O Natal em Portugal. Tradiții și bunătăți de Crăciun
Boas festas e Feliz Natal! Sperăm că ați făcut față cu brio preparatelor tradiționale de la masa de sărbători. Acum că „pericolul” a trecut, vă invităm să aflați care sunt os costumes (obiceiurile) specifice acestei perioade și cu ce se delectează portughezii de Crăciun.
A árvore de Natal
Sursa foto: Luís Duarte/Publico.pt
Povestea primului pom împodobit de Crăciun în Portugalia datează de prin 1839.
D. Fernando II, soțul reginei D. Maria II, a fost primul monarh care a introdus acest obicei în Portugalia și a semnat prima felicitare de Boas Festas, care astăzi se află în colecția reginei Victoria a Angliei.
O Pinheiro da Pena, pinul împodobit cu lumânări, fructe, jucării și nuci pictate, a fost reconstituit conform schițelor regelui și expus în Palácio Nacional da Pena din Sintra. Tot D. Fernando II avea obiceiul să se costumeze în São Nicolau și să ofere daruri copiilor din palat.
Hoje em dia, o Pai Natal este cel care aduce darurile, dar numai dacă ați fost cuminți! Iar în ultimii ani, schimbul de cadouri se face în seara de 24 decembrie, după masa festivă în familie.
A consoada
Surse foto: vidaativa.pt; quilometrosquecontam.com
Că tot am ajuns unde ne-am propus, adică la masa festivă, să știți că mâncărurile de la masa de sărbătoare variază în funcție de zona geografică. Normalmente familiile se adună în jurul mesei în seara de 24 decembrie. Această cină se numește consoada și este masa care încheie perioada de post de dinaintea Crăciunului. Conform unui obicei portughez mai vechi, pentru a-i comemora pe cei trecuți în neființă, farfuriile și resturile de mâncare erau lăsate pe masă peste noapte. În zilele noastre însă, acest obicei a cam fost dat uitării, iar consoada este asociată doar cu cina de Crăciun și cu schimbul tradițional de cadouri între membrii familiei.
Ce mănâncă portughezii de Crăciun? Din toate câte puțin, dar mai ales o bacalhau – peștele-vedetă pe care-l gătesc în atâtea feluri câte zile are anul. De Crăciun, o bacalhau (codul) se pregătește cozido (fiert) și este însoțit de cartofi fierți, morcovi, varză și ouă.
Sunt familii în care această rețetă clasică este înlocuită de bacalhau com natas (cod cu cartofi și smântână la cuptor) sau arroz de pato (orez cu piept de rață și cârnați). În funcție de regiune, în loc de bacalhau pe masa de sărbătoare se mai poate regăsi o polvo (caracatița), o frango assado (puiul la rotisor), o peru recheado (curcanul umplut la cuptor) sau o cabrito assado (friptura de miel).
La capitolul sobremesas de Natal, o bolo-rei și o bolo-rainha sunt cele două variante de cozonac portughez nelipsite în această perioadă. O bolo-rei este făcut dintr-un aluat fraged în care se adaugă stafide, coajă de portocală, semințe de pin, iar pe exterior este acoperit de fructe confiate, nuci și alune. Prăjitura are formă rotundă, similară unei coroane, iar fructele colorate de pe exterior arată ca niște pietre prețioase. O bolo-rainha, în schimb, are mai multe nuci, alune și migdale, dar nu conține deloc fructe confiate.
Surse foto: vortexmag.net; pingodoce.pt; teleculinaria.pt
Pe masa de Crăciun se mai regăsesc și os fritos tradicionais (dulciuri prăjite în ulei). Aici putem menționa as filhós/as filhoses (un fel gogoși cu zahăr și scorțișoară), os sonhos (gogoși din aluat similar cu cel din care se prepară profiterol), și as rabanadas (frigănele).
O presépio de Natal
Sursa foto: premiumtours.pt
Una dintre cele mai vechi tradiții de Crăciun pe care mulți portughezi încă o mai practică este realizarea unui presépio – a cena da Natividade. Acesta este așezat lângă bradul de Crăciun și recreează scena nașterii lui Menino Jesus. De obicei, o presépio conține figurinele lui Iosif, Maria și Iisus, a celor trei magi de la Răsărit, a animalelor din grajd și a îngerilor. Cel mai adesea veți putea vedea os presépios la biserică sau în vitrinele magazinelor, însă mai sunt persoane care-l fac și acasă.
A missa do galo
Obiceiurile religioase au un rol aparte în Portugalia întrucât aproape 80% dintre portughezi sunt romano-catolici. În noaptea de 24 spre 25 decembrie se oficiază a missa do galo – liturghia de Crăciun. Numele acesteia vine de la o legendă potrivit căreia, în această noapte, cântecul puternic al unui cocoș ar fi anunțat nașterea lui Menino Jesus. Dacă în trecut toată familia mergea la biserică după consoada, pentru a participa la missa do galo, astăzi această liturghie este transmisă și la televizor.
As fogueiras
Surse foto: Joshua Newton, Gabe Pierce, unsplash
Să știți totuși că tradițiile religioase conviețuiesc în tihnă cu cele de origine păgână. De exemplu, în anumite regiuni din nordul Portugaliei, în special în regiunile Trás-os-Montes și Vila Real, se obișnuiește aprinderea unor fogueiras/murras (focuri de tabără). Atfel, după consoada oamenii se adună în jurul focului amplasat de obicei în centrul localității și mai apoi se îndreaptă către biserică pentru a participa la missa do galo.
Outras curiosidades
A noite de passagem de ano
Surse foto: Erda Estremera, Rodion Kutsaev, unsplash
În ceea ce privește anul nou, și portughezii au câteva superstiții, care cred că le aduc noroc. Sunt ceva mai diferite decât cele de pe meleagurile mioritice, dar nu-i bai, vi le spunem îndată, să le știți dacă vă aflați de Revelion în Portugalia.
Numărătoarea inversă începe cu obiceiul de a mânca 12 passas (stafide). La fiecare stafidă mâncată îți pui câte-o dorință, una pentru fiecare lună din noul an. În noaptea dintre ani, în Portugalia se poartă haine de culoare neagră, spre deosebire de Brazilia, unde toată lumea se îmbracă în alb. Și încă ceva: aparent lenjeria purtată de Revelion trebuie să fie de culoare albastră, nu roșie, așa cum se obișnuiește pe la noi. Să nu uitați să aveți și o bancnotă în buzunar, ca să vă aducă belșug în noul an!
Iar pe 1 ianuarie, plajele sunt vedetele! Acolo merg atât curajoșii care se aruncă-n ocean pentru prima baie din an, cât și spectatorii curioși.
As Janeiras
Au și portughezii colindele lor, care se numesc as janeiras. Aceste cântece marchează începutul noului an și de obicei se cântă între 1-6 ianuarie (janeiro em português). Colindătorii, de obicei adulți, primesc de la gazde mere, castane, nuci și dulciuri. Iar pe 6 ianuarie – Dia de Reis (Ziua Regilor Magi) – se interpretează os Cantares dos Reis. Și cu asta se încheie a época natalícia în Portugalia.
Dacă v-a plăcut articolul despre tradițiile portugheze de Crăciun și vreți să primiți lunar inspirație și recomandări de la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter.
Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!
Desejamos a todos um Excelente Ano Novo! Até breve!