O Prémio Valmor – cel mai important premiu de arhitectură din Portugalia
Ușor-ușor damos um passeio virtual, ne plimbăm prin toate artele și vă prezentăm în rubrica Hai hui prin oraș crâmpeie din bogăția culturală lusofonă.
De această dată, ne oprim la arhitectura Lisabonei și la minunatele sale clădiri, distinse cu unul dintre cele mai prestigioase premii portugheze în domeniul arhitecturii: Premiul Valmor. Distincția recunoaște și recompensează calitatea arhitecturală a clădirilor construite în capitala Portugaliei încă din 1898!
Acest premiu a fost creat din dorința și prin testamentul lăsat de cel de-al doilea Visconde de Valmor, Fausto de Queirós Guedes. Vicontele de Valmor era un magnat, colecționar de artă și diplomat portughez, membru al Partidului Progresist, care a moștenit acest titlu nobiliar și toată averea unchiului său, José Isidoro Guedes. Ca diplomat, Fausto de Queirós Guedes a lucrat în ambasadele din Roma, Madrid, Rio de Janeiro și Viena și a avut diverse funcții în Ministerul de Externe, fiind pretutindeni un promotor înflăcărat al culturii portugheze.
Prin dispozițiile sale testamentare din 1898 a fost instituit acest premiu anual, pentru autorul celei mai bine construite clădiri din metropola portugheză. Tot el a creat și o bursă de studiu pentru a trimite tinerii artiști portughezi la cele mai bune școli din străinătate. Un adevărat vizionar, Vicontele de Valmor și-a dorit să transforme Lisabona în una dintre cele mai frumoase capitale europene. Și a și reușit, nu-i așa?
O Prémio Valmor a fost oferit pentru prima dată în 1902 și, în scurt timp, a devenit cel mai prestigios premiu în domeniul arhitecturii din capitala Portugaliei.
Așadar, prima clădire din Lisabona care a primit această distincție este Palácio Lima Mayer, care se află la intersecția Avenida da Liberdade cu Rua do Salitre. Clădirea găzduiește în prezent Ambasada Spaniei în Portugalia.
Curios lucru, în 1906, premiul a ajuns chiar la descendenții familiei care l-a instituit. Palacete Viscondes de Valmor (Avenida da República 38) a fost proiectat de către arhitectul Miguel Ventura Terra. Palatul a fost construit între 1905 și 1906 cu destinația de locuință pentru văduva Vicontelui de Valmor, Josefina Clarisse Duprat de Oliveira. Clădirea a aparținut mulți ani ao Clube dos Empresários, astăzi fiind hotel.
În cei 118 ani de acordare a premiului, au fost și ani în care juriul nu a considerat nicio clădire demnă de această distincție și prin urmare nu l-a acordat. Chiar și așa, tot ar fi vreo 100 de clădiri premiate răspândite pe cele 7 coline ale Lisabonei. Multe dintre ele au rezistat cu demnitate timpurilor și se mențin țanțoșe, afișând pe fațadă distincția, aidoma generalilor care se mândresc cu decorațiile din război.
Cu siguranță le veți remarca atunci când vă veți plimba pe Avenida da Liberdade, Rua Alexandre Herculano, Rua Braancamp, Avenida da República, Avenida Fontes Pereira de Melo, Avenida 5 de Outubro și multe alte artere ale Capitalei.
Nu putem vorbi de Premiul Valmor fără să amintim și de unii dintre cei mai importanți arhitecți din prima jumătate a secolului XX în Portugalia. Să începem cu Porfírio Pardal Monteiro. Acestui arhitect i s-a oferit premiul Valmor de 5 ori: în 1923, 1928, 1929, 1938 și 1940. Printre clădirile proiectate de Pardal Monteiro se numără Palacete Vale Flor (a fost demolat aproape în totalitate, dar în bucata salvată se află sediul Ambasadei Ungariei în Portugalia), clădirea ziarului Diário de Notícias, clădirea bisericii Nossa Senhora do Rosário de Fátima, un imobil situat pe Avenida da República 49 și unul pe Avenida 5 de Outubro 215.
Un alt arhitect important a fost Manuel Joaquim Norte Júnior, care a luat și el tot 5 Premii Valmor și a mai primit încă două mențiuni de onoare. El este cel care a proiectat Pensão Tivoli/Lis Hotel. Astăzi aici se află Forum Tivoli, iar din clădirea originală a rămas doar fațada integrată în complexul Tivoli de pe Avenida da Liberdade.
Tot lui îi aparțin proiectele Villa Sousa și Casa Malhoa, precum și a unor clădiri de pe Avenida da Liberdade 206-218, Avenida da República 36, Avenida Fontes Pereira do Melo 28 sau Praça Duque de Saldanha 12.
Pe de-o parte, o Prémio Valmor recunoaște calitatea arhitecturală și artistică a clădirilor, iar pe de altă parte, are și o componentă financiară. Premiul se împarte în mod egal între proprietarul clădirii și arhitectul care a conceput proiectul. Deși inițial acest premiu era acordat doar clădirilor rezidențiale, în timp premiul a fost extins și la alte tipuri de clădiri, astfel încât să cuprindă realitățile arhitecturale și peisagistice moderne.
De exemplu, au fost premiate muzeul și grădina Fundação Calouste Gulbenkian, Museu do Dinheiro – muzeul Băncii Portugaliei, muzeul Bordalo Pinheiro, Cineteatro Capitólio, clădirea gării Cais do Sodré, Terminal de Cruzeiros de Lisboa, sediul companiei Vodafone, sediul companiei EDP, centrele comerciale Atrium Saldanha și Amoreiras, Pavilhão do Conhecimento și Pavilhão de Portugal din cartierul Parque das Nações, construite cu prilejul Expoziției mondiale din 1998 și multe-multe altele.
Chiar dacă Vicontele de Valmor a urmărit un scop nobil prin crearea acestui premiu, acordarea distincției n-a fost lipsită de controverse. Spre exemplu, în anii ‘60 acordarea premiului pentru o Edifício Franjinhas (Rua Braancamp 9) a iscat discuții înflăcărate! Dacă unii au considerat clădirea Franjinhas unul dintre cele mai inovatoare proiecte construite în Lisabona, alții au catalogat-o drept una dintre cele mai urâte clădiri din oraș din cauza plăcilor de beton armat suspendate pe fațadă. De atunci multă apă a curs pe râul Tejo, iar Edifício Franjinhas este hoje em dia clădire de patrimoniu.
Apropo, portughezii au simțul umorului, nu glumă! Au botezat clădirea Franjinhas după un cățel lățos din desenele animate “Carrocel Mágico”. Probabil clădirea buclucașă a fost astfel poreclită din cauza plăcilor de beton care seamănă cu pletele lui cãozinho Franjinhas (găsiți foto în galeria de imagini de mai sus)!
Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați mai multe despre cultura lusofonă și evenimentele Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter, să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook! Até à próxima!