Ce mâncăm în Portugalia

05/22/2019 12:00 am Publicat de Cristina Nițu ,

Gastronomia portugheză – iată un subiect despre care se poate scrie la ne-sfâr-șit! Sigur, vor fi și voci cârcotașe care vor spune că nu e suficient de simandicoasă, că e prea simplă, că are prea mult pește, că deserturile sunt prea dulci, că bacalhau e prea sărat etc. Pentru a spulbera toate aceste prejudecăți și pentru a vă simplificat viața cu privire la veșnicele dezbateri turistice din seria noi ce mâncăm astăzi, vă prezentăm mai jos un mini-ghid gastronomic util mai ales pentru cei care urmează să aibă primul contact cu bucătăria portugheză.

Bineînțeles, contează foarte mult și unde veți alege să mâncați: dacă mergeți la restaurantele din centru, viața nu va fi prea ușoară și portofelul va atârna mai ușor apoi, în condițiile în care  papilele gustative nu vor fi tocmai satisfăcute. Așa că evitați zona centrală (asta în cazul în care nu intenționați să mergeți la restaurante cu stea Michelin, pentru care oricum aveți nevoie de rezervare în prealabil). Optați pentru tascas – restaurantele tipice, afaceri de familie, în care puteți fi siguri că mâncarea este proaspătă și gustoasă. Le recunoașteți ușor, mai ales la sfârșit de săptămână, când mesele sunt pline ochi de familii întregi, generații de toate vârstele.

Să începem așadar ușor, cu aperitivul!

 

Entradas

Când vă așezați la masă, așteptați-vă să fiți întâmpinat de un mini-platou cu diverse brânzeturi, cârnați, măsline și în special pâine cu unt, care nu lipsește niciodată de pe masă. Nimic spectaculos deocamdată, până nu vine nota de plată – atenție, dacă alegeți să le consumați, le veți plăti. În caz contrar, nu.

Dacă vreți să vă aventurați în aperitivele locale, puteți opta pentru camarões com alho (creveți cu usturoi), empadas (niște mini-plăcințele cu carne de pui, de cele mai multe ori) sau chiar rissol de camarão (o pernuță umplută cu creveți în variantă mini).

Supe și supe. Sopas e caldos

În Portugalia supele se împart în două mari categorii: supe creme și caldos, un soi de ciorbe neacrite, bogate în legume și cărnuri.

Oriunde veți merge veți găsi supă cremă de legume, supă de găină cu paste (canja – un vis) și faimoasa caldo verde (care are varză portugheză) și caldo de pedra (o zeamă de legume, numai bună să îți încălzească sufletul). Nu este cu pietre, în pofida numelui.

Felul principal. Prato principal

Dacă la entradas și sopas lucrurile mai stau cum mai stau, la capitolul prato principal lucrurile se complică. Sunt mult prea multe opțiuni astfel încât să le acoperim pe toate, așa că le menționăm pe cele mai buclucașe ca denumire, dar și cele mai gustoase (după părerea noastră).

Bacalhau

Bacalhau, acest ingredient misterios, prezent în atâtea rețete câte zile are anul – nu glumim. Bacalhau este codul pregătit după o tehnică de conservare ce datează încă din vremea fenicienilor. Codul este tăiat pe din două, sărat până la epuizare și uscat la soare. Pentru a fi gătit apoi trebuie desărat în cel puțin trei ape și gătit cu băgare de seamă în ulei de măsline de bună calitate, care să-i redea frăgezimea și savoarea.

Dintre cele mai cunoscute și iubite feluri de mâncare cu bacalhau vă puteți orienta către Bacalhau à Brás – bacalhau tras în tigaie cu cartofi prăjiți, ouă, măsline, ceapă și pătrunjel sau Bacalhau com Natas – bacalhau cu smântână la cuptor – presupune un stomac de fier și ore bune de mișcare apoi pentru că implică un strat de bacalhau cu smântână peste un strat de piure cu smântână pentru un strat de sos bechamel, repetat de trei până la patru ori, în funcție de generozitatea tăvii.

Bacalhau à Lagareiro – o variantă mult mai simplă de bacalhau gătit în foarte mult ulei de măsline, însoțit pe farfurie de legume fierte și salată.

Dacă ideea de bacalhau nu vă surâde, puteți opta pentru o mare varietate de pește și de fructe de mare. Aveți polvo (caracatiță), camarões (creveți), chocos (sepie) și lulas (calamar) – care mai de care. De cele mai multe ori pregătite cu ulei de măsline și usturoi.

Faimoasele sardine nu lipsesc din peisaj. Aviz celor sensibili din fire – pentru a-și păstra savoarea, as sardinhas sunt pregătite întregi, adică neeviscerate. De această operațiune va trebui să vă ocupați odată ce vine platoul pe masă. Fiecare după bunul plac.

De reținut că în general, felul principal vine însoțit de orez și/sau cartofi prăjiți sau la cuptor (da, ați citit bine) și salată.

Sobremesa. Desert

La capitolul desert, la restaurant sau tasca puteți opta pentru fructe de sezon, pastel de nata, baba de camelo (un desert foarte, foarte dulce, cu lapte condensat), mousse de chocolate (un vis de spumă de ciocolată).

Petiscos. Gustări

În cazul gustărilor aveți de unde alege: vă puteți orienta către pastel de bacalhau (o chifteluță din cod), pão com chouriço (o pâinică caldă cu cârnat), tosta mista (un sandviș cald cu brânză și șuncă) etc. Sau puteți opta pentru ceva mai consistent: o bifana (un sandviș cu carne de porc) ori prego (același sandviș, dar în varianta cu carne de vită). Un sandviș foarte simplu, dar foarte savuros.

Gustări dulci

Pão de Deus – o bucurie de aluat pufos cu nucă de cocos în vârf, pastel de nata (faimoasa tartă portugheză cu aluat de foietaj și cremă de ou), bolo de arroz (un mini-chec din făină de orez), bolo de côco (prăjitură cu nucă de cocos) și lista poate continua la nesfârșit!

Dacă ajungeți la Sintra nu ratați queijadas și travesseiro!

Bebidas

La capitolul băuturi trebuie să știți că portughezii au două mărci de beri pe care le iubesc ca pe ochii din cap – SuperBock și Sagres. Nu fiți surprinși când veți primi alături un castronaș sau o farfuriuță cu tremoços, anume boabe de lupin – varianta autohtonă pentru alune.

În ceea ce privește selecția de vinuri, aici este o întreagă istorie – Portugalia este un producător de renume la nivel mondial. Fie că preferați vinul alb, fie că sunteți băutori de vin roșu până la moarte, veți avea din ce alege.

De reținut:

  • În Portugalia, nimic nu e mai sfânt decât ora mesei. Nu e doar o modalitate de a te bucura de o masă bună, ci și modul în care afli despre celălalt și te bucuri de timpul petrecut împreună.
  • De lăsat bacșiș se lasă, dar nu exagerați. Portughezii cunosc foarte bine valoarea banilor, așa că vă vor mustra dacă veți lăsa prea mult pentru nota de plată.
  • Dacă ajungeți în Porto și vreți musai să încercați francesinha, aveți în vedere faptul că se traduce într-un sandviș de 3 etaje alcătuit din: pâine, carne, brânză, cârnați, pâine, carne, brânză, cârnați, pâine, brânză topită, ou prăjit deasupra, sos ușor iute să taie din grețică și, desigur, cartofi prăjiți, cum altfel. Această reinterpretare a sandvișului croque Monsieur nu este pentru cei care sunt la dietă sau cei mai slabi de înger. Dar dacă vreți totuși să încercați măcar să știți la ce vă băgați. Credem cu tărie în turiști bine informați.

Aceasta a fost doar o introducere ligeira în lumea complexă a gastronomiei portugheze, una din cele mai bogate tradiții culinare ale lumii. Nu știm despre voi, însă nouă, după acest articol, ni s-a făcut poftă de ceva bun! Care sunt felurile portugheze pe care le-ați încercat și nu le mai puteți uita? Dar cele pe care le aveți pe listă? Așteptăm poveștile voastre despre mâncarea portugheză pe Facebook și Instagram. Até breve!

Te-ar mai putea interesa

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL