Óbidos, orășelul romantic oferit zestre reginelor din Portugalia
Óbidos este un orășel pitoresc înconjurat de ziduri medievale care se află la doar o oră distanță de Lisabona. Cetatea Óbidos a fost cucerită de la mauri de către trupele lui Dom Afonso Henriques în 1148 și a făcut parte din zestrea tuturor reginelor din Portugalia până în anul 1834. Locul este extraordinar de frumos și se zice că ar fi printre cele mai romantice orășele ale Portugaliei.
Óbidos mai este cunoscut și sub denumirea Vila das Rainhas – Orașul Reginelor, pentru că a fost oferit cadou de nuntă de către Dom Dinis pentru Rainha Santa Isabel.
În acest orășel au fost construite câteva biserici de o frumusețe extraordinară, printre care Igreja de Santa Maria, Igreja da Misericórdia de Óbidos, Igreja de São Tiago/Santiago (transformată în librărie), Capela de Nossa Senhora de Monserrate, Capela de São Martinho, Igreja de São Pedro și Igreja de São João Baptista.
Fiecare biserică este deosebită în felul său și toate sunt bijuterii arhitecturale și artistice de o valoare inestimabilă.
Astăzi, Óbidos este prin excelență o destinație turistică, în primul rând datorită frumuseții locului, dar și a multiplelor evenimente culturale organizate între zidurile cetății, cum ar fi Târgul de Crăciun, Festivalul Internațional al Ciocolatei (organizat în februarie-martie), Târgul Medieval ce se desfășoară vara și FOLIO – Festivalul Internațional de Literatură, organizat aici din 2015.
De altfel, cu siguranță ați auzit de Óbidos și datorită Ginjinha – faimosul lichior din vișine care a fost inventat la barul Ibn Errik Rex (Bar Reis Nobre). Localul se află în familie de trei generații deja și aici a fost inventată această băutură delicioasă (asemănătoare cu vișinata românească), care este servită uneori în păhărele de ciocolată.
Cum vânzările magazinului de antichități ce-i aparținea lui José Montez nu mergeau prea bine, acesta a început să vândă localnicilor lichiorul de vișine din producția proprie. Pentru o perioadă, localul a avut dublă funcționalitate, de magazin și de bar, iar din 1975, când António Tavares Nobre a cumpărat spațiul, a rămas doar Barul Ibn Errik Rex – locul unde a luat naștere ginjinha. Interiorul barului arată într-un mare fel, fiind decorat cu diverse obiecte de anticariat, sticle și muraluri. Abia după 1990, ginja a devenit o băutură populară și în alte zone ale Portugaliei.
Puteți să petreceți ore în șir rătăcind pe străduțele înguste și pitorești din Óbidos. Puteți să începeți cu Rua Direita, unde veți găsi unele dintre cele mai simpatice magazine de suveniruri, patiserii, baruri, restaurante și librării atipice.
Fiecare colțișor este îngrijit până-n cele mai mici detalii. Ușile și ferestrele căsuțelor albe sunt ornamentate cu brâuri albastre sau galbene și sunt înconjurate de Bougainvillea (floarea de hârtie) de diverse culori: roz, vișiniu, portocaliu, alb sau de plante urcătoare care acaparează colțurile clădirilor de parcă încearcă să recucerească zidurile cetății.
Brutăria Capinha D’Óbidos este ideală pentru un prim popas, căci aici veți găsi produse de patiserie proaspăt scoase din cuptor. Rețetele tradiționale de peste 135 de ani au fost transmise din generație în generație și, chiar și astăzi, toate produsele sunt încă frământate manual și coapte în cuptor cu lemne. Una dintre specialitățile casei este tortul miresei, dar puteți degusta și diverse sortimente de pâine (cu miere și măsline sau cartofi dulci), un tort demențial de ciocolată, prăjiturele, biscuiți cu miere și lămâie și altele.
După ce ați explorat străduțele din oraș, să vă îndreptați negreșit spre castel. În timp ce interiorul a fost transformat într-un hotel, exteriorul încă arată ca un castel medieval, cu turnurile sale proeminente și zidurile de piatră. Aici, între zidurile castelului, se organizează diverse festivaluri și târguri care atrag anual zeci de mii de turiști în atmosfera de cetate medievală.
O experiență foarte interesantă este și plimbarea de-a lungul zidurilor care înconjoară întregul oraș. Puteți urca pe ziduri chiar la intrarea în orășel, la Porta da Vila sau prin castel. Plimbarea durează aproximativ 45 de minute, cu tot cu pauzele pentru admirat priveliștea și fotografiat fiecare colțișor de la înălțimea zidului.
Marele regret în Óbidos e că nu poți mânca de atâtea ori pe zi câte restaurante sunt! Însă nu vă faceți griji, oriunde veți alege să vă potoliți foamea, veți avea parte de o experiență culinară extraordinară. Vă lăsăm în compania unor imagini de la restaurantul Pretensioso, un loc deosebit, cu o grădină frumoasă tare și mâncare delicioasă!
Óbidos espera por si! Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați mai multe despre cultura lusofonă și evenimentele Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter, să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook! Até à próxima!