dintre fabricile de azulejo care au supraviețuit vremurilor potrivnice timp de mai bine de 280 de ani de la fondare. Ba mai mult, au folosit acest timp pentru a promova folosirea azulejo atât în design-ul locuințelor și spațiilor publice, cât și în lucrări artistice extrem de valoroase.

Care e secretul succesului Sant’Anna și Viúva Lamego? Cele două fabrici au rămas fidele esenței azulejo. Printre cele mai importante atuuri în acest domeniu se pare că se numără măiestria meșterilor și a pictorilor și, desigur, calitatea argilei folosite.

Fábrica Sant’Anna

sursa foto: designadvisor.pt

Cea mai veche din oraș este fabrica Sant’Anna. În 1741, anul deschiderii, era un mic atelier de olărie situat pe strada Sant’Anna à Lapa. A început să fabrice azulejos abia după cutremurul din 1755, când mare parte din clădirile capitalei, distruse de cutremur, flăcări și tsunami, au trebuit reconstruite din temelie. Așa au început azulejos să fie utilizate la scară largă, devenind în scurt timp materialul-minune pentru noile clădiri de locuințe din Lisabona și nu numai.

Începând cu anii ‘30, fabrica Sant’Anna și-a mutat atelierul și producția în cartierul Belém, unde funcționează și astăzi. Curioșii se pot înscrie pentru a vizita atelierul și pot participa și la diverse workshop-uri de pictură și realizare de azulejo de la A la Z. Partea foarte simpatică a acestui workshop este că produsul final la care ați lucrat, după coacere și smălțuire, vă este făcut cadou. Așa că, întorși acasă, vă puteți lăuda prietenilor cu un azulejo realizat chiar de voi în capitala mondială a azulejos – Lisabona!

Sant’Anna produce, în medie, cam 30.000 de azulejos pe lună. De la prepararea lutului, la pictura plăcii de faianță, aproape toate procesele urmează întocmai pașii și tehnicile de acum 200-300 de ani. Singurul lucru la care au renunțat între timp este cuptorul cu lemne. În rest, puteți fi siguri că oricare azulejo care iese pe poarta Sant’Anna este ca cel folosit de Marquês de Pombal la reconstrucția Lisabonei.

Datorită artizanilor de la fabrica Sant’Anna, os azulejos portugueses ajung astăzi peste tot în lume, căci peste 80% din producție merge către export. Cu așa faimă globală nici nu e de mirare că diverse personalități aleg chiar această fabrică din Portugalia pentru a-și realiza visul faianțat. Apropo, unul dintre clienții fideli ai fabricii Sant’Anna este chiar fostul președinte american Bill Clinton.

Fábrica Viúva Lamego

O altă fabrică de azulejos foarte bine cunoscută astăzi în lumea artistică este Viúva Lamego. La fel ca și în cazul Sant’Anna, acest atelier de olărie fondat în 1849 folosea argila roșie pentru producerea obiectelor necesare în gospodărie. Denumirea originală era de fapt Fábrica de António Costa Lamego. Acest lucru s-a schimbat odată cu moartea proprietarului în 1876, când văduva acestuia, a viúva Lamego, a preluat conducerea afacerii.

Fațada fabricii construite între 1849-1865 în zona Intendente din Lisabona este un model exemplar de folosire a azulejo în publicitate. Chiar de la bun început azulejos fabricate la Viúva Lamego au fost intrinsec asociate artei datorită directorului său artistic – Luís António Ferreira, cunoscut în cercurile artistice drept Ferreira das Tabuletas.

Multe dintre panourile de azulejo fabricate la Viúva Lamego se află astăzi la Museu Nacional do Azulejo, iar pe celelalte le puteți admira oriunde prin oraș. Fie că vorbim de stațiile de metrou ce poartă semnătura artistei Maria Keil, fie că ne uităm la diverse fațade ale clădirilor sau la monumente create pentru comemorarea artiștilor portughezi, toate reprezintă colaborări minunate între industria azulejos și artiști recunoscuți internațional.

Clădirea din Largo do Intendente, îmbrăcată în azulejos pictate de Ferreira das Tabuletas, funcționează doar ca magazin, de când producția fabricii a fost mutată în Sintra. Puteți intra să admirați creațiile fabricii și puteți cumpăra de aici pequenas lembranças (suveniruri). Prețurile variază între 15 și 30 de euro pentru o plăcuță de azulejo și zeci sau chiar sute de mii pentru panourile de azulejos create pe comandă.

Vă mai amintiți de artista portugheză Joana Vasconcelos? Ei bine, și ea folosește în mod frecvent azulejos de la Viúva Lamego în creațiile sale. Trafaria Praia, barca transformată în pavilionul portughez pentru Bienala de la Veneția din 2013, a fost îmbrăcată în azulejos clasice albe și albastre marca Viúva Lamego. Creațiile Caleidoscope și Tetris conțin și ele câteva azulejos de la aceeași fabrică. Puteți afla mai multe despre operele artistei în articolul Joana Vasconcelos în Țara Minunilor: artă contemporană și tradiție portugheză.

Să nu credeți că doar două au fost fabricile care au contribuit la decorarea cu azulejos a Portugaliei și a multor orașe de pe întreg globul. Nicidecum! Doar că din sutele deschise la acea vreme, doar cele două de mai sus au funcționat neîntrerupt și încă mai produc azulejos.

În Lisabona au mai funcționat Real Fábrica de Louça ao Rato, Fábrica de Cerâmica Constância și Cerâmica Lusitânia. Chiar dacă toate au dispărut între timp, ele au lăsat diverse vestigii arhitecturale prin oraș. De exemplu, din fabrica Cerâmica Lusitânia a mai rămas doar hornul (o antigo chaminé), integrat astăzi în grădina băncii Caixa Geral de Depositos, pe care o puteți vizita oricând. De altfel, întreg cartierul Estrela de Ouro (Graça) este un muzeu în aer liber cu azulejos fabricate anume la Cerâmica Lusitânia.

Acum că știți care sunt cele mai cunoscute unități de producție de azulejos din Portugalia, vreți să aflați de unde puteți cumpăra o plăcuță de azulejo?

În primul rând, vă recomandăm să aruncați un ochi în magazinele celor două fabrici și în cel de la Museu Nacional do Azulejo. Magazinul Viúva Lamego se află în Largo do Intendente, iar Sant’Anna are un magazin unde se află fabrica, pe Calçada da Boa Hora, și unul pe Rua do Alecrim.

În al doilea rând, puteți vizita Solar Antiques, un anticariat extrem de ofertant sau magazinul specializat Cortiço e Netos, unde găsiți azulejos din colecții vechi și foarte vechi, dar și noutăți de tot felul. Și cireașa de pe tort: chiar lângă Miradouro Santa Luzia se află atelierul XVIII Azulejo & Faiança, unde îi puteți prinde în flagrant pe meșteri în timp ce lucrează la restaurarea sau pictarea azulejos. Așa-i că v-am făcut curioși?

N-ai chef de lectură? Încearcă varianta audio:

Dacă v-a plăcut articolul și doriți să fiți la curent cu noutățile din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale vă invităm să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! 

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze! Até breve!

Te-ar mai putea interesa

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL