Ce mai citim? 8 titluri portugheze traduse în română, recomandate de studenții FLLS
Cine zice că tinerii din ziua de azi nu mai citesc să-și reconsidere părerea rapidinho! Avem dovezi că nu e deloc așa, mai ales în rândul studenților Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS), care au făcut în acest an practica profesională la Fala Português. I-am întrebat ce cărți recomandă, dintre autorii portughezi, claro, și iată bunătate de listă de lectură!
Înainte de a trece la recomandările propriu-zise, vă mai dezvăluim că mulți dintre cursanții noștri încep să învețe limba portugheză tocmai pentru a-l putea citi pe José Saramago în original. Să știți însă că până acolo drumul e pavat cu determinare și multă muncă. Dar nu-i bai, până una-alta, vă puteți face încălzirea cu traducerile cărților lui în limba română.
Așadar, mai jos găsiți câteva recomandări oferite cu generozitate de către studenții FLLS la secția Filologie, specializarea portugheză.
„Eseu despre orbire” de José Saramago
(Editura Polirom, 2013, Colecție Top 10+, Traducere de Mioara Caragea)
„Eseu despre orbire”, publicată în anul 1995, este una dintre cele mai cunoscute opere ale autorului portughez José Saramago. Romanul prezintă orbirea succesivă a întregii populații de pe planetă și arată o degradare morală generalizată. Toți cei afectați de „răul alb”, așa cum este numită orbirea, sunt izolați în incinta unui sanatoriu. Oamenii se întorc la instinctele primare și folosesc cele mai josnice mijloace pentru a supraviețui. „Iadul pe pământ” în această operă a lui Saramago este alb și dezumanizant. Povestea este una foarte captivantă și am fost plăcut impresionat de particularitățile de redactare ale lui José Saramago.
Recomandare de Cristian Valentin Vieru, anul II, FLLS.
„Intermitențele mortii” de José Saramago
(Editura Polirom, 2013, Colecție Top 10+, Traducere de Georgiana Bărbulescu)
„A doua zi nu a murit nimeni” – așa începe și se termină romanul lui Saramago în care Moartea este personajul principal. După o lungă perioadă de șomaj, Moartea hotărăște să-și reia activitatea. O scrisoare violet anunță că toți cei blocați în prezent vor muri la miezul nopții. Moartea hotărăște să livreze personal una dintre scrisorile violet și… în acest moment Moartea se îndrăgostește. Dacă v-ați întrebat vreodată cum ar arăta lumea dacă de mâine nu ar mai muri nimeni, lectura acestei cărți va fi revelatoare.
Recomandare de Lavinia Vasile, anul II, FLLS.
Este un roman care nu seamănă cu niciun altul pe care l-am citit. Moartea vrea să dea o lecție umanității și îi lasă pe toți să trăiască veșnic. La început, toată lumea este fericită, pe parcurs însă oamenii sunt cuprinși de frică, nesiguranță și neliniște. Viața veșnică se dovedește a fi mai grea decât s-ar fi așteptat. În final, totuși, Moartea este cea care primește în dar lecția iubirii și simte pe propria-i piele sentimentele umane pe care până nu demult le disprețuia.
Recomadare de Mădălina Petruța Marin, anul II, FLLS.
„Teoria generală a uitării” de José Eduardo Agualusa
(Editura Polirom, 2018, Colecție Biblioteca Polirom Actual, Traducere de Simina Popa)
Lectura acestei cărți a fost pentru mine ca rezolvarea unui puzzle. Ludovica se zidește în propriul apartament, trăind acolo, neștiută de nimeni, timp de 30 de ani. În tot acest timp afară se desfășoară razboiul civil din Angola, fostă colonie portugheză până în anul 1975. Ludovica citește toate cărție din casă, ține un jurnal și desenează în cărbune pereții apartamentului. Ce să tot faci timp 30 de ani?!… Finalul cărții este unul neașteptat, palpitant și clarificator.
Recomandare de Denisa Ioana Caraveteanu, anul II, FLLS.
„Banca de rezerve” de Rui Zink
(Editura Curtea Veche, 2009, Colecția Byblos, Traducere de Anca Milu-Vaidesegan)
Dacă ar fi să condensăm această carte într-o propoziție, cred că ar arăta cam așa: neatenție, grabă, accident, moarte și viața celor care rămân pe banca de rezerve. Paolo Gomes este comentator sportiv, fiind distras de zgomotul motorului mașinii sale, pornește din parcarea stadionului fără să se asigure. Tiago, băiețelul lovit chiar sub ochii bunicului său, nu supraviețuiește accidentului. Deși poate părea o poveste ca oricare alta, această înlănțuire de întâmplări surprinde viața în mișcare și-i dă un alt înțeles. Surprinde cât de importantă este apariția și dispariția și durerea care rămâne… pe banca de rezerve.
Recomandare de Diana Georgiana Mereuță, anul II, FLLS.
„Cititorul din peșteră” de Rui Zink
(Editura Humanitas Fiction, 2013, Colecția Raftul Denisei, Traducere de Micaela Ghițescu)
Te-ai întrebat vreodată dacă un monstru ar putea citi și dacă da, care ar fi cărțile sale preferate? Un băiat de 13-14 ani ajunge din întâmplare pe corabia piraților ce pleacă în căutarea unui monstru mitic numit Anibalector. O nemiloasă furtună îl aruncă pe micul nostru navigator pe insula locuită de cititorul din peșteră. Băiatul confuz și monstrul singuratic se împrietenesc prin intermediul lecturii. Marea provocare o reprezintă întoarcerea la viața de dinainte de cunoașterea cititorului din peșteră.
Recomandare de Alexandra Dobre, anul II, FLLS.
„Instalarea Fricii” de Rui Zink
(Editura Humanitas Fiction, 2015, Colecția Raftul Denisei, Traducere de Micaela Ghițescu)
Într-o zi, la ușa unei femei bat doi bărbați și îi spun acesteia că sunt responsabili cu „instalarea fricii”. Instalarea fricii este în această carte un proces cât se poate de comun și real. Are responsabili de proiect și se lasă cu repercursiuni grave pentru cei care nu sunt de acord cu instalarea ei. Mi-a plăcut cartea pentru că pe parcursul paginilor sale am simțit și eu toate stările prin care a trecut personajul feminin. Am putut simți suspansul până la ultimul cuvânt din această carte.
Recomandare de Ramona Dobre, anul II, FLLS.
„Veranda cu Frangipani” de Mia Couto
(Editura Art, 2008, Colecția Desenul din covor, Traducere de Mioara Caragea)
„Sunt mort” – așa începe romanul „Veranda cu Frangipani” a scriitorului mozambican Mia Couto. Ermelindo Mucanga este un xipoco – o fantasmă, un suflet ce nu a trecut în tărâmul de dincolo. Romanul este marcat de tradițiile africane și pe alocuri poate părea un roman polițist. Acțiunea este foarte captivantă și ne dezvăluie câte ceva din istoria și cultura Mozambicului.
Recomandare de Nicoleta Dobre, anul II, FLLS.
„Apă vie” de Clarice Lispector
(Editura Univers, 2016, Colecția Globus, Traducere de Dan Munteanu Colan)
„Apa vie” este o carte de meditație în care autoarea descrie procesul creației literare. În paginile acestei cărți Clarice Lispector ne invită să descoperim sensul chiar și mai ales în lipsa lui. Inventează propria realitate și ne arată că nu se teme să trăiască în necunoscut, refuzând limitele stabilite de societate. În aceste pagini vom regăsi și ideile sale despre temporalitate și cum se raportează ea însăși la acest concept. Cartea pare că a fost scrisă toată dintr-o răsuflare și se citește la fel de curgător ca apa vie!
Recomandare de Adina Nuțu, anul II, FLLS.
Sperăm că v-au plăcut recomandările studenților și veți da curs invitației lor la lectură!
P.S. Pentru 2021 pregătim o surpriză pentru pasionații de literatură! Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, unde vom dezvălui în curând planurile pentru noul an!
Până atunci, vă puteți abona la newsletter, ca să primiți în cutia poștală cadoul nostru de Crăciun! Até breve!